Η Sante Publique της Γαλλίας, θορυβημένη από τα συνεχόμενα κρούσματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου σε παιδιά της χώρας, μιας σοβαρής μολυσματικής ασθένειας που συνήθως προέρχεται από τρόφιμα, εξέδωσε μια χρήσιμη λίστα με προληπτικά μέτρα.
Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, παρατηρείται αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του παιδιατρικού αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια που συνήθως προέρχεται από τρόφιμα. Στα παιδιά, αυτό το σύνδρομο προκαλείται συχνότερα από μια λοίμωξη που οφείλεται σε ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια Escherichia coli (E. coli) που παράγει τοξίνες Shiga.
Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;
Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) προκαλείται από μόλυνση με Escherichia coli που παράγει shiga-τοξίνη (STEC). Αυτή η επιπλοκή, σπάνια αλλά σοβαρή, επηρεάζει κυρίως το νεφρό και εμφανίζεται στο 5-8% των περιπτώσεων. Ο κίνδυνος ανάπτυξης HUS είναι υψηλότερος σε ακραίες ηλικίες της ζωής, ειδικά σε μικρά παιδιά.
Η λοίμωξη εκδηλώνεται μέσα σε 3-4 ημέρες μετά τη μόλυνση (10 ημέρες το πολύ), από διάρροια που συχνά συνοδεύεται από αίμα, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές έμετο που μπορεί να εξελιχθεί, μετά από περίπου μία εβδομάδα, σε HUS σε 5 έως 8% των περιπτώσεων. Τα άτομα με HUS, ειδικά τα παιδιά, εμφανίζουν στη συνέχεια σημάδια μεγάλης κόπωσης, ωχρότητας, μείωσης του όγκου των ούρων, η οποία γίνεται πιο σκούρα και μερικές φορές σπασμούς. Η νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταγγίσεις αίματος και/ή αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων.
Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα;
Τα βακτήρια E. coli που είναι υπεύθυνα για το HUS υπάρχουν στα έντερα πολλών μηρυκαστικών ζώων (αγελάδες, μοσχάρια, κατσίκες, πρόβατα κ.λπ.) και εξαλείφονται με περιττώματα που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν το περιβάλλον (νερό, κοπριά, χώμα) και τα τρόφιμα. Αυτά τα βακτήρια ανέχονται το κρύο περιβάλλον (επιβίωση σε ψυγείο ή καταψύκτη), αλλά καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Η μετάδοση των βακτηρίων μπορεί να προληφθεί με απλές ενέργειες, ειδικά σε παιδιά κάτω των 16 ετών και ηλικιωμένους:
Στην κουζίνα
- Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι συστηματικό πριν από την προετοιμασία του γεύματος.
- Τα κρέατα, ειδικά ο κιμάς βοείου κρέατος, αλλά και τα παρασκευάσματα με βάση τον κιμά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα στην καρδιά.
- Το νωπό γάλα, τα τυριά νωπού γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά κάτω των 5 ετών (προτιμήστε τυριά όπως Emmental, Comté, Gruyère, Beaufort), επεξεργασμένα αλείμματα τυριού και παστεριωμένα τυριά γάλακτος).
- Τα παρασκευάσματα με βάση το αλεύρι (ζύμη πίτσας/μπισκότων/κέικ/πίτα/τηγανίτα…) δεν πρέπει να τρώγονται ωμά ή μισοψημένα.
- Τα λαχανικά, η σαλάτα, τα φρούτα και τα αρωματικά βότανα, ειδικά εκείνα που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, πρέπει να πλυθούν καλά πριν από την κατανάλωση, μετά το ξεφλούδισμα εάν είναι απαραίτητο.
- Τα ωμά τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
- Τα έτοιμα γεύματα και τα απορρίμματα τροφίμων πρέπει να τοποθετούνται γρήγορα στο ψυγείο και να ξαναζεσταίνονται επαρκώς πριν από την κατανάλωση.
- Τα σκεύη κουζίνας (ειδικά όταν έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα όπως κρέας ή τυριά εκ των προτέρων), καθώς και οι πάγκοι εργασίας, πρέπει να πλένονται καλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και αναψυχής
- Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν ανεπεξέργαστο νερό (από ποτάμι, χείμαρρο κ.λπ.) και να αποφεύγουν να το καταπιούν όταν κολυμπούν (λίμνη, ποτάμι κ.λπ.).
- Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή πολύ μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) με αγελάδες, μοσχάρια, πρόβατα, κατσίκες κ.λπ., και το περιβάλλον τους. Σε περίπτωση επαφής με αυτά τα ζώα το πλύσιμο των χεριών (με σαπούνι και νερό) θα πρέπει να είναι συστηματικό πριν το παιδί φέρει τα δάχτυλά του στο στόμα του.