Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ελαιολάδου: Πως να την αποφύγετε – Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν τα όρια ΜΟΑΗ που θα θεσπιστούν από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση ελαιολάδου: Πως να την αποφύγετε - Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν τα όρια ΜΟΑΗ που θα θεσπιστούν από την ΕΕ
spot_img

Οδηγός ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία ελαιολάδου για την αποφυγή ΜΟΑΗ ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει για ψήφιση το 3ο-4ο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια 2mg/kg).
Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, καθόσον ένα μεγάλο ποσοστό ελαιολάδων και πυρηνελαίων είναι εκτός του ορίου των 2mg/kg που πρόκειται να θεσπισθεί.

 Tα MOAH είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα.  Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παραγόντων απελευθέρωσης, πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών, βοηθημάτων επεξεργασίας και μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας δημοσίευσε τον «Οδηγό ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου» ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους φορείς (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές κτλ) και εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των πρακτικών αυτών εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται οδηγίες:

  • για τον αγρό (χρήση γεωργικών φαρμάκων, περίοδος ελαιοσυλλογής, συγκομιδή, χρήση εξπλισμού, μεταφορά)
  • για το ελαιουργείο (παραλαβή ελαιόκαρπου, συνθήκες τοποθέτησης και συντήρησης, καταγραφή, γραμμή παραγωγής, πλύσιμο)
  • Για την άλεση
  • Για την μάλαξη
  • Για την αποθήκευση
  • Γενικές απαιτήσεις ελαιουργείου και τέλος επιπλέον απαιτήσεις για την παραγωγική διαδικασία του βιολογικού ελαιολάδου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα