Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Ινσουλίνη σε υπογλώσσιες σταγόνες μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

ΑρχικήυγείαΔιαβήτης: Ινσουλίνη σε υπογλώσσιες σταγόνες μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις
spot_img

Οι υπογλώσσιες σταγόνες απορροφώνται εύκολα και αποτελεσματικά από τον οργανισμό, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τις ενέσεις ινσουλίνης.

Ερευνητές στο Li Lab του πανεπιστημίου της British Columbia, ανέπτυξαν στοματικές σταγόνες ινσουλίνης που όταν τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα απορροφώνται γρήγορα και αποτελεσματικά από τον οργανισμό, αντικαθιστώντας ενδεχομένως την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης. Οι σταγόνες περιέχουν ένα μείγμα ινσουλίνης και ένα μοναδικό πεπτίδιο που διεισδύει στα κύτταρα (CPP) που αναπτύχθηκε από τον Δρ Shyh-Dar Li και τους συνεργάτες του.

Μια μικρή βοήθεια από έναν οδηγό πεπτιδίων

«Η ινσουλίνη είναι ένα πολύπλοκο μόριο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λι, καθηγητής στη σχολή φαρμακευτικών επιστημών. “Σε μορφή χαπιού, καταστρέφεται εύκολα στο στομάχι. Η ινσουλίνη πρέπει επίσης να είναι γρήγορα διαθέσιμη στο αίμα, αλλά ως μεγάλο μόριο, δεν μπορεί να περάσει εύκολα από μόνη της τα κύτταρα.” Το πεπτίδιο, που προέρχεται από υποπροϊόντα ψαριών, ανοίγει ένα μονοπάτι για τη διέλευση της ινσουλίνης.

Οι προκλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η ινσουλίνη με το πεπτίδιο φθάνει αποτελεσματικά στην κυκλοφορία του αίματος ενώ χωρίς το πεπτίδιο, η ινσουλίνη παραμένει κολλημένη στην εσωτερική επένδυση του στόματος.

“Σκεφτείτε το ως έναν οδηγό που βοηθά την ινσουλίνη να περιηγηθεί μέσα από έναν λαβύρινθο για να φτάσει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός ο οδηγός βρίσκει τις καλύτερες διαδρομές, διευκολύνοντας την ινσουλίνη να φτάσει εκεί που χρειάζεται”, δήλωσε ο Δρ Jiamin Wu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Li Lab.

Δύο εκδοχές του πεπτιδίου περιγράφονται σε πρόσφατα άρθρα στο Journal of Controlled Release. Η ομάδα της UBC εργάζεται για την εμπορική άδεια χρήσης της νέας τεχνολογίας.

Διατήρηση των φαρμάκων σε καλό δρόμο

Οι υγιείς άνθρωποι παίρνουν την ινσουλίνη τους φυσικά από το πάγκρεας για τη ρύθμιση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Οι ασθενείς με διαβήτη δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ινσουλίνη και πρέπει να τη λάβουν από εξωτερική πηγή.

Η μη ρυθμισμένη γλυκόζη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, επομένως οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους και να λαμβάνουν ινσουλίνη για να τη μειώσουν όταν είναι απαραίτητο. Ενώ οι ενέσεις είναι ο ταχύτερος τρόπος για να εισέλθει η ινσουλίνη στο αίμα, οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ενέσεις την ημέρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής τους. Η τήρηση αυτού του σχήματος είναι πρόκληση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως βλάβες στα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς των άκρων.

«Το εργαστήριό μου εργάζεται σε εναλλακτικές λύσεις ινσουλίνης χωρίς βελόνες τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο Δρ Λι. “Δοκιμάσαμε ρινικά σπρέι πριν βάλουμε σε σταγόνες από το στόμα, τα οποία είναι εύκολα και βολικά. Ας ελπίσουμε ότι οι στοματικές σταγόνες ανοίγουν μια νέα δυνατότητα για ασθενείς με διαβήτη — διευκολύνοντας τη λήψη των φαρμάκων τους και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους για να διατηρήσουν την υγεία τους στο μακροπρόθεσμα.”

Ο Δρ Λι στοχεύει στην επίτευξη ταχείας, χωρίς πόνο παροχή ινσουλίνης χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Η νέα τεχνολογία χωρίς βελόνες αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, τρυπήματος βελόνας, τυχαίων μολύνσεων και μη ασφαλούς απόρριψης μολυσμένων βελόνων.

Πηγή ιστορίας: Το υλικό παρέχεται από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Αναφορές : Jiamin Wu, Natalie Jones, Lukas Hohenwarter, Feng Zhao, Vanessa Chan, Zheng Tan, Tiffany Carlaw, Tessa Morin, Jing Li, Tejinder Kaur, Lucas J. Andrew, Colin JD Ross, Sarah Hedtrich, Shyh-Dar Li. Συστηματική παροχή πρωτεϊνών με χρήση νέων πεπτιδίων μέσω της υπογλώσσιας οδού . Journal of Controlled Release , 2024; 368: 290 DOI: 10.1016/j.jconrel.2024.02.042

    Όροι Αναδημοσίευσης

    *Προσοχή!
    H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

    Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

    Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

    Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα