Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Κάθε τσιγάρο κλέβει 20 λεπτά ζωής από τους καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αρχικήυγεία Κάθε τσιγάρο κλέβει 20 λεπτά ζωής από τους καπνιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Στη δημοσιότητα νέα μελέτη για τις δραματικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Μια νέα μελέτη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς κάθε ένα τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή.

- Advertisement -

Για άλλη μια φορά οι αρχές κάλεσαν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα το 2025, καθώς αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.

Ερευνητές του University College London (UCL, Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου) βρήκαν ότι κάθε τσιγάρο κλέβει κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά από τη ζωή των καπνιστών, πράγμα που σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο πακέτο 20 τσιγάρων συντομεύει κατά σχεδόν επτά ώρες τη ζωή ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας άνθρωπος, ο οποίος καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, κόψει το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου, στις 8 Ιανουαρίου θα έχει αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής.

Αν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα την Πρωτοχρονιά, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα έχει κερδίσει μια εβδομάδα ζωής και μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να έχει αποφύγει την απώλεια 50 ημερών ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου-ορόσημο περί καπνού και ατμίσματος, που πέρασε πρόσφατα σε δεύτερη ανάγνωση από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να δημιουργηθεί η πρώτη απαλλαγμένη από το κάπνισμα γενιά, καθώς απαγορεύει σταδιακά την πώληση προϊόντων καπνού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μερικούς εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι βλάβες από το παθητικό κάπνισμα.

«Το κάπνισμα είναι μια δαπανηρή και θανατηφόρα συνήθεια και αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη σοκαριστική πραγματικότητα αυτού του εθισμού, φανερώνοντας το πόσο σημαντικό είναι το κόψιμο του καπνίσματος», αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Άντριου Γκουίν σε δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης.

Επίσης, μια άλλη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Censuswide, έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) καπνιστές σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στο νέο έτος 2025.

Το κάπνισμα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου, αναπηρίας και κακής υγείας που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το κάπνισμα προκαλεί περίπου 80.000 θανάτους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ένα στους τέσσερις καρκίνους στην Αγγλία, ενώ σκοτώνει έως τα δύο τρίτα των μακροπρόθεσμων καπνιστών.

«Έχει ζωτική σημασία να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα και πόσο πολύ το κόψιμό του μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους και το προσδόκιμο ζωής τους», δήλωσε η Σάρα Τζάκσον της Ομάδας Έρευνας του UCL για το Αλκοόλ και τον Καπνό.

Η ίδια πρόσθεσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο γύρω στα 20 λεπτά ζωής με κάθε τσιγάρο που καπνίζουν. Όσο πιο σύντομα σταματήσει ένας άνθρωπος να καπνίζει, τόσο περισσότερο θα ζήσει. Το κόψιμο του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία βελτιώνει σημαντικά την υγεία, ενώ τα οφέλη αρχίζουν σχεδόν αμέσως».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα