Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλή τα γλυκαντικά με λίγες θερμίδες;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλή τα γλυκαντικά με λίγες θερμίδες;
spot_img

Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων παρέχουν γλυκύτητα σε φαγητά και ποτά χωρίς τις πρόσθετες θερμίδες που περιέχονται στη ζάχαρη. Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων έχουν μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης και είναι μερικά από τα πιο μελετημένα και τα πιο ελεγμένα συστατικά στην ιστορία των τροφίμων. Συχνά ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες για την ασφάλεια και την υγεία από την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων—μερικές φορές ως αποτέλεσμα έγκυρης επιστημονικής έρευνας, αλλά κυρίως λόγω λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών. Αυτό το άρθρο εξετάζει και βοηθά στην αποσαφήνιση ορισμένων από τις αντικρουόμενες πληροφορίες που μπορεί να συναντήσετε στο διαδίκτυο.

Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων ελέγχονται ως προς την ασφάλεια;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τα ακόλουθα 11 γλυκαντικά χαμηλών/χωρίς θερμίδες έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ποτά από την EFSA:

  • Ακεσουλφάμη-Κ Ε950
  • Ασπαρτάμη Ε951
  • Κυκλαμικό Ε952
  • Σακχαρίνη Ε954
  • Σουκλαρόζη Ε955
  • Θαυματίνη Ε957
  • Νεοεσπεριδίνη DC E959
  • Γλυκοζίτες στεβιόλης Ε960
  • Νεοτάμη Ε961
  • Άλας ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης Ε 962
  • Advantame E969

Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων αξιολογούνται επίσης ανεξάρτητα και ελέγχονται προσεκτικά από διεθνείς αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ( EFSA ) και η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων ( JECFA ).). Δεκαετίες δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών έχουν επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων που επιτρέπονται για χρήση είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στο πλαίσιο της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) που έχει καθοριστεί για κάθε τύπο γλυκαντικού χαμηλών θερμίδων. Το ADI είναι η μέση ημερήσια ποσότητα ενός συστατικού που αναμένεται να είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ADI ποικίλλει ανάλογα με το σωματικό βάρος και εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα μιας ουσίας ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (mg/kg/bw/d). Γενικά καθιερώνεται πριν από την έγκριση ή την άδεια για τη χρήση του προτεινόμενου συστατικού τροφίμων. 

Το ADI θεωρείται συντηρητικός αριθμός επειδή έχει ενσωματωμένο μεγάλο περιθώριο ασφάλειας: Συνήθως ορίζεται 100 φορές χαμηλότερο από το ποσό που βρέθηκε ότι δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε τοξικολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά είδη ζώων. Το ADI δεν είναι συνιστώμενο επίπεδο κατανάλωσης. Αντίθετα, το ADI είναι ένα εύρος, που ξεκινά από το μηδέν, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων σε ποσότητες πολύ κάτω από την ADI. Παράδειγμα η ασπαρτάμη. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχει τεκμηριωθεί ότι καταναλώνουν την περισσότερη ασπαρτάμη, δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που καταναλώνουν περισσότερη από την ADI. Για να υπερβεί την ADI ασπαρτάμης που καθορίζει ο FDA, ένα άτομο που ζυγίζει 150 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 19 κουτάκια αναψυκτικού διαίτης κατά μέσο όρο ή περισσότερα από 85 μεμονωμένα πακέτα ασπαρτάμης κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Είναι τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων ασφαλή για παιδιά, άτομα με διαβήτη και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες;

Τα ADI έχουν καθιερωθεί για να διασφαλίσουν ότι τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες, τα στάδια της ζωής και τα άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης. Υπάρχει μία εξαίρεση – τα άτομα με φαινυλκετονουρία, μια σπάνια κληρονομική πάθηση της υγείας, θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την κατανάλωση ασπαρτάμης και άλλων τροφών που περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη.

Παιδιά

Η σωστή διατροφή από νωρίς στη ζωή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και μας βοηθά να βαδίσουμε στον δρόμο προς τη διατήρηση της καλής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια τροφές και ποτά γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες γλυκαντικές ουσίες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αν και η ασφάλεια των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων δεν αμφισβητείται από επαγγελματικές οργανώσεις και επίσημες διατροφικές οδηγίες, έχουν γίνει συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων από τα παιδιά. Η American Heart Association συνιστά την τακτική κατανάλωση νερού και άλλων ροφημάτων χωρίς ζάχαρη, όπως το απλό γάλα, αντί για ζαχαρούχα ποτά με λίγες θερμίδες, με ορισμένες εξαιρέσεις για παιδιά με διαβήτη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνωρίζει ότι η κατανάλωση τροφών και ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στη θέση των ποικιλιών με ζάχαρη μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με διαβήτη και παχυσαρκία και μπορεί επίσης να μειώσει την τερηδόνα. Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025 δεν συνιστούν την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων από παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, έτσι ώστε τα βρέφη και τα νήπια να μην αναπτύσσουν προτίμηση για υπερβολικά γλυκές τροφές κατά τη διάρκεια αυτών των διαμορφωτικών ετών.

Άτομα με Διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που επηρεάζει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Για να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη ενθαρρύνονται να παρακολουθούν προσεκτικά την πρόσληψη υδατανθράκων και ζάχαρης. Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων είναι εναλλακτικές λύσεις με γλυκιά γεύση αντί της ζάχαρης που δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ειδικοί στην ιατρική και τη διατροφή, μαζί με κορυφαίες υγειονομικές αρχές που επικεντρώνονται στον διαβήτη, συμφωνούν ότι τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. παρέχει την κατάλληλη ποσότητα θερμίδων και υδατανθράκων.

Έγκυες και Θηλάζουσες Γυναίκες

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων μπορούν να συμπεριληφθούν σε υγιεινές δίαιτες κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, καθώς η ασφάλειά τους για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έχει επιβεβαιωθεί από κορυφαίους οργανισμούς υγείας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της EFSA, της FDA και της JECFA. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή παρουσία ορισμένων γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στο μητρικό γάλα. Μικρές ποσότητες σουκραλόζης απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως είναι πιθανό τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σουκραλόζης να καταλήξουν στο μητρικό γάλα. Η ασπαρτάμη δεν θα ανιχνευτεί ποτέ στο μητρικό γάλα γιατί μεταβολίζεται ταχέως μετά την κατανάλωση στα αμινοξέα φαινυλαλανίνη και ασπαρτικό οξύ και σε μικρή ποσότητα μεθανόλης. Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από τον τύπο, τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες παρενέργειες της κατανάλωσής τους εντός του ADI μεταξύ των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων, των εμβρύων τους ή των βρεφών που θηλάζουν.

Άτομα με φαινυλκετονουρία

Η φαινυλκετονουρία (PKU) είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση που δυσκολεύει τους ανθρώπους να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που είναι μέρος της ασπαρτάμης και βρίσκεται φυσικά σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως το τυρί, το κρέας, το γάλα και οι ξηροί καρποί. Τα άτομα με PKU θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τις πηγές φαινυλαλανίνης στη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης. Για να βοηθήσει με αυτήν την παρακολούθηση, όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη πρέπει να φέρουν μια δήλωση στην ετικέτα που προειδοποιεί τα άτομα με PKU για την παρουσία φαινυλαλανίνης.

Τα γλυκαντικά με λίγες θερμίδες προκαλούν καρκίνο;

Όταν οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων που προκαλούν καρκίνο εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα νέα κέρδισαν την προσοχή των κυβερνήσεων, των επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού. Οι αρχικές μελέτες πρότειναν ότι η σακχαρίνη προκάλεσε καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρσενικούς αρουραίους και μπορεί να επηρεάσει παρομοίως και τους ανθρώπους. Μέσα από μεταγενέστερες έρευνες, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η σακχαρίνη δεν προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Οι βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου από την κατανάλωση σακχαρίνης είναι συγκεκριμένοι για τους αρουραίους και δεν ισχύουν για τον άνθρωπο.

Από τότε, οι επιστήμονες συνέχισαν να μελετούν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων και καρκίνου. Μερικές μελέτες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν ισχυριστεί ότι αποδεικνύουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων προκαλούν καρκίνο, προκαλώντας εκτενείς ανασκοπήσεις των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη τέτοιων συμπερασμάτων. Οι ανεξάρτητες κυβερνητικές αξιολογήσεις και οι αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι αυτές οι μελέτες είναι σημαντικά ελαττωματικές και όχι του διαμετρήματος που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επίσημες αξιολογήσεις ασφάλειας. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες βασίζουν τις αξιολογήσεις τους σε επιστημονικές μελέτες υψηλότερης ποιότητας και αυτές οι μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων δεν προκαλεί καρκίνο, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πηγές: International Sweeteners Association- Food Insight

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο