Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παρέμβαση στον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία επηρεάζει το μεταβολισμό ακόμη και χρόνια αργότερα

ΑρχικήυγείαΗ παρέμβαση στον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία επηρεάζει το μεταβολισμό ακόμη και χρόνια αργότερα
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη.

Oι πρώιμες αλλαγές από την παιδική ηλικία που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο μεταβολισμό, έδειξε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας (UEF) που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό iScience. Η μελέτη Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) είναι η πρώτη μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία μεταβολομικής υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS) για την ανάλυση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τις επιπτώσεις στην υγεία των αλλαγών στον τρόπο ζωής από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

   Αναλύοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές σε 80 μεταβολίτες. «Αυτοί ήταν μεταβολίτες που συνδέονται με κρίσιμες διαδικασίες για την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η φλεγμονή και η υγεία του εντέρου», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Iman Zarei. Αυτό που κάνει τα ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά είναι ότι 17 από αυτούς τους μεταβολίτες παρέμειναν αλλοιωμένοι ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια, αν και το πιο εντατικό μέρος της παρέμβασης στον τρόπο ζωής διήρκεσε μόνο τα δύο πρώτα χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι μια έγκαιρη παρέμβαση μπορεί όχι μόνο να έχει άμεσα οφέλη αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

   Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές ήταν στα λιπαρά αμίδια, μόρια που εμπλέκονται σε μια ποικιλία φυσιολογικών λειτουργιών όπως φλεγμονή, έλεγχος βάρους, διατροφική συμπεριφορά, επαγωγή ύπνου, έλεγχος πόνου και άγχους, αγγειογένεση, αρτηριακή διαστολή και νευροπροστασία. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. «Η έρευνά μας παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι πρώιμες και συνεχείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην πορεία της υγείας του παιδιού», λέει ο καθηγητής Timo Lakka, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. Τονίζει τη σημασία της έγκαιρης έναρξης υγιεινών συνηθειών, σημειώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών που συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία ή ακόμη και κατά την εμβρυϊκή περίοδο.

   Η μελέτη PANIC αποτελεί μέρος της Ερευνητικής Κοινότητας Μεταβολικών Νοσημάτων στο UEF και είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση σημαντικών καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο