Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΚίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα - Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο
spot_img

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα – Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να αναπνέουν και να απορροφούν πλαστικοποιητές που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντικά φλόγας και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα στρώματά τους ενώ κοιμούνται, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο  Environmental Science & Technology  and  Environmental Science & Technology Letters. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, διαταραχές ορμονών και καρκίνο.

- Advertisement -

“Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για βρέφη και νήπια. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι πολλά στρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο των παιδιών“, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Miriam Diamond, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα κρεβάτια των παιδιών μας είναι ασφαλή και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Στην  πρώτη μελέτη , οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις χημικών σε 25 υπνοδωμάτια παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Εντόπισαν περισσότερα από 24 φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντικά φλόγας και φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στον αέρα της κρεβατοκάμαρας, με τα υψηλότερα επίπεδα να παραμονεύουν γύρω από τα κρεβάτια. Σε μια  συνοδευτική μελέτη , οι ερευνητές εξέτασαν 16 παιδικά στρώματα που αγοράστηκαν πρόσφατα και επιβεβαίωσαν ότι είναι πιθανώς η κύρια πηγή αυτών των χημικών ουσιών στα περιβάλλοντα ύπνου των παιδιών. Όταν οι ερευνητές προσομοίωσαν τη θερμοκρασία και το βάρος του σώματος ενός παιδιού στα στρώματα, οι χημικές εκπομπές αυξήθηκαν σημαντικά, έως και αρκετές φορές. Τα στρώματα αγοράστηκαν στον Καναδά, αλλά τα περισσότερα περιείχαν υλικά που προέρχονταν από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Μεξικού. Λόγω των ενοποιημένων αγορών στρωμάτων και των αλυσίδων εφοδιασμού, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ισχύουν για στρώματα που αγοράζονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Οι φθαλικές ενώσεις και τα επιβραδυντικά φλόγας των οργανοφωσφορικών εστέρων που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι ορμονικοί διαταράκτες και συνδέονται με νευρολογικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών διαταραχών, των μειωμένων βαθμολογιών IQ, των προβλημάτων συμπεριφοράς και της εξασθενημένης μνήμης. Μερικά συνδέονται επίσης με το παιδικό άσθμα και τον καρκίνο. Πολλά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ορμονικοί διαταράκτες. Τα παιδιά είναι ευάλωτα στην έκθεση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να αναπτύσσονται, έχουν συμπεριφορές από το χέρι με στόμα και έχουν ρυθμούς αναπνοής δέκα φορές υψηλότερους από τους ενήλικες. Έχουν επίσης πιο διαπερατό δέρμα και τρεις φορές την επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος από τους ενήλικες.

Τα υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας στα περισσότερα από τα στρώματα που δοκιμάστηκαν ήταν μπερδεμένα, δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι απαραίτητες για να πληρούνται τα καναδικά και αμερικανικά πρότυπα ευφλεκτότητας στρώματος. Τα επιβραδυντικά φλόγας συνδέονται με νευρολογικές, αναπαραγωγικές και ορμονικές βλάβες καθώς και με καρκίνο και επίσης δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη πυρασφάλειας όπως χρησιμοποιούνται στα στρώματα.

«Οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να ξαπλώνουν τα παιδιά τους για ύπνο γνωρίζοντας ότι είναι ασφαλή και άνετα», δήλωσε η συν-συγγραφέας Arlene Blum, Εκτελεστική Διευθύντρια του Green Science Policy Institute. “Τα επιβραδυντικά φλόγας έχουν μακρά ιστορία να βλάπτουν τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα μάθησης των παιδιών μας. Είναι ανησυχητικό ότι αυτές οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα στρώματα των παιδιών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αποδεδειγμένο όφελος πυρασφάλειας και δεν χρειάζονται για να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ευφλεκτότητας.”

Οι ερευνητές καλούν τους κατασκευαστές να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις χημικές ουσίες στα παιδικά στρώματα μέσω δοκιμών. Επιπλέον, απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί για τη χρήση επιβραδυντικών φλόγας και πλαστικοποιητών φθαλικού άλατος στα παιδικά στρώματα. Στον Καναδά, οι συγγραφείς συνιστούν να επεκταθούν οι περιορισμοί σε ορισμένους πλαστικοποιητές από παιχνίδια και αντικείμενα, ώστε να συμπεριληφθούν στρώματα και άλλα είδη κλινοσκεπασμάτων και να περάσουν οι προτεινόμενοι περιορισμοί σε δύο επιβραδυντικά φλόγας. Πολλά στρώματα είχαν χημικές ουσίες που είναι απαγορευμένες ή περιορισμένες στον Καναδά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να δοκιμάσουν τα παιδικά στρώματα για αυτές τις χημικές ουσίες και άλλες περιττές χημικές ουσίες  πριν  τα διαθέσουν στην αγορά.  

Στο μεταξύ, υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους. Οι συγγραφείς συνιστούν να καθαρίζετε τον χώρο ύπνου του παιδιού σας μειώνοντας τον αριθμό των μαξιλαριών, των κουβερτών και των παιχνιδιών. Συνιστούν επίσης να πλένετε και να ανανεώνετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα του παιδιού σας, καθώς αυτά λειτουργούν ως προστατευτικό φράγμα για τη μείωση της έκθεσης. Τέλος, λένε ότι τα υφάσματα χωρίς βαφή ή ουδέτερο χρώμα είναι πιθανώς πιο ασφαλή, καθώς η διατήρηση των δυνατών χρωμάτων απαιτεί την προσθήκη φίλτρων UV και άλλων πρόσθετων που μπορεί να είναι επιβλαβή.

Και οι δύο μελέτες διεξήχθησαν ως μέρος της διδακτορικής διατριβής της επικεφαλής συγγραφέα Sara Vaezafshar στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και χρηματοδοτήθηκαν από την Υποτροφία του Πανεπιστημίου του Τορόντο, την Υποτροφία Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οντάριο και το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών και Μηχανικών του Καναδά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα