Πώς το λαχανικό θα έχει άψογη εικόνα στη σαλάτα και στα ντιπ που ετοιμάζουμε.
Το αγγούρι, είναι από τα πιο δροσερά, τραγανά λαχανικά που νοστιμεύουν τις σαλάτες μας και τα σάντουιτς. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε νερό ωστόσο, μερικές φορές κάνει τα πιάτα να φαίνονται περισσότερο υγρά από το επιθυμητό. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή και είναι το αλάτισμα!
Γιατί πρέπει να αλατίζουμε το αγγούρι;
Το αλάτισμα των αγγουριών ξεκινά τη διαδικασία της όσμωσης, η οποία αποβάλλει το νερό από τα κύτταρα του αγγουριού, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη γεύση του. Πολλοί θεωρούν τα αγγούρια άνοστα και υδαρή αλλά ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να είναι γλυκά, ευχάριστα πικρά, ακόμη και αλμυρά. Το αλάτι βοηθά τα αγγούρια να απελευθερώσουν την υγρασία τους, και αναδεικνύει τις αποχρώσεις αυτών των γεύσεων που διαφορετικά μπορεί να μας διέφευγαν.
«Όταν φτιάχνω ντιπ αγγουριού, πάντα προ-αλατίζω τα αγγούρια για να τραβήξω την υγρασία πριν τα ανακατέψω στο ντιπ, ώστε η υπερβολική υγρασία να μην αραιώσει το ντιπ», λέει η αρχισυντάκτρια μαγειρικής Leah Colins.
Πώς αλατίζουμε το αγγούρι;
Αλατίστε τα αγγούρια πριν τα σερβίρετε ή τα χρησιμοποιήσετε για κάποιο ντιπ ώστε να αφήσετε την όσμωση να κάνει τη δουλειά της. Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι αρκετό για κάθε κιλό αγγουριών που ετοιμάζετε.
Πλύνετε και κόψτε σε φέτες τα αγγούρια, τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι που βρίσκεται πάνω από ένα μεγάλο μπολ ή νεροχύτη και, στη συνέχεια, αλατίστε τα. Αφήστε τα αγγούρια να καθίσουν μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν το νερό τους, περίπου 5 έως 10 λεπτά. Αν τα ξεπλύνετε, φροντίστε να τα στραγγίξετε καλά.