Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή! Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν καταπιεί μπαταρία «κουμπί»

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠροσοχή! Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί αν καταπιεί μπαταρία «κουμπί»
spot_img

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, χρησιμοποιούνται ευρέως προϊόντα με μικρά μέρη, όπως μπαταρίες και λαμπάκια σαν κι αυτά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάποσης από βρέφη και νήπια. Εάν ένα από αυτά τα αντικείμενα σφηνωθούν στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη βλεννογόνο μεμβράνη, μία στιβάδα ιστού, η οποία επενδύει και ασφαλίζει το όργανο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Κρατείστε μπαταρίες με λαμπάκια μακριά από βρέφη και μικρά παιδιά», λέει ο καθηγητής Andreas Hensel, πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR). «Εάν ένα παιδί καταπιεί κάτι από αυτά πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε νοσοκομείο!» Κατά την τελευταία δεκαετία, αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις κατάποσης τέτοιων αντικειμένων έχουν αναφερθεί στο BfR από κλινικές και κέντρα δηλητηριάσεων.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν τα παιχνίδια με μπαταρίες να διαθέτουν ασφαλείς θήκες, συχνά κλειδωμένες με βίδες, αποφεύγοντας την άμεση πρόσβαση. Ωστόσο, πολλά αντικείμενα που δεν είναι παιχνίδια, όπως φωτάκια LED, χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ευχετήριες κάρτες που παίζουν μουσική, θερμόμετρα και τηλεχειριστήρια, δεν διαθέτουν αυτά τα μέτρα ασφαλείας που ενέχουν παρόμοιους κινδύνους. Για την αποφυγή ατυχημάτων, τα προϊόντα αυτά – και οι συσκευασίες που τα περιέχουν – πρέπει πάντα να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά και οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες θα πρέπει να απορρίπτονται αμέσως.

Τι δημιουργεί η κατάποση μπαταρίας

Η κατάποση μιας μπαταρίας συχνά περνάει αρχικά απαρατήρητη, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο αν η μπαταρία κολλήσει στον οισοφάγο. Η επαφή με την υγρή βλεννογόνο μεμβράνη δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα, πυροδοτώντας μια χημική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εσωτερικά εγκαύματα.

Τα πρώιμα συμπτώματα μετά την κατάποση μιας μπαταρίας κουμπιών μπορεί να είναι ήπια ή να μην υπάρχουν, αλλά μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να εμφανιστούν εμετός, απώλεια όρεξης, πυρετός ή βήχας. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, η βλάβη των ιστών στο σημείο επαφής μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, θάνατο των ιστών, ακόμη και σε ουλές του οισοφάγου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός με τις μεγαλύτερες μπαταρίες (20 mm ή περισσότερο). Όσο πιο βαριά φορτισμένη είναι η μπαταρία και όσο περισσότερο παραμένει σφηνωμένη στον οισοφάγο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή βλάβη. Εάν η μπαταρία καταφέρει να περάσει μέσα από τον οισοφάγο, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και η ιατρική παρακολούθηση είναι συνήθως επαρκής για να εξασφαλιστεί η φυσική αποβολή του.

Μετά την αφαίρεση της μπαταρίας, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση. «Αν το παιδί παρουσιάσει επίμονα συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, «σφύριγμα» ή πνίγεται όταν καταπίνει, να το πάτε αμέσως στον παιδίατρο», συνιστά ο ειδικός. «Ενημερώστε τον οπωσδήποτε ότι το παιδί είχε καταπιεί μπαταρία «κουμπί»».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο