Πού στη μαγειρική μπορεί το καθένα από αυτά να κάνει θαύματα;
Τα πιο κοινά εσπεριδοειδή που μπορεί εύκολα να μπερδευτούν μεταξύ τους λόγω ομοιότητάς στην εμφάνιση, είναι τα λάιμ και τα λεμόνια. Ωστόσο, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε μέγεθος, χρώμα γεύση γεγονός που καθορίζει και τη χρήση τους στην μαγειρική.
Μέγεθος: Όσον αφορά το μέγεθος, τα λεμόνια είναι σε μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα λάιμ. Τα λεμόνια έχουν συχνά οβάλ σχήμα, είναι πολύ μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα λάιμ. Τα λεμόνια έχουν συνήθως μήκος μεταξύ 7 και 10 εκατοστών ενώ τα λάιμ είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος κατά μέσο όρο 3 έως 6 εκατοστά. Η διαφορά στο μέγεθος δεν είναι μόνο σημαντική κατά τον προσδιορισμό της χρήσης τους σε συνταγές, αλλά επηρεάζει επίσης την απόδοση τους σε χυμό, καθώς ένα λεμόνι μπορεί να δώσει περισσότερο χυμό από πολλά λάιμ μαζί.
- Δείτε επίσης: Βρέφος έχασε τη ζωή του από μολυσμένο κρέας – Ανακαλούνται 72 τόνου κρεάτων και πουλερικών
Χρώμα: Η πιο εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ λάιμ και λεμονιού είναι το χρώμα. Άκόμη και όταν ωριμάσουν τα λάιμ παραμένουν πράσινα ενώ τα ξαδερφάκια τους τα λεμόνια έχουν πάρει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε σύγχυση καθώς τα μικρά λεμόνια συχνά φαίνονται πράσινα σαν τα λάιμ. Τα πιο λαμπερά κίτρινα λεμόνια συνήθως σημαίνουν ότι έχουν πιο γλυκιά γεύση ενώ τα πιο πρασινωπά συνήθως έχουν πιο ξινή γεύση.
- Δείτε επίσης: «Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτός είναι ο τρόπος να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα και παθογόνα από τα λαχανικά»
Διατροφικό περιεχόμενο: Το λάιμ και τα λεμόνια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Και τα δύο έχουν βιταμίνη Ε, αν και το λεμόνι περιέχει περισσότερη ποσότητα από τα λάιμ και συγκεκριμένα, 44 mg ανά 100 γραμ. ενώ τα λάιμ έχουν γύρω στα 19 mg. Επιπλέον τα λεμόνια περιέχουν περισσότερο κάλιο καθώς και φιλικό οξύ από το λάιμ. Πάρα αυτές τις διαφορές και τα δύο φρούτα έχουν χαμηλές θερμίδες και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Διαφορετική υφή: Η Υφή του δέρματος είναι ακόμη ένας τομέας που κάνουν λάιμ και λεμόνια να διαφέρουν σαφώς. Η φλούδα του λεμονιού είναι πιο παχιά και τραχιά σε σύγκριση με την λεπτή λεία φλούδα του λάιμ. Η παχιά φλούδα των λεμονιών τα κάνει πιο κατάλληλα για ξύσμα που προσθέτει αρωματική γεύση στα πιάτα και τα επιδόρπια.
- Δείτε ακόμη: Γρίπη: Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε και ποιες να αποφεύγουμε
- Δείτε επίσης: Τα αντικείμενα της κουζίνας που ξεχνάμε να καθαρίσουμε ενώ έχουν ένα σωρό μικρόβια
Μαγειρικές χρήσεις:
Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια όπως η λεμονόπιτα μαρέγκας και η λεμονάδα και χρησιμοποιούνται επίσης ως ντρέσινγκ σε σαλάτες η μαρινάδα για κρέατα και ψάρια καθώς έχουν την τέλεια ισορροπία γλυκού και ξυνού. Τα λάιμ, ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά σε αλμυρές συνταγές όπως γουακαμόλε ή κοκτέιλ για να πλούσια γεύση με έντονη οξύτητα.
- Δείτε ακόμη: Συνταγή για Χριστουγεννιάτικα κουλούρια με τρία υλικά
- Δείτε ακόμη: Το κοινό λάθος στο ριζότο που δεν κάνουν ποτέ οι Ιταλοί
Ενώ και για τα δύο φρούτα περιέχουν κιτρικό οξύ που τα κάνει ξυνά, τα λεμόνια τείνουν να προσφέρουν μια γλυκόπικρη γεύση που τα κάνει πιο ευέλικτα στη χρήση τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Από την άλλη πλευρά τα λάιμ προσφέρουν μια έντονη πικρίλα που συχνά προτιμάται σε αλμυρές κουζίνες όπως τα μεξικάνικα και τα ταϊλανδέζικα πιάτα.
Δείτε επίσης: Ανακαλούνται 43.000 συσκευασίες με είδη αρτοποιίας – Περιέχουν κομμάτια πλαστικού
Δείτε επίσης: ΧΡΗΣΙΜΟ: Πρώτες βοήθειες για κατάποση ξένων σωμάτων που έχουν «σφηνώσει» στην τραχεία ή τον οισοφάγο