Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, υποστηρίζει νέα πειραματική μελέτη
Η φθορά των πλαστικών προϊόντων απελευθερώνει μικρά έως σχεδόν αόρατα πλαστικά σωματίδια, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων όταν καταναλωθούν ή εισπνευστούν. Για να κάνουν αυτά τα σωματίδια βιοδιασπώμενα, οι ερευνητές δημιούργησαν πλαστικά από φυτικό άμυλο αντί από πετρέλαιο. Μια αρχική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της ACS δείχνει πώς τα ζώα που κατανάλωναν σωματίδια από αυτό το εναλλακτικό υλικό ανέπτυξαν προβλήματα υγείας όπως ηπατική βλάβη και ανισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου. «Τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά με βάση το άμυλο μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή και προάγουν την υγεία όσο αρχικά υποτίθεται», λέει ο Yongfeng Deng, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.
Τα μικροπλαστικά (πλαστικά κομμάτια πλάτους μικρότερου των 5 χιλιοστών) εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω μολυσμένων αποθεμάτων νερού, τροφών και ποτών — ακόμη και ενδοφλέβιες εγχύσεις. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τα πλαστικά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν περισσότερα μικροπλαστικά στα κόπρανα τους.
Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά έχουν παρουσιαστεί ως μια ασφαλέστερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση από τα παραδοσιακά πλαστικά με βάση το πετρέλαιο. Ένα από τα πιο κοινά είδη προέρχεται από το άμυλο, έναν υδατάνθρακα που βρίσκεται στις πατάτες, το ρύζι και το σιτάρι. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το πώς τα βιοδιασπώμενα πλαστικά με βάση το άμυλο επηρεάζουν το σώμα. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Deng αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα διερευνώντας αυτές τις επιπτώσεις σε δοκιμές σε ζώα.
Οι ερευνητές συνέκριναν τρεις ομάδες των πέντε ποντικών: μία ομάδα κατανάλωνε κανονική τροφή και δύο ομάδες που κατανάλωναν τροφή με μικροπλαστικά με βάση το άμυλο. Οι δόσεις (χαμηλές και υψηλές) υπολογίστηκαν και κλιμακώθηκαν από αυτό που αναμένεται να καταναλώνει καθημερινά ένας μέσος άνθρωπος. Ταΐσαν τα ποντίκια για 3 μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τους ιστούς των οργάνων των ζώων, τις μεταβολικές λειτουργίες και την ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν στα πλαστικά σωματίδια με βάση το άμυλο είχαν:
- Πολλαπλά κατεστραμμένα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και των ωοθηκών, με πιο έντονη βλάβη στην ομάδα των υψηλών δόσεων. Ωστόσο, τα ποντίκια που έτρωγαν κανονική τροφή έδειξαν βιοψίες φυσιολογικού ιστού οργάνων.
- Τροποποιημένη διαχείριση της γλυκόζης, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ανωμαλίας στα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους) και διαταραχή στους μοριακούς βιοδείκτες που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με κανονική τροφή.
- Μη ρυθμισμένες γενετικές οδοί και συγκεκριμένες ανισορροπίες της μικροχλωρίδας του εντέρου, οι οποίες οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς των ζώων που καταναλώνουν μικροπλαστικά.
«Η παρατεταμένη έκθεση χαμηλής δόσης σε μικροπλαστικά με βάση το άμυλο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία, ιδιαίτερα διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς και διαταράσσοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», λέει ο Deng. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι επειδή αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μικροπλαστικών με βάση το άμυλο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς αυτά τα βιοδιασπώμενα σωματίδια διασπώνται στο σώμα.
Πηγή: Υλικά που παρέχονται από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία . Σημείωση: Το περιεχόμενο μπορεί να επεξεργαστεί για στυλ και μήκος.
Αναφορά :Jing Liu, Peng Xia, Yi Qu, Xue Zhang, Ruqin Shen, Pan Yang, Hongli Tan, Hexia Chen, Yongfeng Deng. Η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικά ρεαλιστικές δόσεις μικροπλαστικών με βάση το άμυλο υποδηλώνει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία . Journal of Agricultural and Food Chemistry , 2025; DOI: 10.1021/acs.jafc.4c10855