Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται δημοφιλές φάρμακο για τον βήχα, το κρυολόγημα και τη γρίπη

ΑρχικήΟικιακάΑνακαλείται δημοφιλές φάρμακο για τον βήχα, το κρυολόγημα και τη γρίπη
spot_img

Δημοφιλές φάρμακο με αυξημένες πωλήσεις αυτήν την εποχή

Ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πολλαπλά συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, το Safetussin Max Strength Multi-Symptom Cough, Cold and Flu σε μορφή δισκίων, που έχει αυξημένες πωλήσεις, κυρίως αυτήν την εποχή, αλλά και επειδή είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο (OTC), ανακαλείται από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων στην Αμερική.

- Advertisement -

Ο λόγος είναι ότι η συσκευασία του δεν πληροί τις απαιτήσεις για παιδική ανθεκτικότητα, όπως ορίζεται από τον Νόμο για την Πρόληψη Δηλητηριάσεων από Συσκευασίες (Poison Prevention Packaging Act). Συγκεκριμένα, τα δισκία μπορούν να πιεστούν μέσω του φύλλου αλουμινίου της συσκευασίας, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε μικρά παιδιά και αυξάνοντας τον κίνδυνο δηλητηρίασης. Το φάρμακο περιέχει ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη), η οποία, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, πρέπει να διατίθεται σε συσκευασία ανθεκτική στα παιδιά για την αποφυγή ακούσιας κατάποσης.

Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτό το προϊόν θα πρέπει να το φυλάξουν μακριά από την πρόσβαση των παιδιών και να επικοινωνήσουν με την Kramer Laboratories για οδηγίες σχετικά με την επιστροφή ή την ασφαλή απόρριψή του, προκειμένου να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Το φάρμακο Safetussin Max Strength Multi-Symptom Cough, Cold and Flu δεν κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα αλλά ορισμένα διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Ubuy και το Desertcart, προσφέρουν αποστολές στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία για την Ασφάλεια Συσκευασιών

Ο Νόμος για την Πρόληψη Δηλητηριάσεων από Συσκευασίες (Poison Prevention Packaging Act – PPPA) είναι νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν ισχύει στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συσκευασία και την ασφάλεια των χημικών προϊόντων και φαρμάκων.​

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 (CLP), ο οποίος εναρμονίζει την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών ουσιών και μειγμάτων σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εναρμονισμένο Σύστημα (GHS) του ΟΗΕ. Αυτός ο κανονισμός υποχρεώνει τις εταιρείες να ταξινομούν, να επισημαίνουν και να συσκευάζουν κατάλληλα τις επικίνδυνες χημικές ουσίες πριν τις διαθέσουν στην αγορά, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα εφαρμόζει αυτούς τους κανονισμούς μέσω της εθνικής της νομοθεσίας και των αρμόδιων αρχών, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι συσκευασίες φαρμάκων και χημικών προϊόντων πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για παιδική ανθεκτικότητα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα