Εκτός κι αν έχετε κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να αποφύγετε τη γλουτένη.
Μην τρώτε αυτό, μην τρώτε εκείνο – σας έχουν κουράσει κι εσάς οι γκουρού στο ίντερνετ που προσπαθούν να ας πείσουν ότι σώνει και ντε πρέπει να ακολουθήσετε τα νέα trends στη διατροφή;
Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Οι διασημότητες τους σκίζουν τα ρούχα τους, οι influencers προωθούν ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος και οι ετικέτες στα προϊόντα όλο και μεγαλώνουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κοτόπουλου: Είναι γεμάτο βακτήρια και παράσιτα, αλλά πολλοί το λατρεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
Με όλα αυτά δε σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όταν κάτι είναι “χωρίς γλουτένη” αυτομάτως είναι και πιο υγιεινό; Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το εντελώς αντίθετο, υποστηρίζει η διατροφολόγος Amita Gadre.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να κόψετε αυτά τα δημητριακά και τυχόν τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά, όπως ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Γιατί και πώς βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
Είναι πραγματικά υγιεινά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;
Πολλές διασημότητες και influencers ισχυρίζονται ότι η χρήση χωρίς γλουτένη τους έχει βοηθήσει να διαχειριστούν το βάρος τους και να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στην αγορά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, λίπος και πρόσθετα για να αναπληρώσουν τη γλουτένη που λείπει. Έτσι, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε μια υγιεινή επιλογή, θα μπορούσατε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από πριν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια τρόφιμα, κατσαρίδες και ποντίκια σε κεντρικό παντοπωλείο – Έκλεισε η επιχείρηση
Θα σε ωφελήσει πραγματικά αν καταναλώνεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη χωρίς να έχεις πρόβλημα;
Όχι πραγματικά. Εκτός κι αν έχετε κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να αποφύγετε τη γλουτένη. Όπως επισημαίνει η ειδικός, η γλουτένη υπάρχει φυσικά σε θρεπτικά τρόφιμα όπως το αλεύρι ολικής αλέσεως, το σιμιγδάλι και το daliya (σπασμένο σιτάρι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και μέταλλα. Το να τα κόψετε άσκοπα θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
Πώς ωφελεί η γλουτένη τον οργανισμό σας;
Εάν δεν έχετε προβλήματα που σχετίζονται με τη γλουτένη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να είναι εξαιρετικά για το σώμα σας. Παρέχουν βιταμίνες Β, σίδηρο και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος στο μαγείρεμα του πουρέ πατάτας