Κι όμως, ακόμα και οι σαλάτες παχαίνουν, αν δεν προσέξουμε τι συστατικά θα βάλουμε σε αυτές. Ακολουθούν 5 υλικά που παχαίνουν περισσότερο από όσο νομίζατε, αν προστεθούν σε μια σαλάτα.
Οι σαλάτες μπορεί να είναι θρεπτικές, χορταστικές και ιδανικές για άτομα που κάνουν δίαιτες, αλλά, όπως και με όλα τα φαγητά, μπορεί κάλλιστα να προσθέσει παραπάνω θερμίδες σε κάποιον, αν προσθέσει τα “λάθος” υλικά και στις λάθος ποσότητες. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένα από αυτά.
Κρουτόν
Έχουν ωραία γεύση, αλλά είναι μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα για κάποιον που κάνει δίαιτα. Μισό φλυτζάνι κρουτόν μπορεί να έχει περίπου 100 θερμίδες!
Aποξηραμένα Φρούτα
Τα κράνμπερις, οι σταφίδες και σχεδόν όλα τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν όσες θερμίδες περιέχουν και τα ολόκληρα φρούτα, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Για παράδειγμα, οι σταφίδες μπορεί να περιέχουν ως και 250 θερμίδες το φλιτζάνι, οπότε, χρησιμοποιήστε τα αποξηραμένα φρούτα με μέτρο.
Κομματάκια μπέικον
Τα κομματάκια μπέικον μπορεί να είναι ακόμα πιο επεξεργασμένα, θερμιδικά πυκνά και γεμάτα νάτριο από το φρέσκο μπέικον. Μια κουταλιά της σούπας κομματάκια μπέικον περιέχει περίπου 50 θερμίδες, αλλά και αρκετό νάτριο και τρανς λιπαρά, που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
Dressing σαλάτας με χαμηλά λιπαρά
Τα dressing με χαμηλά λιπαρά είναι, στην πραγματικότητα, από τις πιο επεξεργασμένες σάλτσες. Είναι πολλές φορές υψηλότερα σε νάτριο, σάκχαρα, φρουκτόζη και υδατάνθρακες σε σύγκριση με τις σάλτσες με πλήρη λιπαρά, επειδή οι παραγωγοί τροφίμων προσθέτουν παραπάνω στοιχεία για να υποκαταστήσουν τη γεύση των λιπαρών.
Υπερβολική ποσότητα υγιών λιπαρών
Ο εχθρός του “πολύ” είναι το “περισσότερο”. Οπότε αν βάλετε σε μια σαλάτα υπερβολική ποσότητα από υγιή λίπη, όπως για παράδειγμα αβοκάντο, ελαιόλαδο ή καρύδια, και πάλι θα πάρετε περισσότερες θερμίδες από όσες πιθανώς υπολογίζατε. Για παράδειγμα, ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει 322 θερμίδες και τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 357 θερμίδες. Οπότε, διατηρήστε ένα μέτρο και στα υγιή λιπαρά.