Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διαταράσσει το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί αιτία παχυσαρκίας

ΑρχικήΟικιακάΝέα έρευνα: διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διαταράσσει το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί αιτία παχυσαρκίας
spot_img

cibum team

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology, πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι όταν τρέφονται με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, διαταράσσονται οι πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος που ελέγχει κανονικά τον κορεσμό, οδηγώντας σε υπερβολική κατανάλωση και παχυσαρκία. Αυτή η μελέτη ανοίγει νέες ερευνητικές ευκαιρίες στην προσπάθεια καθορισμού της στρατηγικής για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ρολογιού του σώματος του DVC και επομένως στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

 Ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους τύπους καρκίνου.

 Αυτή η νέα έρευνα μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για μελλοντικές κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη σωστή λειτουργία του ρολογιού του σώματος στον εγκέφαλο, ώστε να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

 Ιστορικά, πιστεύεται ότι το κύριο ρολόι σώματος βρίσκεται μόνο σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα με τα χρόνια έχει ξεκαθαρίσει ότι κάποιος έλεγχος των καθημερινών ρυθμών του σώματός μας (επίπεδα ορμονών, όρεξη κ.λπ.) βρίσκεται σε πολλά άλλα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας νευρώνων στο εξελικτικό αρχαίο στέλεχος του εγκεφάλου, που ονομάζεται ραχιαίο κολπικό σύμπλεγμα (DVC).

 Συγκεκριμένα, το DVC έχει αποδειχθεί ότι ελέγχει την πρόσληψη τροφής προκαλώντας κορεσμό.

 Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι στην παχυσαρκία, οι καθημερινοί ρυθμοί στην πρόσληψη τροφής και η απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το φαγητό, αμβλύνονται ή εξαλείφονται.

 Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η δυσλειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη είναι αιτία ή αποτέλεσμα παχυσαρκίας.

 Αυτή η νέα έρευνα που διεξήχθη στο Jagiellonian University στην Κρακοβία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bristol διαπίστωσε ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε αρουραίους, πριν αρχίσουν να παίρνουν βάρος, έδειξε αλλαγές στους καθημερινούς νευρωνικούς ρυθμούς του DVC και την ανταπόκριση αυτών των νευρώνων στις ορμόνες της όρεξης.

 Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διαταραχή στη χρονομέτρηση του DVC οδηγεί σε παχυσαρκία.

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες αρουραίων: εκείνοι που ακολουθούσαν μια καλά ισορροπημένη δίαιτα ελέγχου (10% kcal λίπους) και μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά (70% kcal λίπους).

 Πραγματοποιήθηκαν ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές για τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η νευρωνική δραστηριότητα του DVC σε 24 ώρες. Ενώ το εγκεφαλικό στέλεχος ανθρώπου και ποντικού μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, ο κύριος περιορισμός της μελέτης για την άμεση προσομοίωση της στους ανθρώπους είναι ότι πραγματοποιήθηκε σε νυχτερινά ζώα (αρουραίους). Η κορυφή της δραστηριότητας του DVC παρατηρήθηκε στο τέλος της ημέρας, η οποία είναι η φάση ανάπαυσης για τα τρωκτικά, αλλά μια ενεργή φάση για τους ανθρώπους. Έτσι, μένει να αποδειχθεί εάν η φάση του ρολογιού του εγκεφαλικού στελέχους έχει οριστεί σε μέρα και νύχτα ή αν εξαρτάται από τα πρότυπα ανάπαυσης και δραστηριότητας.

 Ο Δρ Lukasz Chrobok, πρώτος συγγραφέας της μελέτης είπε:

 “Είμαι ενθουσιασμένος με αυτήν την έρευνα λόγω των δυνατοτήτων που ανοίγει για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ζήτημα της παχυσαρκίας στην υγεία. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα χρονικά στοιχεία που μπορούν να επαναφέρουν ή να συγχρονίσουν το ρολόι του εγκεφαλικού στελέχους. Ας ελπίσουμε ότι η αποκατάσταση των καθημερινών ρυθμών σε αυτό το κέντρο κορεσμού πριν ή μετά την εμφάνιση της παχυσαρκίας μπορεί να προσφέρει νέες θεραπευτικές ευκαιρίες ».

 

Πηγή: Science Daily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα