Πώς μπορεί η κατανάλωση του αρνιού να επηρεάσει την υγεία μας
Το αρνί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αγορών και απόλαυσης αυτές τις μέρες για αυτό πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητά και την ποσότητά που καταναλώνουμε στις γιορτές του Πάσχα. Αυτό γιατί, το κρέας του έχει υψηλή θερμιδική αξία και υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι τοξικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς μπορούν να γίνουν φίλες δύο γυναίκες – Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell
100 γραμμάρια κρέας περιέχει 200- 300 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Τα όργανά του, ιδιαίτερα το συκώτι, περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο και καρνιτίνη με ενεργειακό ρόλο, μικρές ποσότητες ασβεστίου, φολικού οξέος και βιταμίνης Ε. Λόγω του σημαντικής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες και σε κορεσμένα λιπαρά, περίπου 80 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, υπάρχει κίνδυνος αθηρογένεσης ( δηλαδή εναποθέσεις λίπους και χοληστερόλης στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, που προκαλούν τη σκλήρυνση τους) αλλά θεωρείται από ορισμένους και ως φυσικό αφροδισιακό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κρέας νεαρών ζώων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των πέτρων στα νεφρά κατά 250%.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης ξεκαθαρίζει οριστικά εάν μπορούμε να φάμε τα κόκκινα αυγά από τα τσουρέκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η επίδραση της μητρικής στοργής στην προσωπικότητα και την επιτυχία των παιδιών – Συμπέρασμα μελέτης
Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο κάνει αυτό το κρέας δύσκολο στην πέψη, και θεωρείται μάλιστα «τοξικό» ειδικά για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, γαστρεντερικές και ηπατονεφρικές παθήσεις, αλλά όχι μόνο. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια αυξάνει τον κίνδυνο αθηρογένεσης σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και αυτόν του κολικού των χοληφόρων και της παγκρεατίτιδας.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αλλεργιογόνο ρόλο και η χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες απαιτεί τον συνδυασμό με λαχανικά για να μην προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση προϊόντων κόκκινου κρέατος συμπεριλαμβανομένου του αρνιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από μακροχρόνιες (χρόνιες) ασθένειες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από το “φονικό μαρούλι” – Σφοδρές επικρίσεις στις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων για συγκάλυψη
Όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχουμε την σφραγίδα, αλλά και την οδοντοφυΐα -που «πρέπει να είναι ειδική για τα μηρυκαστικά»- και τις οπλές που πρέπει «να είναι χωρίς νύχια». Γενικά συνιστάται η αγορά αρνιού μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες υγιεινής και αποθηκεύουν το κρέας σε θερμοκρασίες κάτω των τεσσάρων βαθμών Κελσίου. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο χειρισμός του αρνιού γίνεται με ασφάλεια και προετοιμάζεται σωστά για να αποφευχθούν οι τροφιμογενείς ασθένειες. Διατηρήστε το ωμό αρνί στο ψυγείο και μακριά από άλλα τρόφιμα. Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά το χειρισμό οποιουδήποτε ωμού κρέατος.