Το χαρακτήρισε ως τρόφιμο που πάντα θα αποφεύγει
Οι φύτρες ή τα φύτρα αυτά τα μικροσκοπικά χόρτα που προστίθενται σε σαλάτες, σούπες και σάντουιτς – μπορεί να είναι γεμάτα βιταμίνη C και μαγνήσιο, αλλά αποτελούν επίσης εστία για επικίνδυνα βακτήρια.
Αυτό λέει μια επιστήμονας τροφίμων με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία μέσα από το προφίλ της @hydroxide στα social media προσελκύει εκατομμύρια χρήστες με τα βίντεό της καθημερινά και τους ενημερώνει για την ασφάλεια των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €5.500 (!) σε μεγάλο κρεοπωλείο στο Περιστέρι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι εντόπισαν οι επιστήμονες το μολυσμένο μαρούλι στα σάντουιτς που προκάλεσε 2 θανάτους και 300 ασθένειες
Σε ένα πρόσφατο κλιπ που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο TikTok , η ειδικός περιέγραψε τα ωμά φύτρα ως «τροφή πολύ πολύ υψηλού κινδύνου» και είπε ότι είναι η μόνη τροφή που πάντα θα αποφεύγει.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κοινό φάρμακο για τη γρίπη εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Περιέχει ξένα σώματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
Ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ως φύτρα. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται είναι τέλειο για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια. Αν δεν τα ζεματίσετε ή δεν τα «μαγειρέψετε για να υποταχθούν», υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης, πρόσθεσε.
Ο αριθμός των μικροοργανισμών σε έναν σπόρο που βλασταίνει μπορεί να φτάσει έως και το 1 δισεκατομμύριο μέσα σε τρεις ημέρες από τη διαδικασία βλάστησης, σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου Clemson στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσο φάγαμε, φάγαμε! Νέα χρονιά – νέοι στόχοι για πιο υγιεινές επιλογές διατροφής για όλη την οικογένεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων ανέφεραν περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με ωμά φύτρα μεταξύ 1996 και 2010, συμπεριλαμβανομένων 123 νοσηλειών και ενός θανάτου.
Οι επιστήμονες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προειδοποίησαν επίσης τους 106.000 οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μικροσκοπικά λαχανικά μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια σε όλη την κουζίνα σας.
Τα ωμά φύτρα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli, η Listeria και η Salmonella, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταφέρεις τενεκέ λάδι χωρίς ψηφιακό δελτίο αποστολής; Πρόστιμο 5.000 ευρώ!
Η διάρροια, ο έμετος, η ναυτία, οι κράμπες στο στομάχι και η υψηλή θερμοκρασία είναι όλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με το NHS. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία, κούραση, πόνους και ρίγη.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγες ημέρες ή ώρα από την κατανάλωση του φαγητού που προκάλεσε τη μόλυνση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ | Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ξύλινες κουτάλες; Μικροβιολόγος απαντά
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι που προκάλεσε αντιδράσεις και ανακλήθηκε
Μολύνσεις από τα φύτρα μηδικής στις Σκανδιναβικές χώρες
Πρόσφατα, Νορβηγοί αξιωματούχοι διερεύνησαν περιπτώσεις μόλυνσης με σαλμονέλα που συνδέεται με φύτρα μηδικής.
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) ανέφερε ότι 23 άνθρωποι αρρώστησαν με Salmonella Newport από εννέα περιοχές. Οι ηλικίες κυμάνθηκαν από 18 έως 79 ετών με διάμεσο τα 48 έτη και 16 εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οκτώ άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Βακτήρια με παρόμοιο γενετικό προφίλ ανιχνεύθηκαν σε όλους τους ασθενείς, γεγονός που υποδηλώνει κοινή πηγή μόλυνσης.
Η μηδική ή πολυετές τριφύλλι, είναι ανθοφόρο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Περιέχει τουλάχιστον 87 είδη και συναντάται κυρίως γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Διεθνώς αναφέρεται ως alfalfa, που σημαίνει «πατέρας όλων των τροφών» στα αραβικά. Καλλιεργείται αποκλειστικά και μόνο για το χόρτο της που υπό διάφορες μορφές χρησιμοποιείται στη διατροφή των ζώων. Η μηδική μπορεί επίσης να καταναλωθεί από τον άνθρωπο (οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί, τα φύτρα και όχι οι σπόροι). Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, όπως Α, Β, D, E, K και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.