Διατροφική αξία, περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και σύγκριση θερμίδων
Τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνες και απαραίτητες βιταμίνες. Στις δίαιτες συχνά επιλέγονται βραστά αυγά ή ομελέτες στα μενού, ωστόσο ο τρόπος μαγειρέματος κάθε φορά αλλάζει το θρεπτικό περιεχόμενο, τις θερμίδες και τα οφέλη για την υγεία.
- Δείτε ακόμη: Από κομμένο δάκτυλο μέχρι… προφυλακτικό! Τα 10 πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρεθεί σε τρόφιμα
Η διατροφική αξία των βρασμένων αυγών
Τα βραστά αυγά θεωρούνται συχνά ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να απολαύσετε τα αυγά. Είναι εύκολο να παρασκευαστούν και διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς την προσθήκη επιπλέον συστατικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Επιπλέον, τα βραστά αυγά παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες όπως Β12, Α και D, μαζί με μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Βοηθά επίσης στον κορεσμό του σώματος και έτσι βοηθά στην απαλλαγή από τις ανεπιθύμητες λιγούρες και την αύξηση βάρους.
Επιπλέον, τα βραστά αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από τον εκφυλισμό των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υπογραμμίζει την σημασία αυτών των θρεπτικών συστατικών για την συνολική υγεία.
- Δείτε επίσης: Πόσα μικρόβια έχουν οι οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις
- Δείτε επίσης: Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα από θερμός δημοφιλούς μάρκας – Ανακαλούνται 2,6 εκατομμύρια τεμάχια
Η διατροφική αξία της ομελέτας
Οι ομελέτες προσφέρουν έναν ευέλικτο τρόπο για να απολαύσετε τα αυγά εμπλουτισμένα με έξτρα γεύσεις από λαχανικά, τυρί, ακόμα και κρέατα. Αυτή η ευελιξία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το διατροφικό προφίλ της. Για παράδειγμα, η προσθήκη λαχανικών ενισχύει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και παρέχει πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, η θρεπτική αξία μιας ομελέτας μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Ενώ μια βασική ομελέτα που γίνεται μόνο με αυγά μπορεί να έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με τα βραστά αυγά, η προσθήκη τυριού ή μαγειρικών ελαίων μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες και τα ανθυγιεινά λίπη.
Οι ομελέτες περιέχουν επίσης υγιή λίπη από τα ίδια τα αυγά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη περιλαμβάνουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο τυρί ή λάδι προστίθεται κατά το μαγείρεμα για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.
- Δείτε επίσης: Μπάρες φρούτων: Γιατί εργαστήριο επιμένει ότι δεν είναι ούτε υγιεινό, ούτε ιδανικό σνακ
- Δείτε επίσης: Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι η δημόσια υγεία: Τι κάνει το φοινικέλαιο στον χυμό ροδάκινο-βερίκοκο;
Σύγκριση θερμίδων
Τα βραστά αυγά εδώ έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά τις θερμίδες. Ένα βραστό αυγό έχει περίπου 78 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος. Η ομελέτα μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές θερμίδες λόγω των συστατικών. Από τη μια πλευρά, τα λαχανικά είναι υγιεινές προσθήκες χωρίς να συμβάλλουν πολύ στην πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, το τυρί ή τα λάδια που χρησιμοποιούνται με επιπλέον σάλτσα μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά τα επίπεδα θερμίδων. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος στοχεύει να ρυθμίσει την πρόσληψη θερμίδων, τα βραστά αυγά είναι προτιμότερα.
Περιεκτικότητα σε χοληστερόλη
Τόσο τα βραστά αυγά όσο και οι ομελέτες περιέχουν χοληστερόλη που βρίσκεται κυρίως στον κρόκο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα όπως πιστεύαμε κάποτε. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing το σώμα μας παράγει χοληστερόλη κυρίως μέσω κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή μας και όχι από διατροφικές πηγές όπως τα αυγά. Έτσι, ενώ ένα βραστό αυγό έχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, μια ομελέτα που παρασκευάζεται με λιγότερους κρόκους ή απλά ασπράδια αυγών θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης χοληστερόλης χωρίς να στερούμαστε την πρωτεΐνη.
- Δείτε επίσης: «Σοκολάτα Ντουμπάι»: Μπορεί όποιος θέλει να φτιάχνει και να πουλάει τη συγκεκριμένη σοκολάτα;
- Δείτε επίσης: Πώς θα αναγνωρίσετε τη νοθευμένη σκόνη πρωτεΐνης
Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Λοιπόν, εξαρτάται από τους στόχους και τις προτιμήσεις της δίαιτας. Τα βραστά αυγά είναι εύκολα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετα συστατικά που μπορεί να προσθέσουν θερμίδες ή ανθυγιεινά λίπη. Είναι τα πιο κατάλληλα για ένα πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες γρήγορο γεύμα, που λαμβάνεται με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας. Οι ομελέτες, από την άλλη πλευρά, αφήνουν περιθώριο για την προσθήκη ακόμη μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας μέσω πρόσθετων προσθηκών όπως λαχανικά και όταν παρασκευάζονται χωρίς υπερβολικές ποσότητες τυριού ή επιβλαβών ελαίων, μπορούν να φτιάξουν μια ακόμα πιο ικανοποιητική επιλογή γεύματος.
Τα βραστά αυγά και οι ομελέτες έχουν τα ατομικά τους οφέλη για την υγεία. Τα βραστά αυγά είναι πολύ απλά με χαμηλό αριθμό θερμίδων, ενώ οι ομελέτες προσφέρουν ευελιξία και πιθανώς περισσότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εάν είναι γεμάτες με υγιεινά συστατικά. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και στόχους για τη διατροφή σας.