Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί: Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς – Πρώτος “ένοχος” το φουντούκι

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠαιδί: Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς - Πρώτος "ένοχος" το φουντούκι
spot_img

Πανεπιστημιακή έρευνα στην Ιταλία εξέτασε τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς (ΤΝ) που είναι ένα αναδυόμενο πρόβλημα υγείας στα παιδιά, παρουσιάζει αυξανόμενο επιπολασμό στην παιδική ηλικία και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους.  Η μελέτη είχε ως στόχο να αναγνωρίσει τα κλινικά και αλλεργικά χαρακτηριστικά των παιδιών στην Ιταλία με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς (TN και φιστίκια).

 Οι ξηροί καρποί και τα φιστίκια έχουν αναγνωριστεί ως οι κύριοι ένοχοι της θανατηφόρου ή σχεδόν θανατηφόρου αναφυλαξίας, ακόμη και με κατανάλωση σε μικρή ποσότητα. Στην Ιταλία, οι ξηροί καρποί και τα φιστίκια, είναι η δεύτερη κύρια αιτία τροφικής αναφυλαξίας και η πρώτη στη Βόρεια Αμερική. Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια, μακαντάμια, πεκάν, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης και καρύδια. Αντίθετα, τα φιστίκια δεν θεωρούνται TN επειδή ανήκουν στην οικογένεια Fabaceae και ταξινομούνται ως όσπρια. 

Ο πληθυσμός που μελετήθηκε αντιπροσωπεύτηκε από παιδιά με επιβεβαιωμένη αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Δημογραφικά, κλινικά, και αλλεργικά χαρακτηριστικά μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν μεταξύ διαφορετικών ξηρών καρπών. Αποτελέσματα: Συνολικά, εξετάστηκαν 318 κλινικά διαγράμματα. Η αλλεργία σε ξηρούς καρπούς επιβεβαιώθηκε σε 113 ασθενείς. Οι περισσότεροι ασθενείς ( 75%) είχαν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας ή/και συνοδό αλλεργική διαταραχή (68%). Το φουντούκι και το καρύδι ήταν οι πιο συχνοί ένοχοι ξηρών καρπών που παρατηρήθηκαν σε αλλεργικά παιδιά. Η αναφυλαξία ήταν η πρώτη κλινική εκδήλωση αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς σε υψηλό ποσοστό παιδιών (48%). Η μέση ηλικία της πρώτης αντίδρασης ξηρών καρπών ήταν στατιστικά υψηλότερη με το κουκουνάρι. Πάνω από το 75% των παιδιών ανέφεραν μια αντίδραση με ένα καρύδι. Τα σημεία και τα συμπτώματα αφορούσαν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα (73%) και υποχώρησαν αυθόρμητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι σοβαρές αντιδράσεις δεν ήταν συχνές (19%). 

 Αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται σημαντικά για τον καθορισμό ενός ολοκληρωμένου χαρακτηρισμού των παιδιών με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς στην Ιταλία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από εκτεταμένα δεδομένα από διεθνείς ομάδες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο