Δημοφιλές φάρμακο με αυξημένες πωλήσεις αυτήν την εποχή
Ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πολλαπλά συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, το Safetussin Max Strength Multi-Symptom Cough, Cold and Flu σε μορφή δισκίων, που έχει αυξημένες πωλήσεις, κυρίως αυτήν την εποχή, αλλά και επειδή είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο (OTC), ανακαλείται από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων στην Αμερική.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Nestlé Fi: Ανάκληση “μαμούθ” βρεφικών τροφών – 11 προϊόντα με υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ωχρατοξίνης Α
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Cz: Επικίνδυνο παθογόνο οδηγεί στην απόσυρση προϊόντος ευρείας κατανάλωσης, από τα ράφια (φωτο)
Ο λόγος είναι ότι η συσκευασία του δεν πληροί τις απαιτήσεις για παιδική ανθεκτικότητα, όπως ορίζεται από τον Νόμο για την Πρόληψη Δηλητηριάσεων από Συσκευασίες (Poison Prevention Packaging Act). Συγκεκριμένα, τα δισκία μπορούν να πιεστούν μέσω του φύλλου αλουμινίου της συσκευασίας, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε μικρά παιδιά και αυξάνοντας τον κίνδυνο δηλητηρίασης. Το φάρμακο περιέχει ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη), η οποία, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, πρέπει να διατίθεται σε συσκευασία ανθεκτική στα παιδιά για την αποφυγή ακούσιας κατάποσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μελιού από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ – Σοβαρός λόγος ασφάλειας τροφίμων (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ανάκληση γνωστής μάρκας κρέμας προσώπου και σώματος προχωρούν οι Αρχές για λόγους ασφαλείας
Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτό το προϊόν θα πρέπει να το φυλάξουν μακριά από την πρόσβαση των παιδιών και να επικοινωνήσουν με την Kramer Laboratories για οδηγίες σχετικά με την επιστροφή ή την ασφαλή απόρριψή του, προκειμένου να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Το φάρμακο Safetussin Max Strength Multi-Symptom Cough, Cold and Flu δεν κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα αλλά ορισμένα διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Ubuy και το Desertcart, προσφέρουν αποστολές στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έξι “κρυφά” συστατικά εντοπίστηκαν σε γνωστή μπάρα – Ανάκληση με ταξινόμηση υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Ι)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοινώνει ότι πούλησε μολυσμένο προϊόν 20 μέρες πριν – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ενημέρωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγούρια και θερμός: Περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη και κάποιες φορές όσα σε ένα κάθισμα τουαλέτας! – Μελέτη
Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία για την Ασφάλεια Συσκευασιών
Ο Νόμος για την Πρόληψη Δηλητηριάσεων από Συσκευασίες (Poison Prevention Packaging Act – PPPA) είναι νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν ισχύει στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για τη συσκευασία και την ασφάλεια των χημικών προϊόντων και φαρμάκων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΟΦ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγόρευση διακίνησης συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο που περιέχει μη εγκεκριμένα συστατικά κάνναβης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 (CLP), ο οποίος εναρμονίζει την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών ουσιών και μειγμάτων σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εναρμονισμένο Σύστημα (GHS) του ΟΗΕ. Αυτός ο κανονισμός υποχρεώνει τις εταιρείες να ταξινομούν, να επισημαίνουν και να συσκευάζουν κατάλληλα τις επικίνδυνες χημικές ουσίες πριν τις διαθέσουν στην αγορά, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα εφαρμόζει αυτούς τους κανονισμούς μέσω της εθνικής της νομοθεσίας και των αρμόδιων αρχών, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι συσκευασίες φαρμάκων και χημικών προϊόντων πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για παιδική ανθεκτικότητα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.