Το τεστ γίνεται κόκκινο όταν ένα δείγμα φαγητού σε υγρή μορφή περιέχει σαλμονέλα.
Ένα οικιακό τεστ για…σαλμονέλα ανακάλυψαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο McMaster, το οποίο μπορεί εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να εντοπίσει τη μόλυνση σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα.
Παρουσιάζοντας το τεστ τους σε μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Angewandte Chemie χαρακτηρίζουν το τεστ ως πιο εύκολο στη χρήση από ένα οικιακό τεστ COVID. Μάλιστα, αναφέρουν πως παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε μία ώρα ή λιγότερο χωρίς την πηγή ρεύματος, σε σύγκριση με το πώς γίνεται σήμερα ο εντοπισμός στα εργαστήρια, που παίρνει τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα για τα αποτελέσματα.
Μόλις διατεθεί στο εμπόριο σε μια πιο βελτιωμένη μορφή του, το τεστ θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό όφελος για τους μεταποιητές πουλερικών, που έχουν πολλάκις “ταλαιπωρηθεί” από τη σαλμονέλα, αλλά και για τους παραγωγούς άλλων τροφίμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο παθογόνο, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο κιμάς, σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η προστασία του κοινού από τη σαλμονέλα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους παραγωγούς τροφίμων, μιας και το παθογόνο ευθύνεται για μεγάλο αριθμό τροφιμογενών μολύνσεων, προκαλώντας 155.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Πώς λειτουργεί;
Ένα νέο συνθετικό μόριο νουκλεϊκού οξέος, που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο McMaster, τοποθετείται ανάμεσα σε μικροσκοπικά σωματίδια, όπως ο χρυσός. Η πλατφόρμα δοκιμής καλύπτει το εσωτερικό του άκρου μιας πιπέτας και αρχίζει να λειτουργεί όταν ένα υγροποιημένο δείγμα του φαγητού μπαίνει μέσα στο σωλήνα. Εάν υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλας, κόβουν τα σωματίδια, επιτρέποντας στο μόριο να διαφύγει.
Όταν το διάλυμα πέφτει σε μια χάρτινη δοκιμαστική ταινία, αν υπάρχει σαλμονέλα το χρώμα γίνεται κόκκινο, χάρη σε μια νέα μορφή βιοαισθητήρα, που δημιουργήθηκε επίσης από την ομάδα McMaster. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της σαλμονέλας, τόσο πιο φωτεινό είναι το χρώμα.
Το νέο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων, να μειώσει το κόστος επεξεργασίας φρέσκων πουλερικών και άλλων τροφίμων και να συμβάλει στον περιορισμό των ευρειών ανακλήσεων σε παρτίδες τροφίμων.