Κλασικό γλυκό ονομαστικής εορτής, που σίγουρα θα το συναντήσετε σε γιορτές, γάμους και βαπτίσεις στην πανέμορφη Τήνο. Όλα τα σπίτια … “Με Μαρία” αυτές τις ημέρες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη γιορτή φτιάχνοντας τα παραδοσιακό παστέλι που συνήθως σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς.
Παρακάτω θα βρείτε συνταγή και μυστικά της γιαγιάς Μαργαρώς. Τότε το μέλι το έβγαζε ο παππούς από τα μελίσσια του. Μικρή παραγωγή, βέβαια. Οι κυψέλες στα μελίσσια που είχε ο παππούς τότε στα χωράφια του, ήταν φτιαγμένες με πέτρες, σαν θυρίδες. Αργότερα, οι κυψέλες ήταν πήλινες, τα λεγόμενα “μισέλια”.
ΥΛΙΚΑ για περίπου 90-100τμχ (ανάλογα με το σχήμα)
500g μέλι
300g ζάχαρη
500g σουσάμι
Ξύσμα από λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το σουσάμι σε λαδόκολα στον φούρνο και το πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε φύλλα λεμονιάς, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το σουσάμι και το χυμό λεμόνι. Όταν πάρει μια βράση, βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Για να δούμε αν είναι έτοιμο το παστέλι, βάζουμε σε ένα μπωλάκι κρύο νερό και ρίχνουμε λίγο από το μίγμα. Το παστέλι είναι έτοιμο όταν δεν διαλύεται το σουσάμι στο νερό. Το δοκιμάζουμε να δούμε πόσο μαλακό είναι το παστέλι. Αν είναι πολύ μαλακό, το αφήνουμε ακόμη στη φωτιά. Όσο το αφήνουμε στη φωτιά, τόσο σκληραίνει.
Το απλώνουμε σε μια κρύα επιφάνεια (ένα κομμάτι μάρμαρο ή επιφάνεια κοπής) αφού πρώτα την έχουμε βρέξει με κρύο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και το σερβίρουμε επάνω σε φύλλα λεμονιάς. Βρέχουμε συνεχώς το μαχαίρι κόβοντας το παστέλι για να μην κολλάει.
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστούμε την Μαργαρίτα Λεβαντή που κατέγραψε την συνταγή της θείας Ζωζεφίνας για το cibum.gr