Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η λούπα του να τρως συνέχεια τα ίδια: Είναι καλή ή κακή συνήθεια;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΗ λούπα του να τρως συνέχεια τα ίδια: Είναι καλή ή κακή συνήθεια;
spot_img

Πολλοί από εμάς τρώμε τα ίδια τρόφιμα, ακόμη και τα ίδια γεύματα κάθε μέρα, ελλείψει χρόνου. Αλλά γνωρίζουμε αν αυτό στην πραγματικότητα μας βλάπτει;

Ο χρόνος είναι κάτι που λείπει από την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στις μέρες μας. Ειδικά αν ζει κανείς σε μια πόλη, όπως η Αθήνα, που περνά τη μισή του μέρα στη δουλειά και την άλλη μισή κολλημένος στην κίνηση ή στο λεωφορείο. Και αυτό φαίνεται και στις κουζίνες μας. Ποιος έχει χρόνο να μαγειρεύει κάθε μέρα, να παγαίνει σουπερμάρκετ τακτικά, πόσο μάλλον να βρίσκει ιδέες για κάτι καινούριο να φτιάξει; Πολλές φορές απλά καταλήγουμε να ζούμε την ίδια ρουτίνα: delivery, κάνα τόστ ή κάτι έτοιμο και κατεψυγμένο ή ένα απλό και γρήγορο γεύμα που κάποτε το φτιάχναμε γιατί μας άρεσε, για παράδειγμα  μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα, αλλά πλέον το έχουμε βαρεθεί.

- Advertisement -

Κάπως έτσι, έχει περάσει μια βδομάδα και έχουμε φάει πάλι τα ίδια φαγητά με τις προηγούμενες, ζώντας σε μια διαρκή χρονική και διατροφική λούπα. Αυτό μπορεί να είναι οκ για κάποιον που κάνει μια ειδική διατροφή, αλλά είναι καλό ή κακό για τους υπόλοιπους;

Οι δύο όψεις της ρουτίνας

Υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Σύμφωνα με ειδικούς, μια ρουτίνα στη διατροφή μας επιτρέπει να χτίζουμε συνήθειες γύρω από το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων μας και θα περιμένουμε να πεινάμε σε συγκεκριμένες ώρες, γράφει το It’s Nice That. Ειδικά αν τα γεύματά μας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος τρώει καθημερινά ένα πρωινό με γιαούρτι, βρώμη, μέλι και φρέσκα φρούτα, σίγουρα δεν είναι καθόλου κακό. Αντίθετα κάνει καλό στην υγεία του και θα του δώσει αρκετή ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα του.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το να τρως το ίδιο πράγμα κάθε μέρα είναι προβληματικό, όπως όταν γίνεται μια μορφή διαταραγμένης διατροφής ή όταν κινδυνεύει κανείς από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο τι τρώει κανείς κάθε μέρα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να τρώτε περισσότερο από αρκετό από ένα θρεπτικό συστατικό, όπως πάρα πολλά ωμέγα-6 , τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η συνήθεια μπορεί να κοστίσει και την υγεία κάποιου.

Πώς να δώσετε λίγο χρώμα στη γκρίζα διατροφική σας καθημερινότητα

Το να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, ειδικά σε περιόδους που τρέχετε και δεν φτάνετε, είναι αναμφίβολα πιο εύκολο από το να ετοιμάζετε νέα γεύματα καθημερινά. Αλλά για να μπορεί κανείς να συνεχίσει να το κάνει αυτό χωρίς να του κοστίσει υπερβολικά στην υγεία του, πρέπει να βρει ορισμένους εναλλακτικούς τρόπους η διατροφική του ρουτίνα να είναι ισορροπημένη. Αυτό συνιστά υγιεινές ποσότητες υδατανθράκων, διάφορες πηγές πρωτεΐνης (εδώ η αλήθεια είναι πως πρέπει να έχει κανείς ποικιλία, όχι μόνο κοτόπουλο), τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, όχι μόνο μαρούλι και αγγούρι), υγιή λίπη και άφθονες βιταμίνες και μέταλλα. 

Επίσης, θα βοηθήσει αν κάνετε απλές και μικρές αλλαγές. Αν, ας πούμε, βολεύει εσάς και το πρόγραμμά σας να φτιάχνετε αρκετές μακαρονάδες, αντικαταστήστε τα λευκά μακαρόνια με μακαρόνια ολικής άλεσης ή οσπρίου (στα σουπερμάρκετ μπορεί κανείς εύκολα να βρει μακαρόνια από φακές ή από ρεβύθια). Παρομοίως, αν φτιάχνετε συχνά τοστ, πάρτε ψωμί ολικής και τυρί light. Ή αν έχετε διάθεση να ξοδέψετε λίγα παραπάνω λεπτά (και χρήματα) βάλτε και λαχανικά (όπως αβοκάντο) στο τοστ σας ή καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, για μια γευστική και υγιεινή εκδοχή του.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα