Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα επέστρεψε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΗ Ελλάδα επέστρεψε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι από την Τουρκία
spot_img

Για άλλη μια φορά φορτίο με μολυσμένο σουσάμι απορρίφθηκε στα σύνορα.

Για άλλη μία φορά οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το RASFF, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών για επικίνδυνα τρόφιμα, για σοβαρό κίνδυνο από τούρκικο αποφλοιωμένο σουσάμι.

Μετά από έλεγχο που έγινε στα σύνορα στις 20 Μαΐου και τις αναλύσεις που ακολούθησαν στο σουσάμι εντοπίστηκε το παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα όπως αναφέρεται στην σημερινή ειδοποόηση στο RASFF. Το φορτίο απορρίφθηκε και επέστρεψε στην Τουρκία και δεν πρόλαβε να διατεθεί στην Ελληνική αγορά. Το αποφλοιωμένο σουσάμι εξάγεται και στην Ελβετία.

Η τελευταία απόρριψη φορτίου με σουσάμι στα σύνορα έγινε στις 13 Μαΐου επίσης λόγω σαλμονέλας, όπως και στις 8 Μαΐου.

 Οι απορρίψεις στα σύνορα φορτίων με σουσάμι είναι πολύ συχνές και ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου  οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία αλλά και αφρικανικές όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι  δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.

Σαλμονέλα

Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ και η σαλμονέλα είναι μια κοινή αιτία εξάρσεων τροφιμογενών ασθενειών. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Στα τρόφιμα, βρίσκεται πιο συχνά στα αυγά και στο ωμό κρέας από χοίρους, γαλοπούλες και κοτόπουλα. Μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων ωμών συστατικών τροφίμων, το σχολαστικό μαγείρεμα και η καλή υγιεινή της κουζίνας, μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα