Ο Δεκάλογος του πασχαλινού γεύματος – Ιατρικές συμβουλές για αποφυγή μετάβασης στα επείγοντα
Εκτός από την πνευματική ανάταση και τη συναισθηματική φόρτιση για τα πάθη του Χριστού, οι διακοπές του Πάσχα συνοδεύονται και από πολλές διατροφικές παραδόσεις, αλλά οι γιατροί συνιστούν να είμαστε μετριοπαθείς στο πασχαλινό τραπέζι για να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις μέρες, με την οικογένεια και τους φίλους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Επιστήμονας Τροφίμων Νίκος Γδοντέλης ξεκαθαρίζει οριστικά εάν μπορούμε να φάμε τα αυγά από τα κόκκινα τσουρέκια
Και όχι άδικα αφού το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχεται αρκετές κλήσεις κάθε χρόνο και μετά την Ανάσταση αλλά και μετά από το πλούσιο κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ την Κυριακή του Πάσχα του 2023, όταν το απότομο και υπερβολικό φαγοπότι μετά από ημέρες νηστείας λόγω Μεγάλης Εβδομάδας, οδήγησε στα επείγοντα του εφημερεύοντος Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας 10 ανθρώπους λόγω… βαρυστομαχιάς, ενώ το ίδιο έγινε και στα επείγοντα του εφημερεύοντος Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα.
Καλό είναι μετά τη Ανάσταση να μην τρώμε περισσότερα από ένα «πλήρες» πιάτο και αυτή είναι μόνο μία – αυτές είναι μόνο μία από τις δέκα συστάσεις που έδωσε ο γιατρός επειγόντων περιστατικών Tudor Ciuhodaru, ώστε να μην περάσουμε τις διακοπές του Πάσχα στο νοσοκομείο.
Ο γιατρός παραθέτει τους «10 κανόνες για το πασχαλινό γεύμα»:
1. Μην ξεκινήσετε να τρώτε σύνθετα γεύματα ακριβώς τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά την εκκλησία. Περιμένετε τουλάχιστον μέχρι το πρωί ή ακόμα καλύτερα μέχρι το μεσημέρι.
2. Τα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται σταδιακά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ψητό αρνί, πιθανόν να έχει προηγηθεί μια ωμή σαλάτα, σε συνδυασμό με ένα συνοδευτικό από ψητά λαχανικά.
3. Κάθε πιάτο πρέπει να περιέχει μόνο ένα « πλήρες» φαγητό. Το κρέας, τα αυγά, οι πατάτες πρέπει να τρώγονται χωριστά, και δεν συνιστάται η κατανάλωση γλυκών ή φρούτων αμέσως μετά το γεύμα.
4. Φροντίστε ένα διάλειμμα τουλάχιστον μισής ώρας μεταξύ των πιάτων για να αποφύγετε τόσο το αίσθημα υπερκορεσμού όσο και τα δυσπεπτικά σύνδρομα (πεπτικές διαταραχές που εκδηλώνονται με πόνο και φούσκωμα).
5. Ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει, ειδικά σε συνδυασμό με λιπαρά τρόφιμα, σε παγκρεατίτιδα, έλκη, αιμορραγία του πεπτικού και ηπατικός κωλικός.
6. Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για όσους πάσχουν από πεπτικές, μεταβολικές ή καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι πρέπει να τηρούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο (όχι γλυκά, αλάτι κ.λπ.) και φαρμακευτική αγωγή.
7. Οι ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης) θα ακολουθούν τις θεραπευτικές ενδείξεις γιατί, διαφορετικά, οι αντισταθμίσεις μπορεί να είναι σοβαρές, οδηγώντας σε κώμα.
8. Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια) θα πρέπει να προσέχουν στην κατανάλωση αλατιού και λίπους. Οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από 3-5 λεπτά υποδηλώνει υποψία οξέος στεφανιαίου συνδρόμου( ΟΣΣ) που απαιτεί επείγουσα μετάβαση στο νοσοκομείο.
9. Όσοι είναι γνωστό ότι έχουν τροφικές αλλεργίες θα είναι προσεκτικοί με τα προϊόντα που καταναλώνουν, θα έχουν μαζί τους επείγουσα φαρμακευτική αγωγή και θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο σε περίπτωση φαγούρας ή αναπνευστικές διαταραχές.
10. Μην διακόπτετε τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή για να τρώτε ή να πίνετε υπερβολικά.
«Όσοι έχουν νηστέψει, θα πρέπει να ξαναρχίσουν προσεκτικά την κανονική τους διατροφή, ξεκινώντας με τυριά, λαχανικά, φρούτα και πουλερικά και στη συνέχεια μικρές ποσότητες σούπας και ψητού κρέατος», τονίζει ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών.
Πότε είναι απαραίτητο να πάω στο νοσοκομείο;
Ο ειδικός ιατρός αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που απαιτούν ιατρική παρέμβαση και που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
«Μην αγνοείτε την εμφάνιση πεπτικών συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, διαταραχές μετάβασης, πυρετό ή ρίγη ή καρδιακά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, πονοκέφαλο, ίλιγγο και μην καθυστερείτε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή», τονίζει ο ιατρός.
Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων στις γιορτές μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα. Ο γιατρός τους συμβουλεύει να αντικαταστήσουν τα γλυκά και τα λιπαρά με σαλάτες και φρούτα και να αφιερώσουν χρόνο για βόλτες στην ύπαιθρο ή σπορ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται αργότερα με τα κιλά που πήραν αυτές τις μέρες.