Τι αποκαλύπτει η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστήμιο Tufts για τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία
Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκαλύψουν τις περίπλοκες πιθανές συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και του γηράσκοντος εγκεφάλου, μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) στο Πανεπιστήμιο Tufts ρίχνει φως στο πώς η ανεπαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το “φονικό μαρούλι” – Σφοδρές επικρίσεις στις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για συγκάλυψη
Η μελέτη, που διεξήχθη σε τρωκτικά μέσης ηλικίας, υποδηλώνει ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι ικανό να παράγει νέα κύτταρα και είναι κεντρικό σε λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη.
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, ο αρακάς, το λάχανο και το σπανάκι. Είναι ήδη γνωστό ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πήξη του αίματος και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς και στην υγεία των αρθρώσεων, λέει η Sarah Booth , διευθύντρια του HNRCA και βασική συγγραφέας της μελέτης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα το μολυσμένο μπαχαρικό – Περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνου φυτοφαρμάκου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Ανακαλούνται 429.200 power banks για κινητά – Έχουν προκαλέσει 6 εγκαύματα – Δείτε φωτογραφίες
«Υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη λειτουργία του εγκεφάλου και ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μειώνεται κατά τη διαδικασία της γήρανσης», λέει ο Tong Zheng , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο HNRCA. “Η βιταμίνη Κ φαίνεται να έχει προστατευτική δράση. Η έρευνά μας προσπαθεί να κατανοήσει τον υποκείμενο μηχανισμό αυτής της επίδρασης, έτσι ώστε κάποια μέρα να μπορέσουμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αυτούς τους μηχανισμούς.”
Επηρεάζεται η μάθηση και η μνήμη
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition , οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διατροφική παρέμβαση έξι μηνών για να συγκρίνουν τη γνωστική απόδοση των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη Κ και εκείνων που έλαβαν μια τυπική δίαιτα.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη μενακινόνη-4, μια μορφή βιταμίνης Κ που επικρατεί στον εγκεφαλικό ιστό, και βρήκε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας στον εγκέφαλο των ποντικών με έλλειψη βιταμίνης Κ. Αυτή η ανεπάρκεια σχετίζεται με αξιοσημείωτη γνωστική έκπτωση, όπως μετράται σε μια σειρά από τεστ συμπεριφοράς που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της μάθησης και της μνήμης τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνουμε παναρισμένα σνίτσελ;
Σε ένα τέτοιο τεστ, το νέο τεστ αναγνώρισης αντικειμένων, τα ποντίκια με έλλειψη βιταμίνης Κ έδειξαν μειωμένη ικανότητα διάκρισης μεταξύ οικείων και νέων αντικειμένων, μια σαφής ένδειξη εξασθενημένης μνήμης. Σε ένα δεύτερο τεστ, για τη μέτρηση της χωρικής μάθησης, τα ποντίκια είχαν την αποστολή να μάθουν τη θέση μιας κρυμμένης πλατφόρμας σε μια λίμνη νερού. Τα ποντίκια με έλλειψη βιταμίνης Κ χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να μάθουν την εργασία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικών , βρήκαν σημαντικές αλλαγές στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, παρατήρησαν μειωμένο αριθμό πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου στα ποντίκια με έλλειψη βιταμίνης Κ. Αυτή η μείωση μεταφράστηκε σε λιγότερους νεοδημιουργηθέντες ανώριμους νευρώνες, μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση. «Η νευρογένεση θεωρείται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη και η εξασθένησή της θα μπορούσε να συμβάλει άμεσα στη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε στη μελέτη», λέει ο Zheng.
Προσθέτοντας ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας, οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία αυξημένης νευροφλεγμονής στον εγκέφαλο των ποντικών με έλλειψη βιταμίνης Κ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Αμερικανοί βάφουν φέτος το Πάσχα πατάτες αντί για αυγά λόγω της υπερβολικά υψηλής τιμής τους!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρετανία: Ούτε σάντουιτς δεν επιτρέπεται να βάλουν στη χώρα οι ταξιδιώτες από την ΕΕ σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς
Ο σημαντικός ρόλος της υγιεινής διατροφής
Τόσο η Booth όσο και ο Zheng τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.
«Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με λαχανικά», λέει η Booth.
Η Booth σημείωσε ότι η ομάδα Tufts συνεργάζεται στενά με το Rush University Medical Center στο Σικάγο, με την ομάδα Rush να διεξάγει μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, ενώ ο Tufts εστιάζει σε μοντέλα για τη μελέτη συγκεκριμένων μηχανισμών.
«Γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή διατροφή λειτουργεί και ότι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή δεν ζουν τόσο πολύ ή τα καταφέρνουν τόσο καλά γνωστικά», λέει ο Booth. «Χορογραφώντας μαζί μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά στη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, εντοπίζοντας και στοχεύοντας συγκεκριμένους μηχανισμούς».