cibum team
Νέα έρευνα δείχνει ότι η προσαρμογή των επιπέδων των λιπαρών οξέων στη διατροφή, βελτιώνει τη μεταβλητότητα της διάθεσης σε άτομα με διπολική διαταραχή.
Μια μελέτη στο περιοδικό “Bipolar Disorders”, υποδηλώνει ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή που προσαρμόζουν την πρόσληψη συγκεκριμένων λιπαρών οξέων στη διατροφή τους, μπορεί να παρουσιάσουν λιγότερη μεταβλητότητα στις διαθέσεις τους.
Σχεδόν το 3% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διάγνωση διπολικής διαταραχής, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να παρουσιάσουν δραματικές αλλαγές στη διάθεσή τους, τα επίπεδα ενέργειας και την ποιότητα του ύπνου τους. Αυτές οι μετατοπίσεις στη διάθεση, μπορεί να περιλαμβάνουν επεισόδια μανίας ή υπομανίας, κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο αισθάνεται ακραία έξαψη ή ευερεθιστότητα. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων διπολικής κατάθλιψης, μπορεί να βιώσουν συναισθήματα θλίψης και απελπισίας.
Διάφορες μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης θαλασσινών – που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – και της χαμηλότερης εμφάνισης των διπολικών διαταραχών. Όμως, άλλες μελέτες που διερεύνησαν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στην κατάσταση αυτή, δεν έχουν βρει τέτοια σύνδεση.
Η Δρ Erika Saunders, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν κάνοντας μια διατροφική αλλαγή “για έναν πολύ συγκεκριμένο βιολογικό λόγο θα μπορούσε να αλλάξει τη σταθερότητα της διάθεσης ή να βελτιώσει τη μεταβλητότητα της διάθεσης” σε άτομα με διπολική διαταραχή.
Σχετική έρευνα, έδειξε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούν συνήθως οι γιατροί για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά τα λιπαρά οξέα.
Οι ερευνητές του Penn State College of Medicine υπέθεσαν ότι αλλάζοντας τον τύπο και τον αριθμό των λιπαρών οξέων στη διατροφή, το σώμα θα δημιουργούσε μεταβολίτες με συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η μείωση της φλεγμονής ή του πόνου.
Συγκεκριμένα, ήθελαν να εξετάσουν κατά πόσον η μείωση της πρόσληψης λινολεϊκού οξέος από ένα άτομο – που είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ – με ταυτόχρονη αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – του εικοσαπενταινοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) – μπορεί να αποτελέσουν μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τη διπολική διαταραχή.
Οι 82 συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Εκείνοι στην πειραματική ομάδα μείωσαν την κατανάλωση λινολεϊκου οξέος περιορίζοντας το κόκκινο κρέας, τα αυγά και ορισμένα έλαια. Αύξησαν επίσης την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προσθέτοντας λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια, όπως τόνο και σολομό, στη διατροφή τους. Οι ερευνητές τροποποίησαν επίσης τη διατροφή της δεύτερης ομάδας, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκαν.
Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τρόφιμα με συγκεκριμένα προγράμματα γευμάτων και οδηγίες για την προετοιμασία τους για 12 εβδομάδες, ενώ συνέχισαν τη ρουτίνα τους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης οποιωνδήποτε συνταγογραφούμενων φαρμάκων σταθεροποίησης της διάθεσης.
Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες smartphones και τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές για να ολοκληρώνουν δύο φορές την ημέρα έρευνες σχετικά με τη διάθεση, τον πόνο και άλλα συμπτώματά τους. Επιπλέον, λαμβάνονταν από τους συμμετέχοντες δείγματα αίματος τακτικά, για να μετρηθούν τα επίπεδα λιπαρών οξέων αυτών και να διασφαλίσουν ότι είχαν ακολουθήσει τη διατροφή αρκετά ώστε να αλλάξουν τα βιοχημικά τους επίπεδα.
Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πειραματική διατροφή βελτίωσε τη μεταβλητότητα της διάθεσης σε άτομα με διπολικές διαταραχές.
Στη δημοσίευση, οι ερευνητές σημειώνουν ότι θέλουν να δουν τη δοκιμή αυτή να αναπαράγεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Δρ Saunders είπε επίσης στο MedicalNewsToday ότι μια οδός για μελλοντική έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση τρόπων, που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση αυτής της διατροφής.