Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρώτη μελέτη για τη μέτρηση τοξικών μετάλλων στα ταμπόν – Βρέθηκαν αρσενικός και μόλυβδος μεταξύ άλλων ρύπων

ΑρχικήυγείαΗ πρώτη μελέτη για τη μέτρηση τοξικών μετάλλων στα ταμπόν - Βρέθηκαν αρσενικός και μόλυβδος μεταξύ άλλων ρύπων
spot_img

Μέτρηση βαρέων μετάλλων σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες.

Ταμπόν ως πηγή έκθεσης σε μέταλλα

Τα ταμπόν από διάφορες μάρκες που δυνητικά εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν κάθε μήνα μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή στο UC Berkeley.

Τα ταμπόν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ως πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης χημικών σε σύγκριση με το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση -50-80% όσων έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν- για αρκετές ώρες κάθε φορά.

«Παρά το μεγάλο δυναμικό ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει για τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας  Jenni A. Shearston , μεταδιδακτορική υπότροφος στο UC Berkeley School of Public Health και στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του UC Berkeley. Πολιτική και Διαχείριση. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο χαρτί που μετράει μέταλλα σε ταμπόν. Ανησυχητικά, βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων για τα οποία δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος».

Έχει βρεθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, στειρότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα ανά πάσα στιγμή, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι τα μέταλλα υπάρχουν επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα», είπε η ερευνήτρια και συμμετέχουσα στη μελέτη  Kathrin Schilling , επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρος) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες. Οι συγκεντρώσεις μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένο Βασίλειο), οργανικά έναντι μη οργανικών και από το κατάστημα έναντι της επωνυμίας. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν. καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες σε μη οργανικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο σε οργανικά ταμπόν.

Τα μέταλλα θα μπορούσαν να εισέλθουν στα ταμπόν με διάφορους τρόπους: Το βαμβακερό υλικό θα μπορούσε να έχει απορροφήσει τα μέταλλα από το νερό, τον αέρα, το έδαφος, μέσω ενός κοντινού ρύπανσης (για παράδειγμα, εάν ένα χωράφι βαμβακιού ήταν κοντά σε ένα μεταλλουργείο μολύβδου) ή μερικά μπορεί να προστέθηκε σκόπιμα κατά την κατασκευή ως μέρος μιας χρωστικής, λευκαντικού, αντιβακτηριακού παράγοντα ή κάποιας άλλης διαδικασίας στο εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων.

«Ελπίζω πραγματικά ότι οι κατασκευαστές να υποχρεούνται να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους για μέταλλα, ειδικά για τοξικά μέταλλα», δήλωσε η Shearston. «Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε τη δημόσια έκκληση για αυτό ή να ζητήσουμε καλύτερη σήμανση σε ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο