Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων στο Ελσίνκι το 2023

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων στο Ελσίνκι το 2023
spot_img

Ασαφείς οι αιτίες πολλών μεμονωμένων περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης.

Το 2023, το Ελσίνκι παρουσίασε αύξηση των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα από τις επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων της πόλης. Οι επιθεωρήσεις, οι οποίες κάλυψαν 5.789 καταστήματα τροφίμων στο Ελσίνκι, αποκάλυψαν ότι το 49% έλαβε «άριστη» βαθμολογία στις αξιολογήσεις του Oiva, που αντικατοπτρίζει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων.

Ωστόσο, το 15% των εγκαταστάσεων διέθεταν περιοχές που χρήζουν βελτίωσης, κυρίως σχετικά με τον αυτοέλεγχο, την υγιεινή, τις ετικέτες συσκευασίας, τον έλεγχο θερμοκρασίας και την καθαριότητα των εγκαταστάσεων.

Ένα σημαντικό εύρημα από τις περσινές επιθεωρήσεις ήταν ο υψηλότερος αριθμός αναφερόμενων υποψιών τροφικής δηλητηρίασης, συνολικά 795 περιστατικά, μια αξιοσημείωτη αύξηση από 654 το 2022. Αυτές οι αναφορές κάλυπταν 520 διαφορετικές εγκαταστάσεις, υπονοώντας πιθανή αύξηση της εστίασης σε εστιατόρια ή μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των χειριστών για την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τα περιστατικά. Παρά την αύξηση των αναφορών, τα αίτια πολλών μεμονωμένων περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης παρέμειναν ασαφή, με τις πραγματικές τροφιμογενείς ασθένειες σπάνια να συνδέονται άμεσα με το ύποπτο τρόφιμο.

Η πόλη διερεύνησε επίσης 13 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής υγείας και διάσωσης.  Ο νοροϊός αναγνωρίστηκε ως ο ένοχος σε τέσσερα κρούσματα, με τρία να αποδίδονται σε ασυμπτωματικά, θετικά στον νοροϊό μέλη του προσωπικού της κουζίνας. Ένα αξιοσημείωτο ξέσπασμα αφορούσε μολυσμένα στρείδια με αποτέλεσμα 150 άτομα να αρρωστήσουν. Τα στρείδια, που προέρχονται από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία,  ανακλήθηκαν από την αγορά μετά την ανακάλυψη μόλυνσης από νοροϊό.

Τα στρείδια, που καταναλώνονται συχνά ωμά, αναγνωρίζονται ως κοινά οχήματα για τη μετάδοση των νοροϊών λόγω του φιλτραρίσματος του νερού που μπορεί να έχει μολυνθεί με ανθρώπινα κόπρανα. Ο ιός μπορεί να εξαλειφθεί θερμαίνοντας τα στρείδια στους +90 βαθμούς Κελσίου για δύο λεπτά.

Εκτός από τις τροφιμογενείς ασθένειες, οι αξιωματούχοι ασφάλειας τροφίμων του Ελσίνκι ανταποκρίθηκαν σε 95 αιτήματα αρχών από τη Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων ή μη συμμορφούμενων τροφίμων ή υλικών επαφής στην πόλη. Αρκετά προϊόντα διατροφής αποσύρθηκαν από την αγορά λόγω ζητημάτων όπως τα υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα μη εγκεκριμένα πρόσθετα, τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και η παρουσία παθογόνων βακτηρίων ή ιών.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης και της βελτίωσης των πρακτικών χειρισμού τροφίμων για την προστασία της δημόσιας υγείας στο Ελσίνκι.

Helsinki Times

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο