Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

2 νεκροί στην Ιταλία από μολυσμένο με Listeria τυρί – 33 ασθενείς

ΑρχικήΝέαΔιεθνή2 νεκροί στην Ιταλία από μολυσμένο με Listeria τυρί - 33 ασθενείς
spot_img

Ξέσπασμα λιστέριας λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, το οποίο φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση τυριού. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 33 κρούσματα, ενώ 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η λιστέρια φαίνεται πως είναι αρκετά «της μόδας» φέτος, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Eπιδημία λιστέριας ξέσπασε και στην Ιταλία, η οποία εικάζεται ότι συνδέεται με την κατανάλωση ενός είδους τυριού. Η επιδημία αυτή έχει κοστίσει ως τώρα τη ζωή 2 ανθρώπων, ενώ 33 είναι αυτοί που συνολικά έχουν νοσήσει από αυτήν.

Οι Ιταλοί υγειονομικοί εξετάζουν την πιθανότητα να ευθύνεται το τυρί Asiago Pressato, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Όπως αναγράφει και το Food Safety News, ένας εκπρόσωπος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται επί του παρόντος σε πρώιμο στάδιο, αλλά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Υγείας για τον εντοπισμό της πηγής. Μία από αυτές είναι και το Istituto Zooprofilattico Sperimentale (IZS), το οποίο διαθέτει 10 παραρτήματα στην Ιταλία και συμμετέχει σε διαγνωστικές δραστηριότητες, επιδημιολογική επιτήρηση, έρευνα και εκπαίδευση σε με τομείς, όπως μεταδοτικές ασθένειες και ασφάλεια τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το τυρί μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως μέρος μιας συνταγής με πολλά περισσότερα συστατικά, που επίσης διερευνώνται ως η πηγή της επιδημίας.

Η Ιταλία έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν αρκετές  περιπτώσεις λιστέριας.  Κατέγραψε τρία κρούσματα και 147 κρούσματα λιστερίωσης το 2020, ενώ αναφέρθηκαν 202 κρούσματα το 2019, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης One Health Zoonoses.

Σχετικά με τις λοιμώξεις από Listeria

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το Listeria monocytogenes μπορεί να είναι παρόμοια με τη γρίπη και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο ή πόνο, ρίγη, αίσθημα αδιαθεσίας και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από λιστέρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άνω των 65 ετών, των εγκύων γυναικών και των αγέννητων μωρών τους, των μωρών ηλικίας κάτω του ενός μηνός και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο