Η πρώτη μελέτη που μετράει επιστημονικά, τα καρδιαγγειακά οφέλη της πατάτας για ενήλικες με διαβήτη.
Η πατάτα είναι αρκετά μικρή ώστε να χωράει μέσα στο χέρι ενός ατόμου, όμως περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να μειώσει τη μέση και το σάκχαρο στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι πατάτες –ιδιαίτερα η φλούδα τους– είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία, συνήθως δεν προτιμώνται μεταξύ των ατόμων που κάνουν δίαιτα.
Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, χάρη στη νέα έρευνα της Neda Akhavan , επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Κινησιολογίας και Επιστημών Διατροφής στη Σχολή Ολοκληρωμένων Επιστημών Υγείας του UNLV . Η Akhavan παρουσίασε τα ευρήματά της σχετικά με τα καρδιαγγειακά οφέλη της πατάτας για όσους ζουν με διαβήτη τύπου 2 στη Συμμαχία για την Έρευνα και την Εκπαίδευση Πατάτας. «Οι περισσότεροι συνδέουν την πατάτα ως κάτι που είναι κυρίως τηγανητό ή έχει πολλά λιπαρά και θέλαμε να ρίξουμε φως στο πώς μια πατάτα –όταν προετοιμαστεί σωστά– μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» είπε.
Δοκιμάζοντας τις πατάτες
Ο Akhavan στρατολόγησε 24 συμμετέχοντες στη μελέτη. Όλοι τους είχαν διαβήτη τύπου 2 που ελεγχόταν καλά με φαρμακευτική αγωγή. Χρηματοδοτούμενη από την Alliance for Potato Research and Education, αυτή πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που μετράει επιστημονικά τα καρδιαγγειακά οφέλη της πατάτας για ενήλικες με διαβήτη.
- Δείτε επίσης: Φρυγανιές: Πόσο υγιεινές είναι και τι μπορεί να περιέχουν – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης
Στους συμμετέχοντες στην ομάδα μελέτης δόθηκε ο καθένας από μια προπαρασκευασμένη ψητή πατάτα με φλούδα μετρημένη στα 100 γραμμάρια, με μόνο 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, περίπου αρκετούς ώστε να χωρούν στο ένα χέρι για να ενσωματωθούν ως σνακ ή μαζί με τα γεύματα καθημερινά. Στην ομάδα ελέγχου δόθηκε λευκό ρύζι με τον ίδιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων. Η μελέτη διεξήχθη καθημερινά για 12 εβδομάδες, ο οποίος θεωρείται ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να εντοπιστούν αλλαγές στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου και καρδιομεταβολικής υγείας. Επιτρεπόταν στους συμμετέχοντες στη μελέτη να προσθέσουν βότανα ή μπαχαρικά στις πατάτες ή έως και ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο, αλλά τους συνέστησαν να μην τηγανίσουν την πατάτα τους.
- Δείτε επίσης: Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας
Βασικά στοιχεία και συστάσεις
Μια μέτρια μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας ήταν παρούσα για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν πατάτες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν επίσης βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, στην περίμετρο της μέσης και μείωση στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας.
«Τα αποτελέσματα από τη μελέτη μας παρέχουν στοιχεία ότι οι λευκές πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν υγιεινά στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 όταν αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μακρόσπερμο λευκό ρύζι», είπε η Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιπτώσεις στα μετρημένα αποτελέσματα για την υγεία και εμφανίστηκαν ορισμένα καρδιομεταβολικά οφέλη για την υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτά που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δεν πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».
Ο Akhavan λέει ότι όπως όλα τα τρόφιμα, το μέτρο – και οι μέθοδοι προετοιμασίας – είναι το κλειδί. «Οι πατάτες είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό και μπορούν να καταναλωθούν με τους περισσότερους τύπους κουζινών, αλλά πρέπει να τις ενσωματώσετε σε μια ολοκληρωμένη διατροφή», είπε. «Για όσους δεν έχετε ώρα, σκεφτείτε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα ψητές πατάτες και να προετοιμάσετε το γεύμα σας για να σας κρατήσει λίγο. Δεν είμαι ενάντια στο βράσιμο των πατατών, αλλά να θέλετε να πάρετε περισσότερο κάλιο από τη φλούδα, να ξέρετε ότι χάνεται λίγο όταν τις βράζετε».
Κάνοντας την υπόθεση για τις πατάτες
Οι πατάτες είναι η πλουσιότερη πηγή διατροφικού καλίου στις δυτικές δίαιτες και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι φλούδες της πατάτας περιέχουν έναν ορισμένο τύπο ινών που ονομάζεται «άμυλο ανθεκτικότητας», που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, τα προφίλ λιπιδίων και τον κορεσμό. Λόγω αυτών των πρόσθετων πλεονεκτημάτων για την υγεία, η Akhavan συνιστά να τρώτε πατάτες με τη φλούδα.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλετε να φάτε μια μπανάνα, αντ’ αυτού, “ψάξτε για αυτήν την πατάτα”.
«Πολλοί άνθρωποι σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι μια πατάτα έχει υψηλότερο επίπεδο καλίου από μια μπανάνα», είπε. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στη δυτική διατροφή. Και όταν καταναλώνεται ψητό, αυξάνει την ικανότητά μας να νιώθουμε χορτάτοι όλη την ημέρα».
Η Akhavan σκοπεύει να επεκτείνει τη μελέτη της επόμενους μήνες για να συμπεριλάβει έναν μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό συμμετεχόντων και την ενσωμάτωση της πατάτας σε ένα μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Σκοπεύει επίσης να διερευνήσει τον ρόλο της κατανάλωσης πατάτας και τις επιπτώσεις της στα διατροφικά πρότυπα και τα σχετικά οφέλη για την υγεία.