Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!

ΑρχικήΕπιστήμηΠολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!
spot_img

Πολυανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε ισπανική μελέτηΤα πουλερικά η πιο μολυσμένη κατηγορία.

Σοκαριστικά αποτελέσματα για τη μικροβιακή αντοχή του E.Coli σε κρέατα από σούπερ μάρκετ αποκάλυψε μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2023) στην Κοπεγχάγη.

Η μικροβιακή αντοχή αντιπροσωπεύει την ανθεκτικότητα επικίνδυνων για τον άνθρωπο βακτήρια.

Χάρη στη δυνατότητά τους να επιβιώνουν από τα αντιβιοτικά, υπολογίζεται ότι προκαλούν το θάνατο περίπου 700.000 ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο, αριθμός που ο ΠΟΥ προβλέπει να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια έως το 2050 εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση, δύο ερευνήτριες, η Δρ Azucena Mora Gutiérrez και η Dr Vanesa García Menéndez, από το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela-Lugo, μαζί με συναδέλφους από άλλα ερευνητικά κέντρα, σχεδίασαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν τα επίπεδα πολυανθεκτικής και τα εξωεντερικά παθογόνα Enterobacteriaceae ( Klebsiella pneumoniae , E. coli και άλλα πολυανθεκτικά βακτήρια) σε κρέατα που πωλούνται στα ισπανικά σούπερ μάρκετ.

Ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος (25 το καθένα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, βοδινό και χοιρινό) που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα περισσότερα κρέατα, με ποσοστό 73%, περιείχαν επίπεδα E. coli που ήταν εντός των ορίων ασφάλειας των τροφίμων. Ωστόσο, σχεδόν τα μισά (49%) κρέατα περιείχαν πολυανθεκτικό και/ή δυνητικά παθογόνο E. coli.  

Επιπλέον, το 40% των κρεάτων περιείχαν E. coli ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα (56 από τα 82 E. coli που χαρακτηρίστηκαν).

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για τη μεταφορά E. coli που παράγει ESBL ανά τύπο κρέατος ήταν 68% στη γαλοπούλα, 56% στο κοτόπουλο, 16% στο βοδινό και 12% στο χοιρινό. Τα πουλερικά ήταν η πιο μολυσμένη κατηγορία, γεγονός που αποδίδεται στα μέσα σφαγής.

Επιπλέον, το 27% των κρεάτων περιείχαν δυνητικά παθογόνο εξωεντερικό E. coli (ExPEC), υπεύθυνο και για ασθένειες εκτός τουγαστρεντερικού σωλήνα, όπως ουρολοιμώξεις και σήψη, ενώ το 60% περιείχαν ουροπαθογόνο (UPEC) E. Coli, που επίσης δύναται να μολύνει το ουροποιητικό.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι οι καταναλωτές να εκτεθούν σε αυτά τα βακτήρια μέσα από την κατανάλωση κρέατος και ζητούν τακτική αξιολόγηση των επιπέδων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται.

Η μελέτη προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2023, Κοπεγχάγη, 15-18 Απριλίου ).

Για την πλήρη περίληψη κάντε κλικ εδώ

Για την πλήρη αφίσα κάντε κλικ εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα