Μερικές συσκευασίες τροφίμων φαίνονται ιδανικές για αποθήκευση εντός ή εκτός ψυγείου. Είναι όμως έτσι;
Το πλαστικό μπολάκι είναι ο “υποτιμημένος ήρωας” των σκευών κουζίνας! Ακούει και στο όνομα ταπεράκι. Βοηθά καθημερινά και αθόρυβα στην λειτουργία και οργάνωση της κουζίνας. Όταν πρόκειται να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε φρέσκα τα φαγητά σας ή να μεταφέρετε γεύματα το πλαστικό μπολάκι είναι η λύση. Υπάρχουν και τα μπολάκια ‘’ειδικού σκοπού’’: το μπολάκι της φοιτήτριας, το μπολάκι του εργένη, το μπολάκι για το σχολείο και άλλα πολλά. Είναι το σκεύος που τελικά σώζει την ημέρα. Αλλά βασικά συχνά σώζει την επόμενη μέρα! Στην πραγματικότητα, σχεδόν 10 εκατομμύρια Έλληνες χρησιμοποιούν πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων καθημερινά. Μερικά τρόφιμα που αγοράζουμε, είναι συσκευασμένα σε ιδανικά στην όψη σκεύη που όταν αδειάζουν και χρηστικά φαίνονται και δωρεάν είναι και το κατάλληλο μέγεθος διαθέτουν. Είναι όμως έτσι;
Μπορούν συσκευασίες τροφίμων που αγοράζουμε (πλαστικά τάπερ φέτας, δοχεία παγωτού, κλπ) να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια ως σκεύη αποθήκευσης και συντήρησης;
Οι συσκευασίες τροφίμων κατά κανόνα δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι, καθώς η συσκευασία έχει κατασκευαστεί για μία μόνο χρήση. Στην βιομηχανία τροφίμων ο κατασκευαστής της συσκευασίας ορίζει την προβλεπόμενη χρήση της συσκευασίας και συνήθως τη δοκιμάζει μόνο για τη χρήση για την οποία κατασκευάστηκε αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν υπάρχει γνώση της χημικής αντοχής της συσκευασίας στα απορρυπαντικά και της επανειλημμένης επαφής της με νέα και ενδεχομένως διαφορετικά τρόφιμα και υπό διαφορετικές συνθήκες. Είναι λοιπόν πιθανό οι χημικές ουσίες να μεταναστεύουν από τη συσκευασία στα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε αυτήν, οπότε τα τρόφιμα δεν είναι πλέον ασφαλή.
Ο όρος μετανάστευση αναφέρεται στη μαζική μεταφορά χημικών ουσιών από συσκευασίες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA), στα τρόφιμα. Η χημική μετανάστευση μπορεί να επηρεάσει
1) την ασφάλεια των τροφίμων, εάν οι επιβλαβείς ουσίες μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε σχετικές συγκεντρώσεις και
2) την ποιότητα των τροφίμων, εάν οι μεταναστευτικές ουσίες βλάπτουν τις ιδιότητες του τροφίμου (π.χ. χρώμα, οσμή, γεύση).