Χριστουγεννιάτικη πλιγουροσαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, φουντούκι, τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και dressing με εσπεριδοειδή
Τα ξενοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες για να χαρίσουν ξεχωριστές γιορτινές στιγμές σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς πελάτες, που επιλέγουν να κάνουν το ρεβεγιόν τους σε κάποιο από τα εστιατόριά τους… Όμως μία λαμπρή διακόσμηση δεν αρκεί… ούτε και φαντασμαγορικές εορταστικές υποσχέσεις, εάν ο καλεσμένος δεν είναι σίγουρος και για την γαστρονομική απόλαυσή του. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά oι Chef και οι μπριγκάτες τους και γι’ αυτό η προετοιμασία τους μοιάζει περισσότερο με κινήσεις σε σκακιέρα, παρά με την προετοιμασία ενός menu.
Ο executive chef του Electra Metropolis, Σάκης Βενέτης, γνωστός για την απλή γαστρονομική του σκέψη, και η ομάδα του έχει εδώ και καιρό “σηκώσει” τα μανίκια για να σχεδιάσει και να προσφέρει στους καλεσμένους της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα υψηλών απαιτήσεων γαστρονομικό γεύμα, στο οποίο θα περιλάβει και ιδιαίτερες επιλογές όπως την γιορτινή πλιγουροσαλάτα του. ”Το πλιγούρι ή αλλιώς αλεσμένο σιτάρι”, ανέφερε στο cibum.gr ο Chef, ”είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείς να βρεις, είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και λόγω της χαμηλής επεξεργασίας που έχει υποστεί, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στο να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός. Αποτελεί ένα τρόφιμο με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες αμυλούχες τροφές, αλλά με σπουδαία γαστρονομική απόδοση. Σκέφτηκα το πιάτο αυτό ως πρόταση και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή. Οι vegeterians, οι vegans και οι flexiterians καλεσμένοι μας θα βρουν ένα πιάτο εορταστικό, σχεδιασμένο με αγάπη, υλοποιημένο με εξαιρετικά υλικά, που σέβεται παράλληλα την διατροφική επιλογή τους. Η πλιγουροσαλάτα αυτή είμαι βέβαιος πως θα είναι μια επιλογή στο πνεύμα των εορτών.”
Ο chef Βενέτης εμπιστεύτηκε στο cibum.gr την συνταγή της εορταστικής πλιγουροσαλάτας του και είμαστε σίγουροι πως αυτό το πιάτο θα είναι υπέροχο.
ΣΥΝΤΑΓΗ
300g πλιγούρι
50g φουντούκι καψαλισμένο
30g χουρμά
30g βερύκοκο αποξηραμένο
30g σύκο αποξηραμένο
2 τμχ κρεμμυδάκι φρέσκο (το λευκό μέρος)
άνιθο-μαϊντανό-δυόσμο
2 τμχ ραπανάκια (φέτες σε μαντολίνο)
Βράζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μείον 2 λεπτά για να είναι πιο al dente. Αφού βράσει το κρυώνουμε αμέσως με τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε. Συγχρόνως ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα μας φρούτα, το κρεμμυδάκι και τα αρωματικά.
gel πιπεριάς φλωρίνης
1 λίτρο χυμό πιπεριάς
300g ξύδι λευκό
4g άγαρ άγαρ
Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό το χυμό και το άγαρ για μισό λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μπολ και παγώνουμε. Έπειτα βάζουμε το μίγμα στο μίξερ (θα έχει γίνει πολύ σκληρό) και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει την υφή που θέλουμε. Βάζουμε σε μπουκαλάκι (μπιμπερό) και κάνουμε τις τελείες στο πιάτο μας.
Dressing
100g χυμό λάιμ
100g χυμό λεμόνι
100g χυμό γκρέιπφρουτ
100g χυμό πορτοκάλι
400g μέλι ανθέων
1 λίτρο ελαιόλαδο
400g μουστάρδα
αλάτι- πιπέρι
Χτυπάμε τη μουστάρδα, τους χυμούς κα τους κρόκους αυγών στο μπλέντερ, ενσωματώνουμε κορδόνι το ελαιόλαδο(μπορούμε να βάλουμε και μισό ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ)μέχρι να το απορροφήσει όλο. Επειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι και αλατοπιπερώνουμε.. ψυγείο για 6 ώρες (για μεγαλύτερη ένταση στο dressing μπορούμε να βάλουμε και ξύσματα)
Σε μια μπασίνα προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί, αλατίζουμε, ρίχνουμε αρκετό από το dressing μας παγωμένο να αρωματιστεί η σαλάτα μας και στήνουμε στη μέση του πιάτου με τσέρκι. Γύρω γύρω βάζουμε τα ραπανάκια το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με το dressing. Από πάνω βάζουμε το τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και ντεκοράρουμε με παντζαρόφυλλα baby.