“Θα θέλατε λίγο γρύλους για συνοδευτικό;” Μπορεί η ερώτηση αυτή να ακούγεται περίεργη για τους περισσότερους από εμάς, αλλά για πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Dr Indroneel Chatterjee η εντομοφαγία είναι τρόπος ζωής.
Αναφέρει μάλιστα πως τα ορθόπτερα είναι μόνο ένα από τα πολλά έντομα που έχει συνηθίσει να τρώει για μεσημεριανό γεύμα και αν τα ψήσουμε και προσθέσουμε λίγο teriyaki, γίνονται πραγματικά πολύ νόστιμα!!
Μάλιστα μετά και την τελευταία έγκριση της EFSA για τους γρύλους (το πρώτο πράσινο φως δόθηκε στα κίτρινα σκουλήκια) ίσως κάποιοι αρνητές αρχίσουν να βλέπουν τα έντομα με άλλο μάτι.
Ο Dr Indroneel Chatterjee, ψυχολόγος καταναλωτών στο επάγγελμα και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης, αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει τους καταναλώτες να συμπεριλάβουν [περισσότερα] έντομα στη διατροφή τους. Ο ίδιος εντομοφάγος τα τελευταία επτά χρόνια δηλώνει: «Μπορώ να κοιτάξω ένα μεγάλο έντομο και να το φάω πολύ ευχάριστα, ανεξάρτητα από το πόσο αποκρουστική είναι η εμφάνισή του».
Σύμφωνα με τον Chatterjee, τα έντομα δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε γεύση σε ένα γεύμα ή ένα σνακ, είναι και καλύτερα για το περιβάλλον. «Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι μία από τις πιο μη βιώσιμες πηγές διατροφής, λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της αποψίλωσης των δασών και της χρήσης ενέργειας που εμπλέκεται στην εκτροφή ζώων».
Όπως υπενθυμίζει το euronews, χρειάζονται 20 κιλά τροφής για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από μια αγελάδα. Αλλά με τα έντομα, χρειάζονται μόνο 1,7 κιλά. Τα ψυχρόαιμα ζώα απαιτούν επίσης λιγότερο νερό και διαθέτουν ταχύτερο κύκλο αναπαραγωγής από τα συμβατικά ζώα. Ο ρυθμός αναπαραγωγής των γρύλων είναι μόνο έξι εβδομάδες. Για μια αγελάδα, ολόκληρος ο κύκλος είναι περίπου έξι χρόνια.
Επιπλέον, τα έντομα περιέχουν αφθονία φυσικών θρεπτικών συστατικών που ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα που περιέχονται στα ζωικά προϊόντα. Οι γρύλοι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το μοσχαρίσιο κρέας ανά γραμμάριο, τα αλευροφόρα είναι πιο πλούσια σε Ωμέγα 3 από τον σολομό και οι μύγες έχουν περισσότερη βιταμίνη Β2 από το γάλα.
Ιδού ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε την αρχή…
Καθώς η εντομοφαγία κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο ως μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή τροφής, αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση μάλλον είναι η «αηδία των καταναλωτών». Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ο Dr Chatterjee, συμβουλεύει πως να γίνει το πρώτο βήμα που είναι και εύκολο και απλό: «Είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσετε το 25% του αλευριού που χρησιμοποιείται με αλεύρι εντόμων», εξηγεί. «Το αλεύρι από γρύλους είναι ένα από τα αγαπημένα μου συστατικά, επειδή πολλοί λένε ότι μυρίζει σαν ποπ κορν και έχει γεύση σαν των ξηρών καρπών».
Ίσως τελικά όλα να είναι μία ιδέα, όπως έλεγε ο Τιμόν και ο Πούμπα στον Σίμπα στον αγαπημένο μας Βασιλιά των Λιονταριών.. Hakuna Matata!
*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE