Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς το κάλιο οπλίζει την καρδιά της γυναίκας ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις

ΑρχικήΕπιστήμηΠώς το κάλιο οπλίζει την καρδιά της γυναίκας ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις
spot_img

H κατανάλωση περισσότερων τροφών με κάλιο οδηγεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Μπανάνες, αβοκάντο και σολομός εναντίον αλατιού. Αυτή τουλάχιστον είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) για τις γυναίκες, που προτρέπονται να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, περιοδικό της ESC, oι γυναίκες που τρώνε μπανάνες, αβοκάντο και σολομό μείωσαν τις αρνητικές επιπτώσεις του αλατιού στη διατροφή τους οδηγώντας σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Science Daily.

Η  υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Η αρχική σύσταση των ειδικλων είναι  φυσικά να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα. Το κάλιο, λοιπόν, βοηθά το σώμα να αποβάλει περισσότερο νάτριο στα ούρα. Και στη συγκεκριμένη μελέτη το κάλιο που έπαιρναν οι γυναίκες μέσω της διατροφής  έφερε  μεγαλύτερα οφέλη στην αποβολή του νατρίου και στην υγεία των γυναικών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24.963 άτομα, από τα οποία 11.267 ήταν άνδρες και 13.696 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών. Η μέση ηλικία ήταν 59 έτη για τους άνδρες και 58 έτη για γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους, μετρήθηκε η αρτηριακή πίεσή τους και συλλέχτηκε δείγμα ούρων. Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή) και την πρόσληψη καλίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου. Η κατανάλωση καλίου (σε γραμμάρια την ημέρα) συσχετίστηκε με την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες. Παρατηρήθηκε ότι όσο αυξανόταν η πρόσληψη καλίου, η αρτηριακή πίεση μειωνόταν.

 Όταν τα ευρήματα αναλύθηκαν με βάση την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή), η θετική σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου. Συγκεκριμένα, για κάθε 1 γραμμάριο αύξησης του ημερήσιου καλίου συσχετίστηκε με 2,4 mmHg χαμηλότερη συστολική πίεση αίματος. Στους άνδρες, δεν υπήρχε δεν παρατηρήθηκε ευεργετική συσχέτιση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης παρακολούθησης των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη, δηλαδή σε διάστημα 19,5 ετών, 13.596 (55%) από τους συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων με προσαρμογή σ την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, την πρόσληψη νατρίου, τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τον διαβήτη και προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Στο σύνολο των συμμετεχόντων, τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όταν άνδρες και γυναίκες αναλύθηκαν ξεχωριστά, η   μείωση τιυ κινδύνου ήταν 7% και 11%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες. Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει και λειτουργίες προστασίας της καρδιάς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου και λιγότερο από 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλάτι) την ημέρα. Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο υπάρχει σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. Για παράδειγμα, μια μπανάνα 115 γραμμαρίων έχει 375 mg κάλιο, 154 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού έχουν 780 mg κάλιου, μια πατάτα 136 γραμμαρίων έχει 500 mg και 1 φλιτζάνι γάλα έχει 375 mg.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο