Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To αλκοόλ προκαλεί ηλιακό έγκαυμα!

ΑρχικήΟικιακάTo αλκοόλ προκαλεί ηλιακό έγκαυμα!
spot_img

cibum team

Διακοπές, πάρτι και ζεστός καιρός έχουν ένα κοινό στοιχείο: Την κατανάλωση αλκοόλ ( αν δεν βρίσκεται σε νησί που είναι στο «κόκκινο» λόγω covid). Όμως τα πάρτυ μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πολύ δυσάρεστο επόμενο πρωί. Το πόσιμο νερό ενώ καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι ένα σημαντικό μέρος της ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους.

Το να παραμείνετε ενυδατωμένοι όχι μόνο βελτιώνει την ψυχολογική σας κατάσταση αλλά ταυτόχρονα  βοηθά το σώμα σας να ξεπλύνει τις τοξίνες και προστατεύει το δέρμα σας.

Πόσο αφυδατώνει το αλκοόλ;

Η αφυδάτωση είναι η απώλεια νερού και αλάτων από το σώμα. Και ναι, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Ο λόγος που το αλκοόλ σας αφυδατώνει είναι ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα. Η έλλειψη υγρών «αδειάζει» τον οργανισμό από βασικούς ηλεκτρολύτες. Άρα η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, και ειδικά όταν πίνετε αλκοόλ.

Αφυδάτωση σε υψηλές θερμοκρασίες

Είναι κοινός τόπος ότι ιδρώνετε περισσότερο όταν έχει ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό η κατανάλωση νερού είναι επιτακτική εάν θέλετε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μεταξύ άλλων παραγόντων, η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πίνετε εξαρτάται από το κλίμα (δηλαδή την εξωτερική θερμοκρασία) και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2,6 λίτρα υγρών την ημέρα και οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν 3,69 λίτρα την ημέρα.

Όμως, η ποσότητα νερού που πίνετε παίζοντας μπιτς βόλεϊ τον Αύγουστο ενώ καταναλώνετε αλκοόλ θα πρέπει να φαίνεται εντελώς διαφορετική από την ποσότητα που πίνετε ενώ κάθεστε στο γραφείο σας σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο γραφείων.

Αλκοόλ και αφυδάτωση

Όπως προαναφέρθηκε, το αλκοόλ είναι διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αυξημένη ποσότητα ούρων. Συνήθως συσχετίζουμε τη συχνή ανάγκη χρήσης του μπάνιου ως ένδειξη υγιών νεφρών ή πρόβλημα με τον προστάτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Dr. Robert Swift και Dr. Dena Davidson , η συχνή ανάγκη για χρήση του μπάνιου προκαλείται από την έλλειψη ADH.

Το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ή ADH) που προκαλεί επαναπορρόφηση νερού. Χωρίς αυτήν την ορμόνη, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό και να εκκρίνουν τα ούρα. «Η κατανάλωση ισοδυνάμου 50 γραμμαρίων αλκοόλης σε περίπου 230 ml νερού μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή έως και 1 κουταλιού υγρού ως ούρα.»

To αλκοόλ σας κάνει πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα;

Το Sunburn είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των παραθεριστών και των τουριστών του καλοκαιριού. Και ναι, είναι αλήθεια πως το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα. Ο λόγος σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πως ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ σε μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV του ήλιου, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα βλάβης των κυττάρων που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρκίνο.

Επιπλέον η κατανάλωση αλκοόλ θα σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα για τον απλό λόγο ότι χαλαρώνοντας και πίνοντας ξεχνάς να βάλεις αντηλιακό!

Τα οφέλη που αποκομίζετε εάν πίνετε νερό ενώ καταναλώνετε αλκοόλ.

Οι επιπλέον επισκέψεις στην τουαλέτα θα σας αφήσουν αφυδατωμένους και απογυμνωμένους από ηλεκτρολύτες σύμφωνα με την Kate Geagan, RD. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως πονοκέφαλος και κόπωση, ενισχύονται. Το να πίνετε άφθονο νερό ενώ πίνετε αλκοόλ όχι μόνο σας προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα, αλλά επίσης σας βοηθά να αποφύγετε να ξυπνήσετε με ένα άκρως δυσάρεστο hangover.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξισορροπήσετε την κατανάλωση αλκοόλ με νερό, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε σχέδιο πριν ξεκινήσετε να πίνετε.

Τώρα που γνωρίζετε τη σημασία του πόσιμου νερού κατά την κατανάλωση αλκοόλ, πρέπει να μάθετε και τον τρόπο πρόληψης της αφυδάτωσης ενώ πίνετε αλκοόλ. Εδώ είναι πέντε απλοί τρόποι για να ισορροπήσετε εύκολα το ποτό σας με νερό.

  1. ΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ

Η εναλλαγή μεταξύ ενός αλκοολούχου ποτού και ενός ποτηριού νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε το hangover. Οι ιστοί του εγκεφάλου μας αποτελούνται κυρίως από νερό, οπότε η αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ιστού , δημιουργώντας επώδυνη πίεση και πονοκέφαλο

  1. ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΠΙΕΙΤΕ

Πριν αρχίσετε να πίνετε οινόπνευμα, ξεκινήστε πίνοντας άφθονο νερό.

  1. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν νερό στο ουίσκι. Αλλά δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο νερό και σε άλλα ποτά όπως και στα αναψυκτικά σας για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

  1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ

Τα αναμεμειγμένα ποτά, όπως το piña coladas, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης. Ανάλογα με την ποσότητα του πάγου και των συστατικών, τα αναμεμειγμένα ποτά μπορεί να είναι αρκετά ενυδατικά. Απλώς αποφύγετε τα προσυσκευασμένα κοκτέιλ και τα επιπλέον ζαχαρούχα ποτά. Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης επιταχύνουν την αφυδάτωσή.

  1. ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Πριν πέσετε για ύπνο, ενυδατώστε ξανά τον οργανισμό σας  πίνοντας νερό. Πίνετε τουλάχιστον ένα έως δύο ποτήρια νερό πριν πάτε για ύπνο μετά από ένα ¨αλκοολούχο βράδυ» για να αποφύγετε (ή να μειώσετε) το hangover το επόμενο πρωί.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Το να πιείτε ένα κοκτέιλ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διασκεδάσετε. Αλλά μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις παρενέργειες του αλκοόλ πίνοντας άφθονο νερό.

 Πηγή: https://www.elementalbottles.com/

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα