Ο τρόπος με τον οποίο συμφωνούν οι ειδικοί και οι μελέτες
Οι ντομάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ενώ οι φρέσκες ντομάτες δεν περιέχουν από μόνες τους φυσικά βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν, μπορεί να μολυνθούν επειδή καλλιεργούνται κοντά στο έδαφος. Η κατανάλωση ντομάτας που έχει μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια έχουν συνδεθεί με περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης που προκαλούνται κυρίως από σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρούσματα χολέρας στην Ευρώπη από μολυσμένο αγιασμό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε η αγκαλιά με το κατοικίδιό σας μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες
Οι ντομάτες μπορούν να μολυνθούν στο χωράφι από το έδαφος, το μολυσμένο νερό, τα ζώα που μπορεί να υπάρχουν γύρω από την καλλιέργεια αλλά και από ακατάλληλα κομποστοποιημένη κοπριά. Όσον αφορά την μόλυνση από βακτήρια, αυτή μπορεί να επέλθει κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή από το χειρισμό, την αποθήκευση και τη μεταφορά, στο παντοπωλείο, στο ψυγείο ή από πάγκους και σανίδες κοπής (π.χ. μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης με επιβλαβή βακτήρια από ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως ο χρονισμός των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*
Πώς θα αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα φυτοφάρμακα και τα βακτήρια από τις ντομάτες;
Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεπλένουμε τις ντομάτες κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα λίγο πριν την κατανάλωσή τους ώστε να μην μαζέψουν βακτήρια από το ψυγείο ή το ντουλάπι. Επίσης αποτρέπουν το μούλιασμα της ντομάτας σε νεροχύτη γεμάτο νερό καθώς μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια στο νεροχύτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε το μπρόκολο; Ο τρόπος μαγειρέματος που θα το κάνει πιο νόστιμο και θρεπτικό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 30 είδη ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων πλυσίματος λαχανικών, ειδικά με μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι, για τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση της μικροβιακής μόλυνσης και διεπίστωσε ότι η φυσική απαλότητα της φλούδας της ντομάτας δεν οδήγησε σε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα μόλυνσης μεταξύ των μεθόδων πλύσης που ήταν:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήτρια βρήκε δόντι(!) μέσα σε burger της McDonald’s στο Χαλάνδρι – Δείτε φωτογραφίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό Βρύσης στα ελληνικά νοικοκυριά: Εντολή για έλεγχο χημικών και PFAS από το Υπουργείο Υγείας
- πλύσιμο με διάλυμα ξιδιού 5% για 3 λεπτά, ακολουθούμενο από έκπλυση με νερό βρύσης (37,3% των συμμετεχόντων),
- έκπλυση με νερό βρύσης για 1 λεπτό (29,3%),
- πλύση με διάλυμα άλατος 5% (εξειδικευμένο φυτικό σαπούνι) για 3 λεπτά ακολουθούμενο από ένα ξέβγαλμα με νερό βρύσης (16,6%) και
- ξέπλυμα 3 λεπτών με νερό της βρύσης (14%).
- Ένα μικρό τμήμα (3,33%) ανέφερε ότι δεν έπλυνε καθόλου τα λαχανικά του
Αντίθετα, το πλύσιμο των λαχανικών με ξύδι αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική λύση για τη μείωση της μικροβιακής παρουσίας τόσο στο μαρούλι όσο και στα αγγούρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Αναβάθμιση του κινδύνου για την ανάκληση της Frito-Lay – Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαρμελάδες: Τα συστατικά που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία – Η μάρκα που αποσύρεται σήμερα από τα ράφια
Αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα προέρχεται από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του ξιδιού, που αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, επιβεβαιώνοντας ευρήματα από προηγούμενη έρευνα. Το οξικό οξύ μπορεί να σκοτώσει τα μικροβιακά κύτταρα διεισδύοντας στις μεμβράνες τους. Επίσης, αναστέλλει ζωτικές ενζυμικές λειτουργίες στα βακτήρια, εμποδίζοντας τις μεταβολικές διεργασίες τους. Επιπλέον, το ξύδι χρησιμεύει ως διαλύτης, διαλύοντας αποτελεσματικά βιοφίλμ και υπολείμματα που μπορεί να περιέχουν ρύπους.