Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα αποφύγετε να δώσετε τρόφιμα με χρωστικές στο παιδί σας

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠως θα αποφύγετε να δώσετε τρόφιμα με χρωστικές στο παιδί σας
spot_img

Η πηγή των συχνά εντυπωσιακά φωτεινών τροφίμων μέσα στις συσκευασίες μπορεί να είναι τοξικές τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων.

Δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά λατρεύουν τα έντονα χρώματα. Αρκεί να κοιτάξετε το διάδρομο με τα σνακ στο σούπερ μάρκετ, που είναι γεμάτος με ζωηρά συσκευασμένα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Χημικές ουσίες στην αγορά

Πολλά τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά για παιδιά περιέχουν τεχνητή χρωστική τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων βασικών σνακ όπως γιαούρτι με γεύσεις, τσιπς και κράκερς, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα που περιέχουν φρούτα και μπάρες δημητριακών και πρωτεϊνών.

Δεν βοηθάει το γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης συνήθως πλούσια σε γλυκαντικά, αλάτι και λιπαρά.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα γλυκά και τα σνακ με γεύση φρούτων περιείχαν τεχνητή χρωστική ουσία. Ενω σχεδόν το 40% όλων των προϊόντων στο κατάστημα που ανέλυσε η μελέτη είχαν παρουσία χρωστικών. Μόνο τα φρέσκα προϊόντα δεν περιείχαν τεχνητή χρωστική τροφίμων.

Η υπηρεσία περιβαλλοντικής υγείας της Καλιφόρνιας δήλωσε ότι η κατανάλωση αυτών των χημικών ουσιών “μπορεί να οδηγήσει” σε προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας. Το αναπτυσσόμενο σώμα των παιδιών τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση σε χρωστικές τροφίμων.

Ένα ευρύ φάσμα εμπορικών σημάτων και αλυσίδων γρήγορου φαγητού έχουν αρχίσει να καταργούν σταδιακά τις τεχνητές χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με τις ετικέτες συστατικών και τα δελτία ειδήσεων. Αλλά οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν θα υποπτευόσασταν ποτέ ότι έχουν χρωματιστεί τεχνητά.

Πέρυσι, υπεγράφη νομοσχέδιο για την απαγόρευση της κόκκινης χρωστικής αρ. 3 στην Καλιφόρνια. Τώρα, ένα άλλο νομοσχέδιο πέρασε από την πολιτειακή συνέλευση και είναι προς συζήτηση στη Γερουσία. Θα απαγόρευε στα δημόσια σχολεία της πολιτείας να σερβίρουν τρόφιμα που περιέχουν οποιοδήποτε από τα έξι ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά χρώματα.

Οι προτεινόμενες λύσεις

Οι γονείς και οι φροντιστές που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφύγουν τις τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω προτεινόμενες λύσεις:

  • Μειώστε την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Η τεχνητή χρωστική ουσία είναι συνήθως συστατικό σε συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αν βοηθήσετε τα παιδιά σας να τα αποφύγουν, θα είστε ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Η ετικέτα που προτιμάτε μπορεί να μην έχει επιλογή χωρίς χρωστικές ουσίες, αλλά μια άλλη εταιρεία μπορεί.

  • Μελετήστε τις ετικέτες.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι περιέχει κάθε τρόφιμο είναι να μελετήσετε την ετικέτα με τα συστατικά. Οι χρωστικές ουσίες αναφέρονται συχνά αλλά όχι πάντα τελευταίες. Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση τεχνητών χρωστικών ουσιών είναι να αναζητήσετε εκδόσεις του τροφίμου που παρασκευάζονται χωρίς αυτές τις χημικές ουσίες. Απλά να ξέρετε ότι μια μεμονωμένη μάρκα ή αλυσίδα fast food μπορεί να τις κόβει από κάποια προϊόντα αλλά όχι από όλα.

  • Πίνετε περισσότερο φρέσκο, φιλτραρισμένο νερό.

Η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών – διαίτης ή με ζάχαρη – είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι μια τεράστια πηγή έκθεσης σε τεχνητή χρωστική τροφίμων, για να μην αναφέρουμε άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας.

  • Περισσότερες επιλογές, λιγότερες απαγορεύσεις.

Αντί να λέτε στα παιδιά ότι δεν μπορούν να φάνε κάτι, προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις, όπως φρούτα αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Προσφέρετε υγιεινές αντικαταστάσεις.

Ορισμένα υποκατάστατα τροφίμων είναι σχεδόν δυσδιάκριτα από την τεχνητά ενισχυμένη εκδοχή τους.

  • Δώστε έμφαση στα προϊόντα με έντονα χρώματα.

Ο καλύτερος ανταγωνισμός για τις φανταχτερές συσκευασίες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι το ουράνιο τόξο των χρωμάτων στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το κόκκινο της φράουλας, το κίτρινο της κολοκύθας, το σκούρο μωβ των σταφυλιών – όλα αυτά είναι αρκετά ελκυστικά για να προσελκύσουν τα παιδιά.

  • Αγκαλιάστε την ποικιλία.

Μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία μπορεί να καλύψει καλύτερα τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών σας. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία, τόσο μικρότερη είναι η έκθεσή τους σε συγκεκριμένα επικίνδυνα συστατικά ή μολυσματικές ουσίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο