ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΠαιδικοί σταθμοί: Πώς τα παιδιά «τσιμπούν» τροφιμογενείς ασθένειες και εκτός τραπεζιού

Παιδικοί σταθμοί: Πώς τα παιδιά «τσιμπούν» τροφιμογενείς ασθένειες και εκτός τραπεζιού

3 λεπτά ανάγνωσης

Μικρά παιδιά σε ομαδικά περιβάλλοντα κινδυνεύουν από βακτήρια όπως E. coli, Salmonella και Listeria, ακόμα και όταν δεν τρώνε στο τραπέζι

Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν χώρους όπου τα παιδιά μαθαίνουν, παίζουν και κοινωνικοποιούνται – όμως, ταυτόχρονα, είναι και περιβάλλον υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση τροφιμογενών ασθενειών. Οι μικροί μαθητές έχουν ακόμα ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και συχνά βάζουν τα χέρια ή τα αντικείμενα στο στόμα τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια όπως η Salmonella, η E. coli και η Listeria. Η κοινή χρήση τροφίμων, οι ομαδικές δραστηριότητες και η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες καθιστούν τους παιδικούς σταθμούς ιδιαίτερα ευάλωτους σε μικρής ή μεγάλης κλίμακας εξάρσεις τροφιμογενών ασθενειών, καθιστώντας την πρόληψη και την υγιεινή πρωταρχικό στόχο για εκπαιδευτικούς και γονείς.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το γιαούρτι που ανακαλείται μετά από σωρεία περιστατικών αλλεργικής αντίδρασης σε καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλυσίδα ζαχαροπλαστείων αποσύρει δημοφιλή γλυκά λόγω παρουσίας επικίνδυνου παθογόνου

- Advertisement -

Γιατί τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε παθογόνους οργανισμούς όπως E. coli, Salmonella και Listeria, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Η συνήθεια να βάζουν τα χέρια στο στόμα μετά από επαφή με ζώα, παιδικές κατασκευές ή κοινόχρηστα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ομαδικές δραστηριότητες με χαμηλά επίπεδα υγιεινής, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

  • Αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό: Το σώμα τους δεν είναι πλήρως ικανό να αντιμετωπίσει βακτήρια.
  • Συμπεριφορά: Η συχνή επαφή χεριών-στόματος αυξάνει την έκθεση.
  • Ομαδική έκθεση: Ένα μολυσμένο σνακ ή επιφάνεια μπορεί να προσβάλλει δεκάδες παιδιά.

Η μόλυνση από E. coli O157:H7 μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο αιμολυτικού ουραιμικού (HUS), με σοβαρές επιπτώσεις στα νεφρά.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα μπαχαρικά: Ανακαλούνται πάνω από 9 τόνοι προϊόντων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποιητική επιστολή σε αρτοβιομηχανία που συνδέθηκε με δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας

Πρόληψη: Τι μπορούν να κάνουν γονείς και σχολεία

Εγγραφείτε στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε μαζί μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί

Η σωστή πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών στα παιδιά ξεκινά με βασικές συνήθειες υγιεινής. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν από το φαγητό αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αποφυγή μετάδοσης βακτηρίων. Επιπλέον, η επιλογή κατάλληλων σνακ που δεν απαιτούν ψύξη, όπως μπάρες δημητριακών ή φρούτα με φλούδα, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Η σωστή θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική: τα κρύα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται κάτω από 4°C και τα ζεστά πάνω από 60°C. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποθαρρύνουν την κοινή χρήση ποτηριών, νερού και μαχαιροπίρουνων, και να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν επαρκείς σταθμοί πλυσίματος χεριών, σωστή αποθήκευση των τροφίμων και ενημέρωση για τις βασικές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το πρωινό πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Έλληνας Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Καφές: Εντοπίστηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες από κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – Διεθνής έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Poison in Your Coffee» αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στις καλλιέργειες είναι απαγορευμένα στην ΕΕ

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι μη ασφαλούς γάλακτος λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων που μεταφέρονταν χωρίς ψύξη.