Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Η Ευρώπη αντιστέκεται - Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου
spot_img

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) αυξάνουν το μερίδιό τους και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες παρά την απειλή που αντιπροσωπεύουν για την υγεία όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου πολλαπλών χρόνιων ασθενειών. Σε μια παρουσίαση στο φετινό Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ICO 2024, Σάο Πάολο, 26 – 29 Ιουνίου), ο καθηγητής Carlos Monteiro, του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, τόνισε τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν τα UPF για την παγκόσμια υγεία και συνιστά να ρυθμίζονται σε παρόμοιο τρόπο με τον καπνό με προειδοποιητικές ετικέτες και διαφημιστικούς περιορισμούς.

Ο καθηγητής Monteiro τόνισε πώς τα UPF εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και επίσης προκαλούν υποβάθμιση στην ποιότητα της διατροφής λόγω των πολλών επιβλαβών ιδιοτήτων τους. Μαζί, αυτά τα τρόφιμα οδηγούν την πανδημία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που οδηγεί τα UPF είναι πως πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, βολικά, γευστικά και οικονομικά από τα ολόκληρα τρόφιμα και τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα. Ο καθηγητής Monteiro εξηγεί: «Για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και να υπερκαταναλώνονται».

Τα UPF παρέχουν πλέον σχεδόν ή περισσότερες από τις μισές θερμίδες σε δίαιτες σε ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς (47%), οι ΗΠΑ (60%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (57%), με χαμηλότερα αλλά αυξανόμενα ποσοστά σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Βραζιλία (20%).

Εξηγώντας τους πιθανούς λόγους πίσω από τις μεγάλες διακυμάνσεις στο ποσοστό των διατροφικών θερμίδων από τα UPF μεταξύ των χωρών, ο καθηγητής Monteiro λέει: «Τα υψηλά επίπεδα σχεδόν των μισών ή περισσότερων των συνολικών θερμίδων που προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρατηρούνται μόνο στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Αυστραλία. Μια εξήγηση είναι η χαμηλότερη ανθεκτικότητα των παραδοσιακών διατροφικών προτύπων σε αυτές τις χώρες και το γεγονός ότι η βιομηχανία UPF γεννήθηκε κυρίως στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μετακόμισε σε άλλες αγγλοσαξονικές χώρες. Τα επίπεδα στη Βραζιλία είναι παρόμοια με τα επίπεδα στην Κολομβία και χαμηλότερα από τη Χιλή και το Μεξικό, περίπου 35%. Αλλά παρατηρούνται αυξήσεις σε όλες αυτές τις χώρες. Οι ευρωπαϊκές χώρες, με ισχυρές διατροφικές κουλτούρες, έχουν επίσης επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ».

Η έκθεση σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε UPF αυξάνει το συνολικό λίπος, τα κορεσμένα λιπαρά και την πρόσθετη ζάχαρη και μειώνει την κατανάλωση φυτικών ινών, πρωτεϊνών και καλίου.

Ο καθηγητής Monteiro συζήτησε επίσης την κλινική δοκιμή από τον Kevin Hall (ΗΠΑ) και τους συνεργάτες του που έδειξαν ότι τα UPF προκαλούν τεράστιες αυξήσεις στην πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους.

Άλλες παρενέργειες μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε UPF περιλαμβάνουν τη χαμηλότερη κατανάλωση υγιεινών φυτοχημικών ουσιών που ενισχύουν την υγεία (όπως τα φλαβονοειδή) και την αυξημένη κατανάλωση επιβλαβών χημικών ουσιών όπως το ακρυλαμίδιο (που δημιουργείται κατά την επεξεργασία), οι δισφαινόλες που μπορούν να εκπλυθούν στα τρόφιμα από τη συσκευασία και τα πρόσθετα, όπως γαλακτωματοποιητές και τεχνητά γλυκαντικά.

Όσον αφορά τον κίνδυνο ασθένειας, οι δίαιτες UPF έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τουλάχιστον 25 χρόνιες ασθένειες, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υπερουριχαιμία, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, νόσο του Crohn, πεπτικό έλκος, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονική αποφρακτική νόσος, ορθοκολικό αδένωμα, καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του μαστού, αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου, καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, «αδυναμία», κατάθλιψη, άγχος και άνοια. Και συνολικά, βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε UPF και 32 παραμέτρων υγείας που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα αποτελέσματα της ψυχικής, αναπνευστικής, καρδιαγγειακής, γαστρεντερικής και μεταβολικής υγείας.

Ο καθηγητής Monteiro κατέληξε εξετάζοντας τις ομοιότητες μεταξύ των βιομηχανιών UPF και καπνού. «Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Και οι δύο παράγονται από διεθνικές εταιρείες που επενδύουν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν με τα ελκυστικά/εθιστικά προϊόντα τους σε επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ και στην άσκηση πίεσης κατά των κανονισμών. και τα δύο είναι παθογόνα (επικίνδυνα) από το σχεδιασμό, επομένως η αναδιατύπωση δεν είναι λύση».

Προτείνει ότι μπορεί να χρειαστούν εκστρατείες δημόσιας υγείας παρόμοιες με εκείνες κατά του καπνού για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF. Τέτοιες εκστρατείες θα περιλαμβάνουν τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση UPF. Ο καθηγητής Monteiro είπε επίσης ότι οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει να απαγορευθούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό και να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τον καπνό (αν και αναγνωρίζει προειδοποιητικές ετικέτες διαφόρων μορφών, όπως μαύρα οκτάγωνα σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, ζάχαρη, αλάτι ή κορεσμένα λιπαρά, που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες, περιλαμβάνουν ήδη ένα μεγάλο ποσοστό UPF). Και προσθέτει: «Οι πωλήσεις UPF σε σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να απαγορευτούν και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολογία των UPF με τα έσοδα που παράγονται να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση φρέσκων τροφίμων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο