ΑρχικήΟικιακάVEGANismΗ ΕΕ προτείνει την απαγόρευση 29 «κρεατικών» λέξεων για τα φυτικά τρόφιμα

Η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση 29 «κρεατικών» λέξεων για τα φυτικά τρόφιμα

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιορίζουν τη χρήση όρων όπως «κοτόπουλο» και «μπέικον» στα φυτικά τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση 29 όρων που σχετίζονται με το κρέας όταν χρησιμοποιούνται για την προώθηση φυτικών προϊόντων, με στόχο την αποτροπή της παραπλάνησης των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας. Στην πρόταση περιλαμβάνονται λέξεις όπως «βοδινό», «χοιρινό», «μπέικον» και «κοτόπουλο», ενώ όροι όπως «μπέργκερ» και «λουκάνικο» εξαιρούνται προς το παρόν, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη συνέπεια της προσέγγισης.

- Advertisement -

Η επιχειρηματολογία βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ο καταναλωτής ενδέχεται να συγχέει τις διατροφικές αξίες των φυτικών προϊόντων με τα ζωικά, ενώ δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις έρευνες που δείχνουν ότι οι καταναλωτές δεν μπερδεύονται με την ορολογία, αλλά αντίθετα ωφελούνται από αυτήν όταν αναζητούν φυτικές εναλλακτικές με παρόμοια γευστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM 

Η πρόταση έχει πυροδοτήσει έντονη αντίδραση από φορείς όπως η ProVeg International, που επισημαίνουν ότι η χρήση αυτών των όρων διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών σε φυτικές επιλογές, ενώ συμβάλλει και σε δημόσιους στόχους για την υγεία και το περιβάλλον.

- Advertisement -

Προηγούμενες προσπάθειες σε διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Τσεχία και η Ιταλία απέτυχαν ή ανεστάλησαν από τα δικαστήρια, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να παρεμβαίνει πρόσφατα κατά των εθνικών απαγορεύσεων. Η συζήτηση δείχνει να μετατρέπεται σε ευρύτερη πολιτική και οικονομική σύγκρουση μεταξύ της παραδοσιακής βιομηχανίας κρέατος και της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς εναλλακτικών πρωτεϊνών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.