Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το παστέλι της θείας Ζοζεφίνας από την Τήνο, σερβιρισμένο σε φύλλα λεμονιάς!

ΑρχικήΟικιακάΤο παστέλι της θείας Ζοζεφίνας από την Τήνο, σερβιρισμένο σε φύλλα λεμονιάς!
spot_img

Συνταγή από Ζωζεφίνα Λεβαντή – Χώρα Τήνου

Κλασικό γλυκό ονομαστικής εορτής, που σίγουρα θα το συναντήσετε σε γιορτές, γάμους και βαπτίσεις στην πανέμορφη Τήνο. Όλα τα σπίτια … “Με Μαρία” αυτές τις ημέρες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη γιορτή φτιάχνοντας τα παραδοσιακό παστέλι που συνήθως σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς.

Παρακάτω θα βρείτε συνταγή και μυστικά της γιαγιάς Μαργαρώς. Τότε το μέλι το έβγαζε ο παππούς από τα μελίσσια του. Μικρή παραγωγή, βέβαια. Οι κυψέλες στα μελίσσια που είχε ο παππούς τότε στα χωράφια του, ήταν φτιαγμένες με πέτρες, σαν θυρίδες. Αργότερα, οι κυψέλες ήταν πήλινες, τα λεγόμενα “μισέλια”. 

ΥΛΙΚΑ για περίπου 90-100τμχ (ανάλογα με το σχήμα)
500g μέλι
300g ζάχαρη
500g σουσάμι
Ξύσμα από λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά)

- Advertisement -

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το σουσάμι σε λαδόκολα στον φούρνο και το πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε φύλλα λεμονιάς, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το σουσάμι και το χυμό λεμόνι. Όταν πάρει μια βράση, βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Για να δούμε αν είναι έτοιμο το παστέλι, βάζουμε σε ένα μπωλάκι κρύο νερό και ρίχνουμε λίγο από το μίγμα. Το παστέλι είναι έτοιμο όταν δεν διαλύεται το σουσάμι στο νερό. Το δοκιμάζουμε να δούμε πόσο μαλακό είναι το παστέλι. Αν είναι πολύ μαλακό, το αφήνουμε ακόμη στη φωτιά. Όσο το αφήνουμε στη φωτιά, τόσο σκληραίνει.

Το απλώνουμε σε μια κρύα επιφάνεια (ένα κομμάτι μάρμαρο ή επιφάνεια κοπής) αφού πρώτα την έχουμε βρέξει με κρύο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και το σερβίρουμε επάνω σε φύλλα λεμονιάς. Βρέχουμε συνεχώς το μαχαίρι κόβοντας το παστέλι για να μην κολλάει.

Καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε την Μαργαρίτα Λεβαντή που κατέγραψε την συνταγή της θείας Ζωζεφίνας για το cibum.gr 

παστέλι Τήνου

Εικόνες από την κουζίνα της θείας Ζοζεφίνας που φτιάχνει το παραδοσιακό παστέλι Τήνου

παστέλι Τήνου
παστέλι Τήνου
παστέλι Τήνου
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα