Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων κατά 15%, λόγω κακής ποιότητας του αέρα

ΑρχικήΝέαΜείωση της αποδοτικότητας των εργαζομένων κατά 15%, λόγω κακής ποιότητας του αέρα
spot_img

cibum team

   Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα, μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα των εργαζομένων, σημειώθηκε εκτός άλλων στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή χώρων εργασίας: ποιότητα εσωτερικού αέρα και COVID-19», που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛΙΝΥΑΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, ο ρόλος του εσωτερικού αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία των εργαζομένων, ενώ το θέμα της ποιότητας του αέρα, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τίθεται εκ νέου μετά το ξέσπασμα της Covid-19, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τα μέτρα προστασίας από τον ιό αλλά και τις καινοτομικές υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας προκειμένου να υποστηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Στα θέματα μικροκλίματος και θερμικού περιβάλλοντος στον εργασιακό χώρο, τους χημικούς και βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας και το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του SARS-COV2 και την αντιμετώπισή του μέσα από την επιστήμη μελέτης του αερολύματος αναφέρθηκαν ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημ. Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η Σοφία Σιδηροπούλου, η Δρ Σοφία Κωνσταντοπούλου, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, στελέχη ου ΕΛΙΝΥΑΕ και η Δρ Ευαγγελία Διαπούλη, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε για το ρόλο της αναπνοής στη μεταδοτικότητα της Covid-19 στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο ιός επέφερε αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με την επικινδυνότητα στους χώρους εργασίας. “Το νέφος των σταγονιδίων ευθύνεται για τη μεταδοτικότητα της ασθένειας και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης έρευνας” σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο του κακού εξαερισμού στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα τους μικρούς. ¨Εάν, η μάσκα είχε εφαρμοστεί από όλους κατά την πρώτη φάση του lockdown, σε κάθε κλειστό χώρο, σημείωσε, το δεύτερο κύμα θα είχε αποφευχθεί σε όλον τον δυτικό κόσμο.

Η Σοφία Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την έκθεση του εργαζόμενου σε ένα θερμικά επιβαρυμένο περιβάλλον, τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο, οδηγώντας και σε εργατικά ατυχήματα. Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή κινδύνων τέτοιου τύπου έχει η εκτίμηση του θερμικού περιβάλλοντος στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογή προτύπων και την κατάρτιση σχεδίου θερμικής καταπόνησης.

Σήμερα, σημειώνεται ότι 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της ρύπανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ 49% των πόλεων δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα, όπως σημείωσε η Σοφία Κωνσταντοπούλου, μειώνει κατά 15% την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Η προσέγγισή της γίνεται μέσω της ανάλυσης του θερμικού περιβάλλοντος και των χημικών εργασιακών παραγόντων. Παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στα συμπτώματα του άρρωστου κτιρίου. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εξαερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εσωτερικών χώρων, καθώς και η χρήση μάσκας προσώπου, καθαριστικών αέρα εσωτερικού χώρου καθώς και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού, σημείωσε η Δρ Ευαγγελία Διαπούλη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο