Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμη ζεστό;

ΑρχικήΟικιακάΕίναι ασφαλές να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο ενώ είναι ακόμη ζεστό;
spot_img

Το ζεστό φαγητό που έχει χωριστεί σε μερίδες κατά την αποθήκευση, κρυώνει πιο γρήγορα

Μόλις σβήσαμε το φαγητό στο φούρνο και είναι ανάγκη να φύγουμε… Τι κάνουμε, το βάζουμε απευθείας στο ψυγείο ή το αφήνουμε στον πάγκο με κίνδυνο να βρούν την ευκαιρία τα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν;

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλοι φορείς συμφωνούν: Το ζεστό φαγητό μπορεί – και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πρέπει – να τοποθετηθεί αμέσως στο ψυγείο, αρκεί να μοιράζεται σε μικρές ποσότητες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταψύξετε το ζεστό φαγητό είναι να το χωρίσετε σε μικρότερες μερίδες που θα κρυώσουν γρήγορα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κόψετε τα ψητά κρέατα και να χωρίσετε τις σούπες σε μπωλ. Εάν είναι δυνατόν, σκεπάστε τα χαλαρά στην αρχή για να διαφύγει ο ατμός πριν τα σφραγίσετε και τα βάλετε στο ψυγείο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων , είναι ασφαλές να μεταφέρετε ακόμη και ζεστά τρόφιμα απευθείας στο ψυγείο, εφόσον υπάρχει χώρος για να κυκλοφορεί κρύος αέρας γύρω από το φαγητό.

Ιδανικά, όχι. Όσο πιο γρήγορα παγώνει το φαγητό, τόσο μικρότεροι και λιγότερο ενοχλητικοί θα είναι οι παγοκρύσταλλοι του, βοηθώντας το να διατηρήσει περισσότερο τη δομή του καθώς ξεπαγώνει. Αφήστε τα πρώτα στο ψυγείο.

Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

Ξεκινάμε, λοιπόν, έχοντας στο μυαλό μας το εξής: Μπορούμε να καταψύξουμε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τρόφιμα εκείνα που, όταν μαγειρεύονται, «πίνουν» νερό όπως π.χ. οι πατάτες, τα ζυμαρικά ή το ρύζι (εκτός κι αν το ρύζι αποτελεί μέρος κάποιου άλλου πιο σύνθετου φαγητού π.χ. βρίσκεται μέσα σε γεμιστά ή γιουβαρλάκια). Αυτό, καλό είναι να το αποφεύγουμε επειδή όταν τα αποψύξουμε, η σύστασή τους θα είναι απλά… χάλια! Βλέπετε, το νερό που θα έχουν ρουφήξει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα παγώσει και στη συνέχεια, όταν ξεπαγώσει, απλά θα φύγει από μέσα τους χαρίζοντάς τους την –διόλου λαχταριστή– υφή του σφουγγαριού!

Τελικά, ποια φαγητά μπορούν, αν μπουν στην κατάψυξη, να διατηρήσουν τη νοστιμιά τους (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτής); Τα κρέατα, τα πουλερικά, αλλά και τα λαχανικά ή τα ψάρια με μεγαλύτερες απώλειες, όμως, όσον αφορά τη γεύση τους. Μάλιστα, αν τα φαγητά αυτά είναι μαγειρεμένα σε σάλτσα, τότε, το υγρό στοιχείο που τα περιβάλει, δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να ξεράνει π.χ. το κρέας. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως τόσο οι ζωμοί, όσο και οι σούπες ή οι σάλτσες (με ντομάτα ή ακόμα και με κιμά) αποτελούν πρώτης τάξης φαγητά για κατάψυξη, μια και όταν αποψυχθούν, διατηρούν κατά πολύ αναλλοίωτη την αρχική γεύση και τη σύστασή τους. Μαζί με αυτά και…

  • Τα μαγειρευτά κρέατα (ιδίως αυτά που περιέχουν σάλτσα)
  • Το παστίτσιο, αλλά και τα λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά, αλλά δεν μας πειράζει και τόσο)
  • Τα μπιφτεκάκια και οι κεφτέδες (καλύτερα αν είναι ωμά, αλλά μπορούμε να τα καταψύξουμε ακόμα και μαγειρεμένα)
  • Τα φασολάκια και ο αρακάς
  • Τα όσπρια
  • Τα γεμιστά και οι ντολμάδες
  • Οι κρέπες (γεμιστές και μη)
  • Το κέικ και τα μπισκότα και, φυσικά, το ψωμί, το οποίο αν μετά την κατάψυξη μπει και λίγο στο φούρνο θα μοιάζει φρεσκότατο (στο φούρνο θα πρέπει να μπει αφού ξεπαγώσει)!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο