cibum team
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πειράματα καλλιέργειας φυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κάποια στιγμή μάλιστα οι αστροναύτες καλλιέργησαν εκεί κάποια λαχανικά τα οποία και κατανάλωσαν. Πριν από λίγες μέρες το πλήρωμα γεύτηκε το κινεζικό λάχανο μποκ τσόι αλλά και ένα είδος σιναπιού.
Τα δύο φυτά καλλιέργησε ο αστροναύτης Μάικλ Χόπκινς που χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική. Επίσης τα δύο φυτά αναπτύσσονταν για 64 μέρες που είναι χρόνος ρεκόρ για καλλιέργειες στον διαστημικό σταθμό. Το μποκ τσόι είχε αρχίσει μάλιστα να ανθίζει ως μέρος του αναπαραγωγικού του κύκλου. O Χόπκινς αφού συνομίλησε με έναν από τους ειδικούς της NASA στην καλλιέργεια φυτών στο Διάστημα άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μικρό πινέλο για να γονιμοποιεί τα άνθη του φυτού.
Στο επόμενο φορτίο που θα φτάσει στον διαστημικό σταθμό θα υπάρχουν σπόροι φρούτων σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν και αυτά εκεί ώστε οι αστροναύτες εκτός από τα έτοιμα γεύματα που καταναλώνουν να εμπλουτίσουν την διατροφή τους με φρέσκες και πιο θρεπτικές τροφές.
Στον διεθνή διαστημικό σταθμό καλλιεργούνται φυτά που βασίζονται σε επαναστατικές μεθόδους με χρήση τεχνητού φως, χωρίς πότισμα κ.α. Έχουν εντοπισθεί περίπου 150 είδη λαχανικών που έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε διαστημικές συνθήκες. Όπως είναι ευνόητο η παρουσία φρέσκων τροφίμων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει το Διάστημα. Οι επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζονται για τον Άρη θα έχουν μεγάλη διάρκεια και θα πρέπει τα πληρώματα να έχουν πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών προβλήματα υγείας
Δείτε: Βραζιλία: έκλεψαν κρέας από super market και τους δολοφόνησαν
Δείτε: Καινοτόμα επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ από την γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ
Δείτε: Οδηγίες και πληροφορίες για αύξηση των εξαγωγών τροφίμων στη Βρετανία
Δείτε: Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του
Δείτε: Τροφικές Αλλεργίες: αιτίες, συμπτώματα, επισήμανση στην ετικέτα
Δείτε: Δοκιμή Αλκαλικής Φωσφατάσης. Αδυναμίες και εναλλακτικές.
EFSA: να καθορίζεται ο χρόνος ζωής μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ενός τροφίμου