Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αλλοιώνουν τα πρόσωπα των παιδιών

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αλλοιώνουν τα πρόσωπα των παιδιών
spot_img

Τα παιδιά που τρέφονται με μια δίαιτα γεμάτη με υπερ-επεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν δυσμορφίες στη στοματική τους κοιλότητα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.

Τα φορτωμένα με πρόσθετα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, κατηγορούνται εδώ και δεκαετίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους τους, με δεκάδες μελέτες να τα συνδέουν με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι ειδικοί έχουν ζητήσει ακόμη και την περικοπή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) – τυπικά οτιδήποτε φαγώσιμο έχει περισσότερα τεχνητά συστατικά από ό,τι φυσικά – από τις δίαιτες.

Πλέον, Ισπανοί επιστήμονες που παρακολούθησαν δεκάδες μικρά παιδιά ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που αποτελείται κυρίως από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως μαλακά και υπερ-γευστικά, επηρέασε την ανάπτυξη των γνάθων.

Η Dr. Laura Marques Martinez, ειδικός στην παιδοδοντιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μάσηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων, καθώς διεγείρει την ανάπτυξη των οστών, ενισχύει τους μύες του προσώπου και προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών».

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, τις οδοντικές δομές και το σχήμα του κρανίου 25 παιδιών ηλικίας τριών έως πέντε ετών.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έτρωγαν πιο μαλακές τροφές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δόντια με μπούκωμα και να μην έχουν φυσικά κενά, τα οποία απαιτούνται μεταξύ των δοντιών στην πρώιμη παιδική ηλικία για να επιτρέψουν μεγαλύτερα δόντια αργότερα.

Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Tim Spector, δήλωσε στην Telegraph: «Διανύουμε αυτή την επιδημία συρρίκνωσης των γνάθων εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχει πραγματικά επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε μια τεράστια αύξηση των ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά – μαζική χρήση σιδεράκια και πολύ περισσότερα στραβά δόντια».

Ο ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής διατροφής ZOE πρόσθεσε: «Η ισχυρότερη τρέχουσα θεωρία σχετικά με το γιατί οι γνάθοι έχουν συρρικνωθεί τόσο γρήγορα είναι ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας παιδικές τροφές πραγματικά για όλη τους τη ζωή».

Τα έτοιμα γεύματα, τα παγωτά και η κέτσαπ ντομάτας είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα παραδείγματα προϊόντων που εμπίπτουν στον όρο UPF. Αυτός είναι πλέον συνώνυμος με τα τρόφιμα που προσφέρουν μικρή διατροφική αξία.

Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία πειράζονται για να διαρκέσουν περισσότερο ή να βελτιώσουν τη γεύση τους, όπως το παστό κρέας, το τυρί και το φρέσκο ψωμί.

Το NHS συνιστά στα παιδιά κάτω των 18 ετών να κάνουν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, επειδή τα δόντια τους μπορεί να φθείρονται ταχύτερα. Η οδοντιατρική περίθαλψη του NHS για τα παιδιά είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο