Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό…»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι "χωρίς γλουτένη" δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό...»
spot_img

Εκτός κι αν έχετε κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να αποφύγετε τη γλουτένη.

Μην τρώτε αυτό, μην τρώτε εκείνο – σας έχουν κουράσει κι εσάς οι γκουρού στο ίντερνετ που προσπαθούν να ας πείσουν ότι σώνει και ντε πρέπει να ακολουθήσετε τα νέα trends στη διατροφή;

- Advertisement -

Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Οι διασημότητες τους σκίζουν τα ρούχα τους, οι influencers προωθούν ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος και οι ετικέτες στα προϊόντα όλο και μεγαλώνουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.

Με όλα αυτά δε σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όταν κάτι είναι “χωρίς γλουτένη” αυτομάτως είναι και πιο υγιεινό; Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το εντελώς αντίθετο, υποστηρίζει η διατροφολόγος Amita Gadre.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να κόψετε αυτά τα δημητριακά και τυχόν τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι πραγματικά υγιεινά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Πολλές διασημότητες και influencers ισχυρίζονται ότι η χρήση χωρίς γλουτένη τους έχει βοηθήσει να διαχειριστούν το βάρος τους και να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στην αγορά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, λίπος και πρόσθετα για να αναπληρώσουν τη γλουτένη που λείπει. Έτσι, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε μια υγιεινή επιλογή, θα μπορούσατε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από πριν.

Θα σε ωφελήσει πραγματικά αν καταναλώνεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη χωρίς να έχεις πρόβλημα;

Όχι πραγματικά. Εκτός κι αν έχετε κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να αποφύγετε τη γλουτένη. Όπως επισημαίνει η ειδικός, η γλουτένη υπάρχει φυσικά σε θρεπτικά τρόφιμα όπως το αλεύρι ολικής αλέσεως, το σιμιγδάλι και το daliya (σπασμένο σιτάρι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και μέταλλα. Το να τα κόψετε άσκοπα θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Πώς ωφελεί η γλουτένη τον οργανισμό σας;

Εάν δεν έχετε προβλήματα που σχετίζονται με τη γλουτένη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να είναι εξαιρετικά για το σώμα σας. Παρέχουν βιταμίνες Β, σίδηρο και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο