Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός λάιμ και ενός λεμονιού

ΑρχικήΟικιακάΠοια είναι η διαφορά μεταξύ ενός λάιμ και ενός λεμονιού
spot_img

Πού στη μαγειρική μπορεί το καθένα από αυτά να κάνει θαύματα;

Τα πιο κοινά εσπεριδοειδή που μπορεί εύκολα να μπερδευτούν μεταξύ τους λόγω ομοιότητάς στην εμφάνιση, είναι τα λάιμ και τα λεμόνια. Ωστόσο, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε μέγεθος, χρώμα γεύση γεγονός που καθορίζει και τη χρήση τους στην μαγειρική.

Μέγεθος: Όσον αφορά το μέγεθος, τα λεμόνια είναι σε μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα λάιμ. Τα λεμόνια έχουν συχνά οβάλ σχήμα, είναι πολύ μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα λάιμ. Τα λεμόνια έχουν συνήθως μήκος μεταξύ 7 και 10 εκατοστών ενώ τα λάιμ είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος κατά μέσο όρο 3 έως 6 εκατοστά. Η διαφορά στο μέγεθος δεν είναι μόνο σημαντική κατά τον προσδιορισμό της χρήσης τους σε συνταγές, αλλά επηρεάζει επίσης την απόδοση τους σε χυμό, καθώς ένα λεμόνι μπορεί να δώσει περισσότερο χυμό από πολλά λάιμ μαζί.

Χρώμα: Η πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ λάιμ και λεμονιού είναι το χρώμα. Άκόμη και όταν ωριμάσουν τα λάιμ παραμένουν πράσινα ενώ τα ξαδερφάκια τους τα λεμόνια έχουν πάρει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε σύγχυση καθώς τα μικρά λεμόνια συχνά φαίνονται πράσινα σαν τα λάιμ. Τα πιο λαμπερά κίτρινα λεμόνια συνήθως σημαίνουν ότι έχουν πιο γλυκιά γεύση ενώ τα πιο πρασινωπά συνήθως έχουν πιο ξινή γεύση.

Διατροφικό περιεχόμενο: Το λάιμ και τα λεμόνια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Και τα δύο έχουν βιταμίνη Ε, αν και το λεμόνι περιέχει περισσότερη ποσότητα από τα λάιμ και συγκεκριμένα, 44 mg ανά 100 γραμ. ενώ τα λάιμ έχουν γύρω στα 19 mg. Επιπλέον τα λεμόνια περιέχουν περισσότερο κάλιο καθώς και φιλικό οξύ από το λάιμ. Πάρα αυτές τις διαφορές και τα δύο φρούτα έχουν χαμηλές θερμίδες και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Διαφορετική υφή: Η Υφή του δέρματος είναι ακόμη ένας τομέας που κάνουν λάιμ και λεμόνια να διαφέρουν σαφώς. Η φλούδα του λεμονιού είναι πιο παχιά και τραχιά σε σύγκριση με την λεπτή λεία φλούδα του λάιμ. Η παχιά φλούδα των λεμονιών τα κάνει πιο κατάλληλα για ξύσμα που προσθέτει αρωματική γεύση στα πιάτα και τα επιδόρπια.

Μαγειρικές χρήσεις:
Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια όπως η λεμονόπιτα μαρέγκας και η λεμονάδα και χρησιμοποιούνται επίσης ως ντρέσινγκ σε σαλάτες η μαρινάδα για κρέατα και ψάρια καθώς έχουν την τέλεια ισορροπία γλυκού και ξυνού. Τα λάιμ, ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά σε αλμυρές συνταγές όπως γουακαμόλε ή κοκτέιλ για να πλούσια γεύση με έντονη οξύτητα.

Ενώ και για τα δύο φρούτα περιέχουν κιτρικό οξύ που τα κάνει ξυνά, τα λεμόνια τείνουν να προσφέρουν μια γλυκόπικρη γεύση που τα κάνει πιο ευέλικτα στη χρήση τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Από την άλλη πλευρά τα λάιμ προσφέρουν μια έντονη πικρίλα που συχνά προτιμάται σε αλμυρές κουζίνες όπως τα μεξικάνικα και τα ταϊλανδέζικα πιάτα.

Δείτε επίσης: Ανακαλούνται 43.000 συσκευασίες με είδη αρτοποιίας – Περιέχουν κομμάτια πλαστικού

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο