Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να παγώσετε και να ξεπαγώσετε διάφορα είδη κρέατος με ασφάλεια

ΑρχικήΟικιακάΠώς να παγώσετε και να ξεπαγώσετε διάφορα είδη κρέατος με ασφάλεια
spot_img

Αναλυτικός οδηγός για τον χειρισμό κρέατος κατά την κατάψυξη και την απόψυξη.

Η σωστή συντήρηση είναι το Α και το Ω στη βιομηχανία τροφίμων. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα κρέας από την κατάψυξη.

Αλλά, όπως όλα, η σωστές τεχνικές κατάψυξης έχουν κι αυτές τα “μυστικά” τους. Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός για το πώς να καταψύξετε και να ξεπαγώσετε επαρκώς 4 απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό είδη κρέατος.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο διατηρείται στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, είναι μεν ασφαλές, αλλά η ποιότητα μπορεί να μην είναι τόσο καλή.

Κατάψυξη: Για βραχυπρόθεσμη κατάψυξη έως και ένα μήνα εάν τα στήθη κοτόπουλου είναι ακόμα σφραγισμένα στη συσκευασία τους, μπορείτε να τα καταψύξετε εκεί. Αλλά εάν τα έχετε πάρει από χασάπικο χωρίς αεροστεγή συσκευασία, τυλίξτε τα σφιχτά σε αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη, αφαιρώντας τον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Βάλτε μόνο ένα στρώμα μεμβράνης. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα τυλιγμένα τεμάχια σε ένα δοχείο ή σακούλα, με την ένδειξη της ημερομηνίας κατάψυξης. Αυτό το τελευταίο βήμα σας επιτρέπει αφενός να παρακολουθείτε το κοτόπουλο και αφετέρου να παρακολουθείτε την ημερομηνία.

Μπούτια κοτόπουλου και ολόκληρα κοτόπουλα μπορούν να καταψυχθούν στη συσκευασία τους. Αν έχουν ανοιχτεί, βάλτε τα σε μια μεγάλη σακούλα κατάψυξης, πιέστε όσο το δυνατόν περισσότερο να βγει ο αέρας και μετά κλείστε τα καλά. Επισημάνετε ξανά την ημερομηνία κατάψυξης.

Απόψυξη: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο είναι να το βάλετε στο ψυγείο μια μέρα πριν από τη στιγμή που το χρειάζεστε, ούτως ώστε να ξεπαγώσει ομοιόμορφα και σταδιακά και χωρίς να αναπτύσσει βακτήρια. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείται τυλιγμένο, σε ένα δοχείο που δεν επιτρέπει στα υγρά που βγαίνουν από το ξεπάγωμα να τρέχουν στα υπόλοιπα τρόφιμα.

Αφού ξεπαγώσετε το κοτόπουλο, πρέπει να το μαγειρέψετε μέσα σε μια μέρα. Μόλις αποψυχθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μαγειρευτεί όπως θα κάνατε με το φρέσκο ​​κοτόπουλο.

Βόειο Κρέας

Το βοδινό κρέας, όπως και το κοτόπουλο, διατηρείται σε καλή ποιότητα στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες γιατί μετά τους 3 μήνες, αν και είναι ασφαλές για κατανάλωση, δεν θα έχει την ίδια ποιότητα.

Κατάψυξη: Εάν το βόειο κρέας είναι σε μορφή μπριζόλας ή ολόκληρων κομματιών, μπορείτε να τα καταψύξετε ως έχουν αν είναι προσυσκευασμένα. Εάν δεν είναι, τυλίξτε τα σφιχτά σε ένα στρώμα αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα αεροστεγούς αποθήκευσης. Έπειτα, αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο ή άλλη σακούλα, επίσης με ημερομηνία αποθήκευσης. Όσο μεγαλύτερα είναι τα κομμάτια, τόσο μεγαλύτερη σακούλα αποθήκευσης θα χρειαστείτε.

Απόψυξη: Ξεπαγώστε το βόειο κρέας σας στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα ή μέχρι να ξεπαγώσει. Εάν θέλετε να το ξεπαγώσετε γρήγορα και βρίσκεται σε αεροστεγή συσκευασία, μπορείτε να βυθίσετε τα κομμάτια σε ένα ταψί ψησίματος με κρύο νερό βρύσης, ελέγχοντάς τα κάθε 10-15 λεπτά και ανανεώνοντας το νερό αν είναι πολύ παγωμένο, μέχρι να ξεπαγώσουν όλα τα κομμάτια τελείως. Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.

Πρέπει να το μαγειρέψετε σχετικά γρήγορα μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες αφού το ξεπαγώσετε.

Αρνί

Το αρνί διατηρείται σε καλή κατάσταση στην κατάψυξη ως και 2 μήνες, ενώ μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η υφή και η γεύση μπορεί να αρχίσουν να αλλοιώνονται.

Κατάψυξη: Για να προετοιμάσετε κομμάτια αρνιού, όπως αρνίσια παϊδάκια, για κατάψυξη, τυλίξτε τα σφιχτά σε αντικολλητικό χαρτί περγαμηνής ή μεμβράνη, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον αέρα για να φύγει ή χρησιμοποιήστε αεροστεγή σακούλα αποθήκευσης. Έπειτα, αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο με την ημερομηνία κατάψυξης. Για μεγαλύτερα τεμάχια αρνιού, αρνίσιου κιμά ή αρνί κομμένο σε κύβους, καταψύξτε στην αρχική του συσκευασία, εκτός αν έχει ήδη ανοιχτεί.

Απόψυξη: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε τα κομμάτια αρνιού και τις μικρότερες αρθρώσεις, αφήστε τα στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα ή μέχρι να ξεπαγώσουν. Εάν θέλετε να ξεπαγώσετε γρήγορα, μπορείτε να βυθίσετε την αεροστεγή συσκευασία σε ένα ταψί με κρύο νερό βρύσης, ελέγχοντας κάθε 10-15 λεπτά και ανανεώνοντας το νερό για να μην είναι πολύ κρύο, μέχρι να ξεπαγώσουν όλα τα κομμάτια. Η καλύτερη μέθοδος, και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, είναι η πρώτη, καθώς έτσι αποφεύγετε τα βακτήρια. 

Το αρνί δεν αντέχει παραπάνω από μία μέρα στο ψυγείο μόλις ξεπαγώσει, για αυτό χρησιμοποιήστε το όσο πιο άμεσα γίνεται.

Χοιρινό

Το φρέσκο ​​χοιρινό κρέας μπορεί να καταψυχθεί για έως και 3 μήνες και τα ωριμασμένα χοιρινά προϊόντα όπως το μπέικον και για έως και 2 μήνες. Είναι ακόμα ασφαλές να καταναλωθούν μετά από αυτό το σημείο, αλλά η υφή και η γεύση μπορεί να αρχίσουν να αλλοιώνονται.

Κατάψυξη: Τυλίξτε τα κομμάτια χοιρινού καλά σε αντικολλητικό χαρτί, μεμβράνη ή αεροστεγή σακούλα αποθήκευσης, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα για να εξαλείψετε τυχόν κάψιμο στην κατάψυξη. Καταψύξτε τα τυλιγμένα αντικείμενα σε ένα μόνο στρώμα σε ένα δίσκο ή πιάτο και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο ή σακούλα, με την ένδειξη της ημερομηνίας κατάψυξης. Για μεγαλύτερα κομμάτια ή χοιρινό κιμά, καταψύξτε στην αρχική του συσκευασία, εκτός αν έχει ήδη ανοιχτεί. 

Απόψυξη: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε χοιρινά κομμάτια ή μπέικον είναι να το αφήσετε να ξεπαγώσει στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα ή μέχρι να ξεπαγώσουν. Εάν θέλετε να ξεπαγώσετουν γρήγορα, μπορείτε να βυθίσετε την αεροστεγή συσκευασία σε μια φόρμα ψησίματος με κρύο νερό βρύσης, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Για κρέας σε κύβους, κιμά ή μεγαλύτερες αρθρώσεις, ξεπαγώστε στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή μέχρι να ξεπαγώσει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο