Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ναυτία εγκυμοσύνης: Επιστημονική ανασκόπηση καταλήγει στις διατροφικές οδηγίες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝαυτία εγκυμοσύνης: Επιστημονική ανασκόπηση καταλήγει στις διατροφικές οδηγίες
spot_img

Διατροφικές στρατηγικές για τη διαχείριση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μια συστηματική ανασκόπηση.

Η ναυτία και ο έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (NVP) επηρεάζουν έως και το 85% των εγκύων γυναικών και συνήθως αρχίζουν μεταξύ της 4ης και 7ης εβδομάδας της κύησης, ενώ τα συμπτώματα συχνά κορυφώνονται γύρω στην 9η εβδομάδα και γενικά υποχωρούν μέχρι την 20ή εβδομάδα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις ονομάζονται hyperemesis gravidarum (HG) και επηρεάζουν τη σωματική και ψυχολογική υγεία.

- Advertisement -

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods αποσκοπεί στην παροχή μιας δομημένης διατροφικής προσέγγισης για τη διαχείριση της NVP, αναπτύσσοντας μια διατροφική πυραμίδα ειδικά για αυτόν τον πληθυσμό, με βάση μια συστηματική αξιολόγηση των διατροφικών στοιχείων. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις των διατροφικών προτύπων που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεϊνών στη μείωση των συμπτωμάτων της NVP.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών φαίνεται να ανακουφίζει τη ναυτία και τον έμετο σταθεροποιώντας τη γαστρική κινητικότητα και αντιμετωπίζοντας τις διατροφικές ελλείψεις. Η ανασκόπηση διερευνά επίσης τα πιθανά οφέλη των φυτικών συμπληρωμάτων, όπως το τζίντζερ και η βιταμίνη Β6. Με την ενσωμάτωση αυτών των διατροφικών στρατηγικών με φαρμακολογικές θεραπείες, μπορεί να επιτευχθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση της NVP, ενισχύοντας τόσο την ευημερία της μητέρας όσο και την υγεία του εμβρύου. Η προτεινόμενη διατροφική πυραμίδα δίνει έμφαση στη γλυκαιμική σταθερότητα, την ενυδάτωση και τη σταδιακή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προσφέροντας έναν δομημένο διατροφικό οδηγό για έγκυες γυναίκες που αντιμετωπίζουν NVP και HG.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 45-60% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, που προέρχεται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνουν τη σοβαρότητα της ναυτίας. Τα απλά σάκχαρα, αν και μερικές φορές είναι καλύτερα ανεκτά κατά τη διάρκεια οξέων συμπτωμάτων, θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 10% της συνολικής ενέργειας για να αποφευχθεί η γλυκαιμική αστάθεια και η έξαρση των συμπτωμάτων. Η πρόσληψη πρωτεΐνης, που αντιπροσωπεύει το 10–35% της συνολικής ενέργειας, βελτιστοποιείται με την κατανομή της σε πέντε γεύματα ημερησίως. Αυτή η προσέγγιση βελτιώνει τη γαστρική κινητικότητα, μειώνει την ένταση της ναυτίας και διατηρεί τη διαθεσιμότητα αμινοξέων. Οι συνιστώμενες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχα λευκά κρέατα (100 g, 2–4 μερίδες/εβδομάδα), ψάρι (150 g, 3–4 μερίδες/εβδομάδα), αυγά (60 g, 1–2 μερίδες/εβδομάδα) και όσπρια (50 g αποξηραμένα, 2-3 μερίδες/εβδομάδα). Αυτές οι επιλογές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και καλά ανεκτές, καλύπτοντας πολιτιστικές προτιμήσεις και ατομικές ανοχές.

Τα λίπη θα πρέπει να συνεισφέρουν το 20-35% της συνολικής ενέργειας, εστιάζοντας σε ακόρεστες πηγές, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (10 mL/ημέρα), οι ξηροί καρποί (30 g, 1 μερίδα/εβδομάδα), οι σπόροι και το αβοκάντο, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 10% της ενέργειας για αποφυγή καθυστερημένης γαστρικής κένωσης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 από τα ψάρια, υποστηρίζουν αντιφλεγμονώδεις οδούς, οι οποίες μπορεί να ανακουφίσουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την NVP.

Η συμπλήρωση μικροθρεπτικών συστατικών παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της NVP. Η βιταμίνη Β6, σε θεραπευτικές δόσεις 30–40 mg/ημέρα, έχει αποδείξει σταθερά αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων. Το φυλλικό οξύ (4–5 mg/ημέρα), αν και δεν είναι άμεσα ωφέλιμο για τη διαχείριση της NVP, είναι απαραίτητο για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και την υποστήριξη της νευρολογικής ανάπτυξης του εμβρύου. Ομοίως, οι βιταμίνες Β12 (2,4 μg/ημέρα), C και D (15 μg/ημέρα) είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, με τα συμπληρώματα βιταμίνης D να φαίνεται ότι μειώνουν τον επιπολασμό της NVP. Μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος (30 mg/ημέρα), το κάλιο και το σελήνιο, ανακουφίζουν περαιτέρω τα συμπτώματα βελτιώνοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Τα τρόφιμα με έντονες οσμές θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται σε όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του λευκού κρέατος και των λαχανικών, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία σε γυναίκες με αυξημένη οσφρητική ευαισθησία. Αυτή η σύσταση διαφέρει από τις οδηγίες για μερίδες, οι οποίες στοχεύουν στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών και στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας. Για παράδειγμα, τα κόκκινα κρέατα (100 g, 1 μερίδα/εβδομάδα) και τα αλλαντικά (50 g) περιλαμβάνονται σε περιορισμένες ποσότητες κυρίως για τον μετριασμό των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση και όχι λόγω των οσμών τους. Διαχωρίζοντας αυτές τις σκέψεις, η πυραμίδα εξασφαλίζει σαφήνεια στην αντιμετώπιση τόσο της διατροφικής επάρκειας όσο και της πρακτικής διαχείρισης των πυροδοτών ναυτίας.

Επιπλέον, η πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 1 g/ημέρα και η καφεΐνη σε 200 mg/ημέρα (περίπου 1-2 φλιτζάνια τσάι ή καφέ), για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή έξαρση των συμπτωμάτων. Η ευελιξία και η πολιτισμική προσαρμοστικότητα της πυραμίδας την καθιστούν ένα πρακτικό εργαλείο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, η συμπερίληψη των οσπρίων ως ευέλικτης πηγής πρωτεΐνης αντιμετωπίζει τα διατροφικά πρότυπα σε πληθυσμούς όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι λιγότερο συχνή. Οι συστάσεις για ημερήσια και εβδομαδιαία μερίδα ευθυγραμμίζονται με τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές, όπως η ΠΟΥ και η DGA, διασφαλίζοντας τη διατροφική επάρκεια ενώ ανακουφίζουν τα συμπτώματα NVP.

Αυτή η προσέγγιση παρέχει ένα δομημένο αλλά προσαρμόσιμο πλαίσιο για την αποτελεσματική διαχείριση της NVP, υποστηρίζοντας την υγεία της μητέρας και του εμβρύου σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω πολιτισμικές προσαρμογές και να αξιολογήσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της διατροφικής στρατηγικής στη διαχείριση της NVP και στη διασφάλιση βέλτιστων αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα