Νέα έρευνα προτείνει ότι η υπερβολική προπόνηση αντοχής μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για προκαρκινικές αλλοιώσεις σε δρομείς
Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2025), φέρνει στο φως μια ανησυχητική, αλλά προκαταρκτική, σύνδεση μεταξύ της ακραίας προπόνησης αντοχής και του αυξημένου κινδύνου για προκαρκινικές βλάβες στο παχύ έντερο. Η έρευνα, αν και μικρή σε μέγεθος, προτείνει ότι το ακραίο τρέξιμο μπορεί να δημιουργεί συνθήκες εντερικού στρες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των αλλοιώσεων, γνωστών ως αδενώματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα μπαχαρικά: Ανακαλούνται πάνω από 9 τόνοι προϊόντων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδικοί σταθμοί: Πώς τα παιδιά «τσιμπούν» τροφιμογενείς ασθένειες και εκτός τραπεζιού
Τα ευρήματα της μελέτης
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρκίνου Inova Schar εξέτασαν μια ομάδα 100 δρομέων μαραθωνίου και υπερμαραθωνίου, ηλικίας 35 έως 50 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς το 15% των συμμετεχόντων είχαν προχωρημένα αδενώματα, ενώ το 41% είχαν τουλάχιστον ένα αδένωμα. Αυτό το ποσοστό θεωρείται υψηλότερο από το αναμενόμενο για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που έθεσε τους ερευνητές σε σκέψεις. Η μελέτη είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά το σήμα που εξέπεμψε θεωρείται αρκετά ισχυρό ώστε να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Δεκαετίες ερευνών έχουν αποδείξει αδιαμφισβήτητα ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η νέα αυτή μελέτη δεν αντικρούει αυτή την καθιερωμένη γνώση. Αντιθέτως, υποδηλώνει ότι μια μικρή ομάδα αθλητών αντοχής μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένο εντερικό στρες. Αυτό το στρες, που προκαλείται από την προσωρινή μείωση της ροής του αίματος στο έντερο κατά τη διάρκεια της έντονης, παρατεταμένης άσκησης, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να ευνοήσει την εμφάνιση των αδενωμάτων σε ευάλωτα άτομα.
Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι μαραθώνιοι ή οι υπερμαραθώνιοι προκαλούν καρκίνο. Δεν υποδηλώνει επίσης ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους εμφανίζονται σε δρομείς. Αντιθέτως, οι περισσότεροι νέοι ασθενείς με αυτή την πάθηση δεν είναι αθλητές αντοχής.
Προσοχή στα συμπτώματα
Η μελέτη, αν και προκαταρκτική, προσφέρει σημαντικές συστάσεις τόσο για τους αθλητές όσο και για τους γιατρούς. Τα επίμονα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ανεξήγητος κοιλιακός πόνος ή σιδηροπενική αναιμία, δεν πρέπει να αποδίδονται απλώς στο τρέξιμο. Οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία συχνά κανονικοποιούνται στην κοινότητα των δρομέων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το γιαούρτι που ανακαλείται μετά από σωρεία περιστατικών αλλεργικής αντίδρασης σε καταναλωτές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλυσίδα ζαχαροπλαστείων αποσύρει δημοφιλή γλυκά λόγω παρουσίας επικίνδυνου παθογόνου
Οι ερευνητές προτείνουν οι νεαροί δρομείς που εμφανίζουν αιμορραγία μετά από μεγάλες διαδρομές να υποβάλλονται σε εξετάσεις. Η κολονοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξή τους σε καρκίνο.
Για την πρόληψη του καρκίνου και τη γενική υγεία, η επιστημονική κοινότητα συνιστά τη συστηματική, μέτριας έως έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα, όχι την επαναλαμβανόμενη, ακραία προσπάθεια υπεραντοχής. Η σωματική δραστηριότητα παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά και οικονομικά εργαλεία για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, οι συστάσεις ελέγχου μπορεί να προσαρμοστούν για τους αθλητές αντοχής, ώστε να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση νωρίτερα από το τρέχον όριο των 45 ετών. Επίσης, οι αθλητές και οι προπονητές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις προπονήσεις, τη διατροφή και την αποκατάσταση για να προστατεύσουν την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αφού τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες.