Οδηγός ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία ελαιολάδου για την αποφυγή ΜΟΑΗ ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει για ψήφιση το 3ο-4ο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια 2mg/kg).
Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, καθόσον ένα μεγάλο ποσοστό ελαιολάδων και πυρηνελαίων είναι εκτός του ορίου των 2mg/kg που πρόκειται να θεσπισθεί.
Tα MOAH είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παραγόντων απελευθέρωσης, πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών, βοηθημάτων επεξεργασίας και μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας δημοσίευσε τον «Οδηγό ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου» ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους φορείς (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές κτλ) και εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των πρακτικών αυτών εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται οδηγίες:
- για τον αγρό (χρήση γεωργικών φαρμάκων, περίοδος ελαιοσυλλογής, συγκομιδή, χρήση εξπλισμού, μεταφορά)
- για το ελαιουργείο (παραλαβή ελαιόκαρπου, συνθήκες τοποθέτησης και συντήρησης, καταγραφή, γραμμή παραγωγής, πλύσιμο)
- Για την άλεση
- Για την μάλαξη
- Για την αποθήκευση
- Γενικές απαιτήσεις ελαιουργείου και τέλος επιπλέον απαιτήσεις για την παραγωγική διαδικασία του βιολογικού ελαιολάδου.