Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές ντεκαφεϊνέ: Ποιοι και γιατί λένε ότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους υγείας

Οι ειδικοί απαντούν

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΚαφές ντεκαφεϊνέ: Ποιοι και γιατί λένε ότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους υγείας
spot_img

Για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να είναι μια ακίνδυνη επιλογή. Ωστόσο, ορισμένες επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν το αντίθετο…

Οι ομάδες υπεράσπισης της υγείας που υποστηρίζουν οτι ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι μια ασφαλής επιλογή, υπέβαλλαν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ζητώντας να απαγορεύσει μια βασική χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης λόγω ανησυχιών για εμφάνιση καρκίνου.

Η χημική αυτή ουσία είναι το χλωριούχο μεθυλένιο, ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανικές διαδικασίες, «συμπεριλαμβανομένης της απογύμνωσης χρωμάτων, της παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων, προϊόντων αφαίρεσης χρωμάτων, καθαρισμού και απολίπανσης μετάλλων”, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι καρκινογόνο, και έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε στο CNN η Δρ. Μαρία Ντόα, διευθύντρια χημικής πολιτικής για το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, μία από τις πέντε ομάδες που βρίσκονται πίσω από δύο αιτήσεις για πρόσθετα τροφίμων και χρωστικών που στάλθηκαν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Νοέμβριο του 2023.

«Εκτός από καρκινογόνο, το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να προκαλέσει και άλλες βλάβες στην υγεία, όπως ηπατική τοξικότητα και σε υψηλότερες εκθέσεις νευρολογικές επιδράσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο», πρόσθεσε η Δρ. Ντόα. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι στο πλαίσιο της εξωτερικής οξείας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας ή της κατάποσης της χημικής ουσίας από μόνη της, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η τοξικότητα της χημικής ουσίας οδήγησε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει την πώλησή της ως απογυμνωτικό χρωμάτων το 2019, ενώ το 2023 η υπηρεσία πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής της για άλλες καταναλωτικές χρήσεις και πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις, Αλλά οι χρήσεις τροφίμων που ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, βάσει σχετικού ομοσπονδιακού νόμου, παραμένουν. Όμως η πολιτειακή συνέλευση στην Καλιφόρνια – η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, επηρεάζοντας συχνά το υπόλοιπο κράτος των ΗΠΑ – εισήγαγε πρόσφατα νομοσχέδιο με στόχο την απαγόρευση της χρήσης χλωριούχου μεθυλενίου στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και οι συνυποψήφιοί του υποστηρίζουν ότι, επιτρέποντας το χλωριούχο μεθυλένιο στα τρόφιμα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων «αγνοεί» μια προσθήκη 66 ετών στον ομοσπονδιακό νόμο που ονομάζεται ρήτρα Delaney, η οποία απαιτεί να απαγορεύονται τα πρόσθετα τροφίμων που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο όταν λαμβάνονται από ανθρώπους ή ζώα. «Συνεπώς, αυτές οι χημικές ουσίες κατηγορηματικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς», δήλωσε η Δν. Ντόα.

Ο FDA δήλωσε ότι επί του παρόντος εξετάζει τις αιτήσεις, αλλά δεν τις σχολιάζει όσο βρίσκονται υπό εξέταση.

Τι γνωρίζουμε για το χλωριούχο μεθυλένιο

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει έναν κανονισμό που επιτρέπει τη χρήση χλωριούχου μεθυλενίου ως διαλύτη για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ, ο οποίος ορίζει ότι “τα υπολείμματα χλωριούχου μεθυλενίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (0,001%) στον καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη και στο διαλυτό εκχύλισμα καφέ χωρίς καφεΐνη (στιγμιαίος καφές)”.

«Ενώ το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να εμπλέκεται έμμεσα στην επεξεργασία τροφίμων, όπως στην αποκαφεϊνοποίηση των κόκκων καφέ, έχουν καθοριστεί όρια υπολειμμάτων για τον περιορισμό της έκθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. «Οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει υπολείμματα χλωριούχου μεθυλενίου πάνω από τα καθορισμένα όρια δεν επιτρέπεται να πωλείται ή να καταναλώνεται».

Η τελευταία απόφαση του FDA σχετικά με τη χρήση της χημικής ουσίας για τον καφέ «είναι απαρχαιωμένη και σαφώς ξεπερασμένη», δήλωσε η Δρ. Ντόα

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα του χλωριούχου μεθυλενίου και τα επίπεδα στα οποία προκαλούν αυτή την τοξικότητα. Αυτές οι πληροφορίες, καθώς και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το πόσο καφέ πίνουμε – σκεφτείτε μόνο τα διαφορετικά μεγέθη που διατίθενται πλέον στις καφετέριες – αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη μιας τρέχουσας εικόνας σχετικά με το πόσο κίνδυνο μπορεί να παρουσιάσει το υπολειμματικό χλωριούχο μεθυλένιο».

Το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία του ντεκαφεϊνέ, αλλά ορισμένες εταιρείες έχουν προσθέσει εναλλακτικές μεθόδους στην εργαλειοθήκη τους ή έχουν αναστείλει εντελώς τη χρήση του.

Η Starbucks, για παράδειγμα, διαθέτει τρεις τρόπους για την αφαίρεση της καφεΐνης: τη διαδικασία φυσικής αποκαφεϊνοποίησης, η οποία χρησιμοποιεί υγρό διοξείδιο του άνθρακα που εισάγεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα υπό υψηλή πίεση, αντλώντας και διαλύοντας την καφεΐνη. Στη συνέχεια, υπάρχει η Ελβετική διαδικασία, η οποία αποκαφεϊνοποιεί τους κόκκους με εμβάπτιση σε ζεστό νερό. Αυτό το ζεστό νερό παίρνει τη γεύση των κόκκων και στη συνέχεια περνάει από φίλτρο ενεργού άνθρακα που συγκρατεί τα μόρια καφεΐνης. Στη συνέχεια, οι κόκκοι μουλιάζουν σε αυτό το νερό για να επανέλθει η γεύση.

Η Starbucks λέει ότι η μέθοδος άμεσης επαφής είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει έναν διαλύτη που, μαζί με άλλα χρησιμοποιούμενα υγρά, τελικά εξατμίζεται από τους κόκκους που υποβάλλονται σε ατμό, πλένονται και ψήνονται σε θερμοκρασία άνω των 204 βαθμών Κελσίου.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Το αν τελικά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα απαγορεύσει ή όχι το χλωριούχο μεθυλένιο είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρει χρόνια. Αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την πιθανή έκθεση σε χλωριούχο μεθυλένιο, όταν αγοράζετε καφέ χωρίς καφεΐνη, αναζητήστε συσκευασίες προϊόντων με ετικέτες όπως «χωρίς διαλύτες», «με Ελβετικό νερό» ή «διαπιστευμένο βιολογικό», δήλωσε η Δρ. Ντόα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο