ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα«Μην πλησιάζετε άρρωστα ή νεκρά πτηνά» - Οι Αρχές προειδοποιούν για κρούσματα...

«Μην πλησιάζετε άρρωστα ή νεκρά πτηνά» – Οι Αρχές προειδοποιούν για κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι αρχές προειδοποιούν για αυξημένη θνησιμότητα και καλούν τους πολίτες να μην πλησιάζουν άρρωστα ή νεκρά πτηνά

Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, αρκετοί τραυματισμένοι ή νεκροί λευκοί κύκνοι που παραδόθηκαν στον Φινλανδικό Οργανισμό Τροφίμων (Ruokavirasto) διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας τύπου H5N1. Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή Virolahti, κοντά στη λίμνη Kiiskijärvi, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου παρατηρήθηκαν περισσότεροι από δέκα νεκροί ή άρρωστοι κύκνοι. Επιπλέον, κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Ούλου, ενώ δείγματα από νεκρούς ή άρρωστους κύκνους από περιοχές όπως Haapajärvi και Puolanka βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακών εξετάσεων.

- Advertisement -

Τα άρρωστα πτηνά περιλαμβάνουν τόσο ενήλικες κύκνους όσο και νεαρά πουλιά που εκκολάφθηκαν αυτή τη σεζόν, όπου παρατηρήθηκαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως κυκλική κολύμβηση, που είναι χαρακτηριστικά της γρίπης των πτηνών σε υδρόβια πουλιά. Μπορεί επίσης να εμφανίζονται αδιαθεσία και αδυναμία πτήσης. Ορισμένα πουλιά μπορεί να πεθάνουν πολύ γρήγορα χωρίς εμφανή συμπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλυπτικές εικόνες από το σκοτεινό κόσμο των χοιροτροφείων – Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καφεϊνη: Ο «ανερχόμενος» και πολύ επικίνδυνος ρύπος σε νερά και αέρα – Τι λένε οι επιστήμονες

Η μετανάστευση των λευκών κύκνων είναι σε εξέλιξη, και στα σημεία συγκέντρωσης μπορεί να βρίσκονται δεκάδες ή εκατοντάδες πουλιά μαζί, γεγονός που διευκολύνει τη διασπορά του ιού. Ο Φινλανδικός Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί ότι οι θάνατοι από γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας στους κύκνους μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας τύπου H5N1 έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες λευκών και σπάνιων κύκνων σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020. Τον φετινό Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, επηρεάστηκαν σοβαρά και οι πελαργοί στη Γερμανία, ενώ η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ferrero: «Κόβει» το σποτ δημοφιλούς προϊόντος μετά από παρέμβαση Κρατικής Αρχής για παραπλάνηση καταναλωτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για δημοφιλή παιδικά παπούτσια «Mickey Mouse» τίγκα στα τοξικά, που πωλούνται και στην Ελλάδα [φωτο]

Οι ιδιοκτήτες οικόσιτων πτηνών καλούνται να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του ιού. Συνιστάται να μην έρχονται τα πτηνά σε επαφή με άγρια πτηνά, να προστατεύονται οι τροφές και το νερό από μολύνσεις και να χρησιμοποιούνται καθαρά ρούχα και υποδήματα κατά τη μεταφορά πτηνών. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, αυξημένης θνησιμότητας ή αλλαγών στην παραγωγή, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ενημερώσουν αμέσως τον τοπικό κτηνίατρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο ακριβά στα σούπερ μάρκετ από ό,τι στις λαϊκές αγορές;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο βρεφικό γάλα: Πώς θα καταλάβετε αν το μωρό σας έχει προσβληθεί από αλλαντίαση

Αποφεύγετε την άμεση επαφή με νεκρά πτηνά και μην μεταφέρετε άρρωστα ή νεκρά άγρια πτηνά σε χώρους με οικόσιτα πτηνά. Σε περίπτωση μαζικού θανάτου ή ασθένειας άγριων πτηνών, επικοινωνήστε άμεσα με τον αρμόδιο κρατικό κτηνίατρο. Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο είναι χαμηλή και απαιτεί συνήθως στενή επαφή με άρρωστα ή νεκρά πτηνά ή τα εκκρίματά τους. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή, γι’ αυτό συνιστάται η αυστηρή αποφυγή έκθεσης στον ιό.

Πηγή: Φινλανδικός Οργανισμός Τροφίμων (Ruokavirasto)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ryanair: Από σήμερα πτήσεις μόνο με ψηφιακή κάρτα επιβίβασης – «Καπέλο» 55 ευρώ για όσους δεν κάνουν check-in online

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβολίζουν οι τρεις κόκκοι στον espresso martini;

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!